Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger:
– Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i farmakologi, med inriktning på funktionsmedicin. Hans arbete är evidensbaserat, men som han själv uttrycker det, inte evidensbegränsat. Nu när samhället står inför stora utmaningar på olika plan på grund av coronavirusets framfart har debatten om hur vi kan skydda oss och stärka vårt immunförsvar blivit het. Bland annat har olika alternativmedicinare blivit anklagade av läkare och professorer att var oseriösa när de försöker nå ut med information om hur vi kan stärka immunförsvaret och skydda oss mot coronaviruset.

– Det finns nu en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken för att insjukna i flera virussjukdomar, men när det gäller coronaviruset, SARS CoV-2, så är det ett nytt virus som skiljer sig ganska mycket från många andra virus, som till exempel förkylnings- och influensavirus. Därför kan det vara vanskligt att använda näringstillskott urskillningslöst mot just SARS CoV-2, säger Peter Martin och refererar till Chris Masterjohn som är nutritionsforskare i USA.

 

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

Grunden till god hälsa
Chris Masterjohn menar att man inte ska ta för höga doser av vitamin A, C eller D. Det kan öka vad man kallar för ACE2, som är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i cellerna. Han anser inte heller att vi ska använda monolaurin, som är ett naturligt ämne i kokosolja, eller propolis från bin.

– Däremot tycker han att vi kan ta extra mycket zink och en dos på 7-15 milligram upp till fyra gånger per dag. Just zink kan vara en god idé att ta en högre dos av under några dagar när smittorisken är hög. Men glöm inte att en hög zinkdos, över 15 milligram per dag under en längre tid kan sänka kopparhalterna i kroppen, säger Peter Martin.

Ett starkt och väl fungerande immunförsvar är grunden i god hälsa och det är något man bygger upp över tid genom att äta bra och vid behov tillföra vitamin- och mineraltillskott.

– Försäljningen och rekommendationerna för kosttillskott är strikt reglerade av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket godkänner att man på vissa kosttillskott får skriva att de krävs för att immunsystemet ska bibehålla sin normala Detta innefattar tillskott med A, C- och D-vitamin, B6, B12 och folsyra samt järn, koppar, selen och zink. Brister på dessa näringsämnen kan påverka immunförsvaret negativt. Tyvärr intresserar man sig inte mycket för näringsbrister i konventionell sjukvård.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker hur coronaviruset sprider sig i luften

De över 65 har ofta näringsbrister
Peter Martin ser i sitt arbete, där han mäter tillgången på 38 olika essentiella näringsämnen, att de flesta patienter har brister och det gäller även de som upplever sig som friska.

– En varierad västerländsk kost räcker alltså inte enligt vår kliniska erfarenhet. Det stämmer med undersökningar i USA  som visar att näringsbrister är vanligt, berättar Peter Martin.

Enligt en ny rapport har yngre personer i USA som blivit smittade av coronaviruset behövt sjukhusvård. Närmare fyra av tio var mellan 20 och 54 år. Vad det beror på vet man inte, men sannolikt kan det ha med näringsbrister att göra, diabetes och metabola sjukdomar. I Sverige och i övriga Europa har man sedan tidigare uppmärksammat att personer över 65 år lider av näringsbrister.

 

– Då kan man fråga sig hur mycket näringsbristerna bidrar det till att drabbas hårdast av coronaviruset. Är man vegetarian eller vegan har man också större risk att drabbas av näringsbrister. Det gäller inte minst för vitamin D, B6, B12, järn, selen och zink. Det finns mer att  läsa om detta hos Livsmedelsverket  och Chris Masterjohn I Sverige mäter myndigheterna sällan befolkningens näringsstatus, och enligt Livsmedelsverket kan var tredje tonårstjej ha järnbrist.

LÄS OCKSÅ: Näringsämnena som stärker immunförsvaret

Vilar på klinisk erfarenhet
Peter Martin poängterar att de verkligen inte vänder sig till människors rädslor och desperation som befinner sig i ett akutläge, de pratar till deras förnuft att bygga sin hälsa på sikt. Funktionsmedicinska läkare och andra hälsoterapeuter mäter enskilda individers näringsbrister och får ett laboratorieresultat.

– Vår kliniska erfarenhet är att man med rätt näringsstatus, bra sömn, lagom med motion, artegen föda och reducerad kronisk stressnivå kan få en större motståndskraft mot allehanda infektionssjukdomar, avslutar Peter Martin.

Av Inger Palm


Peter Martin

Namn: Peter Martin
Yrke: Läkare med funktionsmedicinsk inriktning.
Ålder: 52 år
Bor: Lerum utanför Göteborg.
Gör: Driver den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Göteborg och Stockholm och snart en ny mottagning i Halmstad. Sammanlagt finns nu sju läkare. Håller också i Funktionsmedicinska vårdutbildningar.

4 frågor till Peter Martin om vitaminer och immunförsvar

1: Hur och vilka tillskott kan vi använda för att skydda oss mot coronaviruset?
Svar:
Det finns tillskott som ofta rekommenderas mot virusinfektioner, som enligt Chris Masterjohn skulle kunna ha en negativ inverkan vid en infektion med SARS-CoV-2. Enligt hans rekommendationer ska man till exempel undvika monolaurin (kokosolja) eftersom det skulle kunna påverka viruset och immunsystemet negativt. Höga doser av vitamin C och propolis kan förvärra en lungskada om man blivit infekterad med SARS-CoV-2, eftersom de har potentialen att stimulera ett av immunförsvarets vapen, interferon.

2: Kan man överdosera A, C- och D-vitamin?
Svar: Vitamin A och D är normalt otroligt viktiga för våra immunsystem. De hjälper oss att tillverka antikroppar och andra virusvapen. Vitamin A och D är bra för våra lungor och bra för vårt hjärta, men genom att de alltså kan öka mängden ACE2, vilket är det protein som coronaviruset kapar för att komma in i våra celler, skulle en hög dos av dem kunna göra oss mer utsatta för infektion. I USA rekommenderas ofta över 50 000 IU A-vitamin per dag under några dagar för att boosta immunförsvaret, men Chris Masterjohn tycker inte man ska ta mer än över 3 000 IU vitamin per dag i nuläget, om man inte vet att man har brist.

3: Vad kan vi ta som är immunstärkande?
Svar
: Chris Masterjohn tror, efter sina utredningar, att echinacea skulle kunna ha en positiv immunstärkande effekt och allicin (från vitlök) kan ha virusdödande effekter även mot SARS-CoV-2. Men kom ihåg att detta är ett nytt virus, så inget av ovanstående är testat, utan är så kallade intelligenta gissningar.

4: Hur vet man om man har näringsbrister av något ämne?
Svar:
I funktionsmedicin tittar vi efter näringsbrister i blodprov och urinprov (så kallade organiska syror kan skvallra om du har brister) och genom att titta på kroppen (till exempel vita fläckar på naglarna kan indikera näringsbrister). Man kan även använda hårmineralanalyser och andra sätt att mäta på. När det gäller just A-vitamin kan brist ge symptom som torra ögon, dåligt mörkerseende och hudbesvär, ungefär som gåshud på baksidan av överarmarna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.