Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger:
– Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i farmakologi, med inriktning på funktionsmedicin. Hans arbete är evidensbaserat, men som han själv uttrycker det, inte evidensbegränsat. Nu när samhället står inför stora utmaningar på olika plan på grund av coronavirusets framfart har debatten om hur vi kan skydda oss och stärka vårt immunförsvar blivit het. Bland annat har olika alternativmedicinare blivit anklagade av läkare och professorer att var oseriösa när de försöker nå ut med information om hur vi kan stärka immunförsvaret och skydda oss mot coronaviruset.

– Det finns nu en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken för att insjukna i flera virussjukdomar, men när det gäller coronaviruset, SARS CoV-2, så är det ett nytt virus som skiljer sig ganska mycket från många andra virus, som till exempel förkylnings- och influensavirus. Därför kan det vara vanskligt att använda näringstillskott urskillningslöst mot just SARS CoV-2, säger Peter Martin och refererar till Chris Masterjohn som är nutritionsforskare i USA.

 

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

Grunden till god hälsa
Chris Masterjohn menar att man inte ska ta för höga doser av vitamin A, C eller D. Det kan öka vad man kallar för ACE2, som är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i cellerna. Han anser inte heller att vi ska använda monolaurin, som är ett naturligt ämne i kokosolja, eller propolis från bin.

– Däremot tycker han att vi kan ta extra mycket zink och en dos på 7-15 milligram upp till fyra gånger per dag. Just zink kan vara en god idé att ta en högre dos av under några dagar när smittorisken är hög. Men glöm inte att en hög zinkdos, över 15 milligram per dag under en längre tid kan sänka kopparhalterna i kroppen, säger Peter Martin.

Ett starkt och väl fungerande immunförsvar är grunden i god hälsa och det är något man bygger upp över tid genom att äta bra och vid behov tillföra vitamin- och mineraltillskott.

– Försäljningen och rekommendationerna för kosttillskott är strikt reglerade av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket godkänner att man på vissa kosttillskott får skriva att de krävs för att immunsystemet ska bibehålla sin normala Detta innefattar tillskott med A, C- och D-vitamin, B6, B12 och folsyra samt järn, koppar, selen och zink. Brister på dessa näringsämnen kan påverka immunförsvaret negativt. Tyvärr intresserar man sig inte mycket för näringsbrister i konventionell sjukvård.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker hur coronaviruset sprider sig i luften

De över 65 har ofta näringsbrister
Peter Martin ser i sitt arbete, där han mäter tillgången på 38 olika essentiella näringsämnen, att de flesta patienter har brister och det gäller även de som upplever sig som friska.

– En varierad västerländsk kost räcker alltså inte enligt vår kliniska erfarenhet. Det stämmer med undersökningar i USA  som visar att näringsbrister är vanligt, berättar Peter Martin.

Enligt en ny rapport har yngre personer i USA som blivit smittade av coronaviruset behövt sjukhusvård. Närmare fyra av tio var mellan 20 och 54 år. Vad det beror på vet man inte, men sannolikt kan det ha med näringsbrister att göra, diabetes och metabola sjukdomar. I Sverige och i övriga Europa har man sedan tidigare uppmärksammat att personer över 65 år lider av näringsbrister.

 

– Då kan man fråga sig hur mycket näringsbristerna bidrar det till att drabbas hårdast av coronaviruset. Är man vegetarian eller vegan har man också större risk att drabbas av näringsbrister. Det gäller inte minst för vitamin D, B6, B12, järn, selen och zink. Det finns mer att  läsa om detta hos Livsmedelsverket  och Chris Masterjohn I Sverige mäter myndigheterna sällan befolkningens näringsstatus, och enligt Livsmedelsverket kan var tredje tonårstjej ha järnbrist.

LÄS OCKSÅ: Näringsämnena som stärker immunförsvaret

Vilar på klinisk erfarenhet
Peter Martin poängterar att de verkligen inte vänder sig till människors rädslor och desperation som befinner sig i ett akutläge, de pratar till deras förnuft att bygga sin hälsa på sikt. Funktionsmedicinska läkare och andra hälsoterapeuter mäter enskilda individers näringsbrister och får ett laboratorieresultat.

– Vår kliniska erfarenhet är att man med rätt näringsstatus, bra sömn, lagom med motion, artegen föda och reducerad kronisk stressnivå kan få en större motståndskraft mot allehanda infektionssjukdomar, avslutar Peter Martin.

Av Inger Palm


Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

4 frågor till Peter Martin om vitaminer och immunförsvar

1: Hur och vilka tillskott kan vi använda för att skydda oss mot coronaviruset?
Svar:
Det finns tillskott som ofta rekommenderas mot virusinfektioner, som enligt Chris Masterjohn skulle kunna ha en negativ inverkan vid en infektion med SARS-CoV-2. Enligt hans rekommendationer ska man till exempel undvika monolaurin (kokosolja) eftersom det skulle kunna påverka viruset och immunsystemet negativt. Höga doser av vitamin C och propolis kan förvärra en lungskada om man blivit infekterad med SARS-CoV-2, eftersom de har potentialen att stimulera ett av immunförsvarets vapen, interferon.

2: Kan man överdosera A, C- och D-vitamin?
Svar: Vitamin A och D är normalt otroligt viktiga för våra immunsystem. De hjälper oss att tillverka antikroppar och andra virusvapen. Vitamin A och D är bra för våra lungor och bra för vårt hjärta, men genom att de alltså kan öka mängden ACE2, vilket är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i våra celler, skulle en hög dos av dem kunna göra oss mer utsatta för infektion. I USA rekommenderas ofta över 50 000 IU A-vitamin per dag under några dagar för att boosta immunförsvaret, men Chris Masterjohn tycker inte man ska ta mer än över 3 000 IU vitamin per dag i nuläget, om man inte vet att man har brist.

3: Vad kan vi ta som är immunstärkande?
Svar
: Chris Masterjohn tror, efter sina utredningar, att echinacea skulle kunna ha en positiv immunstärkande effekt och allicin (från vitlök) kan ha virusdödande effekter även mot SARS-CoV-2. Men kom ihåg att detta är ett nytt virus, så inget av ovanstående är testat, utan är så kallade intelligenta gissningar.

4: Hur vet man om man har näringsbrister av något ämne?
Svar:
I funktionsmedicin tittar vi efter näringsbrister i blodprov och urinprov (så kallade organiska syror kan skvallra om du har brister) och genom att titta på kroppen (till exempel vita fläckar på naglarna kan indikera näringsbrister). Man kan även använda hårmineralanalyser och andra sätt att mäta på. När det gäller just A-vitamin kan brist ge symptom som torra ögon, dåligt mörkerseende och hudbesvär, ungefär som gåshud på baksidan av överarmarna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.