Annons

Lättrökta rödbetor med honung, granost och bipollen

Krögaren, TV-kocken och kokboksförfattaren Paul Svensson bjuder på ett recept med sin honung från de egna bina på Älgö. Han menar att honung har en enorm potential som råvara. "Det är inte ett sötningsmedel – det är en smaksättare. Det är också fascinerande hur olika honung kan smaka vid olika tidpunkter och på olika platser. Jag kan känna tydlig skillnad på den honung vi skördade på Älgö i juni och den vi fick i sista skattningen på hösten", säger han.

Redaktionen

7 november, 2015
Lättrökta rödbetor med honung, granost och bipollen
Dela inlägget

Krögaren, TV-kocken och kokboksförfattaren Paul Svensson bjuder på ett recept med sin honung från de egna bina på Älgö.
Han menar att honung har en enorm potential som råvara.

Krögaren Paul Svensson.
Krögaren Paul Svensson.

Kocken Paul Svensson är ett stort fan av honung.
− Det är inte ett sötningsmedel – det är en smaksättare. Det är också fascinerande hur olika honung kan smaka vid olika tidpunkter och på olika platser. Jag kan känna tydlig skillnad på den honung vi skördade på Älgö i juni och den vi fick i sista skattningen på hösten, säger han.

Läs också: Bakterier i färsk honung kanske bättre än antibiotika

Annons
Fakta

Fakta

Receptet är framtaget av krögaren Paul Svensson och tillhandahålls i samarbete med Svenska Bin.

Ljunghonung
Nyslungad ljunghonung är mycket aromatisk och upplevs därför som mindre söt än annan honung. Den är brunröd i färgen och kristalliserar långsammare än många andra sorter. Ljunghonungen är också den svenska honung som har bäst antibakteriella egenskaper.

Portioner: 4

Ingredienser

2 rödbetor (fakta om rödbetor)
alspån och granris
1 dl färskost
1 msk creme fraiche
1 msk granolja
1–2 msk bipollen
4 msk Älgöhonung eller annan ljunghonung
salt
finskuren gräslök

Granost är färskost som blandats med granolja. Granolja hittar du till exempel på Högtorps gård. Svensk bipollen hittar du i hälsokostaffärer, på Bondens marknad eller på nätet.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

Gör så här

Skrubba rödbetorna noga. Krydda med salt och lägg i en ugnsfast form med lock. Baka på 180° till en innertemperatur på 97°. Värm upp en stekpanna med spån. Lägg på lock och vänta på rökutveckling. Ställ in stekpannan och ta av locket på både rödbetorna och och rökpannan. Stäng ugnsdörren och rök i 15 minuter. Skär sedan i klyftor.
Vispa färskost med crème fraiche och smaksätt med granolja och salt. Servera granost med honung, gräslök och bipollen. Rökta rödbetor serveras på sidan och dippas i ost och pollen.

Annons

Läs också: 18 fakta om dunderhonung!

 

Annons