Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger:
– Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i farmakologi, med inriktning på funktionsmedicin. Hans arbete är evidensbaserat, men som han själv uttrycker det, inte evidensbegränsat. Nu när samhället står inför stora utmaningar på olika plan på grund av coronavirusets framfart har debatten om hur vi kan skydda oss och stärka vårt immunförsvar blivit het. Bland annat har olika alternativmedicinare blivit anklagade av läkare och professorer att var oseriösa när de försöker nå ut med information om hur vi kan stärka immunförsvaret och skydda oss mot coronaviruset.

– Det finns nu en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken för att insjukna i flera virussjukdomar, men när det gäller coronaviruset, SARS CoV-2, så är det ett nytt virus som skiljer sig ganska mycket från många andra virus, som till exempel förkylnings- och influensavirus. Därför kan det vara vanskligt att använda näringstillskott urskillningslöst mot just SARS CoV-2, säger Peter Martin och refererar till Chris Masterjohn som är nutritionsforskare i USA.

 

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

Grunden till god hälsa
Chris Masterjohn menar att man inte ska ta för höga doser av vitamin A, C eller D. Det kan öka vad man kallar för ACE2, som är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i cellerna. Han anser inte heller att vi ska använda monolaurin, som är ett naturligt ämne i kokosolja, eller propolis från bin.

– Däremot tycker han att vi kan ta extra mycket zink och en dos på 7-15 milligram upp till fyra gånger per dag. Just zink kan vara en god idé att ta en högre dos av under några dagar när smittorisken är hög. Men glöm inte att en hög zinkdos, över 15 milligram per dag under en längre tid kan sänka kopparhalterna i kroppen, säger Peter Martin.

Ett starkt och väl fungerande immunförsvar är grunden i god hälsa och det är något man bygger upp över tid genom att äta bra och vid behov tillföra vitamin- och mineraltillskott.

– Försäljningen och rekommendationerna för kosttillskott är strikt reglerade av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket godkänner att man på vissa kosttillskott får skriva att de krävs för att immunsystemet ska bibehålla sin normala Detta innefattar tillskott med A, C- och D-vitamin, B6, B12 och folsyra samt järn, koppar, selen och zink. Brister på dessa näringsämnen kan påverka immunförsvaret negativt. Tyvärr intresserar man sig inte mycket för näringsbrister i konventionell sjukvård.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker hur coronaviruset sprider sig i luften

De över 65 har ofta näringsbrister
Peter Martin ser i sitt arbete, där han mäter tillgången på 38 olika essentiella näringsämnen, att de flesta patienter har brister och det gäller även de som upplever sig som friska.

– En varierad västerländsk kost räcker alltså inte enligt vår kliniska erfarenhet. Det stämmer med undersökningar i USA  som visar att näringsbrister är vanligt, berättar Peter Martin.

Enligt en ny rapport har yngre personer i USA som blivit smittade av coronaviruset behövt sjukhusvård. Närmare fyra av tio var mellan 20 och 54 år. Vad det beror på vet man inte, men sannolikt kan det ha med näringsbrister att göra, diabetes och metabola sjukdomar. I Sverige och i övriga Europa har man sedan tidigare uppmärksammat att personer över 65 år lider av näringsbrister.

 

– Då kan man fråga sig hur mycket näringsbristerna bidrar det till att drabbas hårdast av coronaviruset. Är man vegetarian eller vegan har man också större risk att drabbas av näringsbrister. Det gäller inte minst för vitamin D, B6, B12, järn, selen och zink. Det finns mer att  läsa om detta hos Livsmedelsverket  och Chris Masterjohn I Sverige mäter myndigheterna sällan befolkningens näringsstatus, och enligt Livsmedelsverket kan var tredje tonårstjej ha järnbrist.

LÄS OCKSÅ: Näringsämnena som stärker immunförsvaret

Vilar på klinisk erfarenhet
Peter Martin poängterar att de verkligen inte vänder sig till människors rädslor och desperation som befinner sig i ett akutläge, de pratar till deras förnuft att bygga sin hälsa på sikt. Funktionsmedicinska läkare och andra hälsoterapeuter mäter enskilda individers näringsbrister och får ett laboratorieresultat.

– Vår kliniska erfarenhet är att man med rätt näringsstatus, bra sömn, lagom med motion, artegen föda och reducerad kronisk stressnivå kan få en större motståndskraft mot allehanda infektionssjukdomar, avslutar Peter Martin.

Av Inger Palm


Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

4 frågor till Peter Martin om vitaminer och immunförsvar

1: Hur och vilka tillskott kan vi använda för att skydda oss mot coronaviruset?
Svar:
Det finns tillskott som ofta rekommenderas mot virusinfektioner, som enligt Chris Masterjohn skulle kunna ha en negativ inverkan vid en infektion med SARS-CoV-2. Enligt hans rekommendationer ska man till exempel undvika monolaurin (kokosolja) eftersom det skulle kunna påverka viruset och immunsystemet negativt. Höga doser av vitamin C och propolis kan förvärra en lungskada om man blivit infekterad med SARS-CoV-2, eftersom de har potentialen att stimulera ett av immunförsvarets vapen, interferon.

2: Kan man överdosera A, C- och D-vitamin?
Svar: Vitamin A och D är normalt otroligt viktiga för våra immunsystem. De hjälper oss att tillverka antikroppar och andra virusvapen. Vitamin A och D är bra för våra lungor och bra för vårt hjärta, men genom att de alltså kan öka mängden ACE2, vilket är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i våra celler, skulle en hög dos av dem kunna göra oss mer utsatta för infektion. I USA rekommenderas ofta över 50 000 IU A-vitamin per dag under några dagar för att boosta immunförsvaret, men Chris Masterjohn tycker inte man ska ta mer än över 3 000 IU vitamin per dag i nuläget, om man inte vet att man har brist.

3: Vad kan vi ta som är immunstärkande?
Svar
: Chris Masterjohn tror, efter sina utredningar, att echinacea skulle kunna ha en positiv immunstärkande effekt och allicin (från vitlök) kan ha virusdödande effekter även mot SARS-CoV-2. Men kom ihåg att detta är ett nytt virus, så inget av ovanstående är testat, utan är så kallade intelligenta gissningar.

4: Hur vet man om man har näringsbrister av något ämne?
Svar:
I funktionsmedicin tittar vi efter näringsbrister i blodprov och urinprov (så kallade organiska syror kan skvallra om du har brister) och genom att titta på kroppen (till exempel vita fläckar på naglarna kan indikera näringsbrister). Man kan även använda hårmineralanalyser och andra sätt att mäta på. När det gäller just A-vitamin kan brist ge symptom som torra ögon, dåligt mörkerseende och hudbesvär, ungefär som gåshud på baksidan av överarmarna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.