Honung är ett naturligt sötningsmedel med mängder av hälsosamma egenskaper.
Den är inte bara antibakteriell och snabbar på läkningen av sår, den är även proppfull med vitaminer, mineraler, antioxidanter och mjölksyrabakterier.
Här bjuder Kurera på onödigt vetande om honung.
…Dessutom bidrar honung till, i alla fall enligt Kureras bloggare Bella Håkansson, ett strålande morgonhumör…
Här följer 10 respektive 8 punkter om honung och dess hälsoeffekter.
► Läs också: Bakterier i färsk honung kanske bättre än antibiotika
Honung är…
1. …Antiinflammatorisk
Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus.
2. …Effektiv mot inflammationer och sår
Honung är mycket antibakteriellt. Stryk honung på huden och snabba därmed på läkningen.
► Läs också: Här är honungen som fungerar bäst för läkning
3. …Värmekänslig
Honungen är rik på nyttiga enzymer vilka förstärker honungens antibakteriella effekt. Men observera att denna kraftigt sänks, eller till och med förstörs, om man värmer upp honungen. Du ska därför undvika att hetta upp honung över 40-50 grader om du vill bevara dess aktiva enzymer.
4. …Bra förkylningslindring
Lös till exempel en tesked honung i ett glas ljummen mandelmjölk.
► Läs också: 10 anledningar att starta dagen med citronvatten
5. …En bra hostlindrare
Hosta beror till stor del på slem. Honung lenar slemhinnorna och bidrar till att lösa upp slemmet.
Ta lika delar honung med färskpressad citronsaft för att lindra hostan.
Och visst, även honungste lindrar hosta. Men kom gärna ihåg det där med upphettningen…
► Läs också: 9 nyttigare alternativ till vitt socker
6. …Ger bra avkoppling
En kopp ljummet citronvatten med honung i ger kroppen ro inför natten.
7. …Lindrar utslag
En deciliter honung i badvattnet gör huden mjuk och fin samt lindrar eventuella utslag.
8. …Probiotisk
Honung är en fermenterad råvara och innehåller värdefulla mjölksyrabakterier.
► Läs också: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan
9. …Ger vackrare hår
Två matskedar honung i det sista sköljvattnet vid hårtvätt sägs ge ett vackrare hår. Prova!
10. …En god efterrätt
Honung smaksatt med citron tilllsammans med till exempel några klickar turkisk yoghurt blir en enkel och god dessert. Såväl kyld, rumsvarm som frozen…
► Läs också: 4 effektiva sätt att hjälpa våra bin
8 saker du (kanske) inte visste om honung:
1. Honung är en sockerlösning, i trögflytande eller fast form som honungsbin producerar av pollen och nektar.
2. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.
3. För att en produkt ska få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort.
4. Honung består till största delen av en blandning av frukt- och druvsocker, det vill säga glukos (cirka 70 procent), vatten (18–20 procent) samt högre sockerarter, främst rörsocker (cirka 4 procent).
5. Är halten fruktsocker hög, på bekostnad av halten druvsocker, förblir honungen flytande och kristalliserar inte, som till exempel akacia-honung. Enzymerna som kommer från bina är fortfarande verksamma.
6. Nyslungad honung håller sig flytande ett par månader innan den blir kristalliserad och stelnar. Om honungen kommit i burk märks detta som ett rimfrostmönster av druvsocker på burkens insida. Detta togs tidigare som ett tecken på hög kvalitet, eftersom det betydde att honungen då inte hade värmts.
7. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism.
8. Honungens sammansättning, färg, smak och arom varierar beroende på dragkällan, det vill säga var bina har hämtat råmaterialet.
► Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika
Källa: Alltomhonung.se, Wikipedia, Honungsmakarna.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Det finns tre typer av honung:
1. Jungfruhonung
… är den honung som är kvar i vaxkakans celler och som självmant rinner ut när täckvaxet avlägsnas.
2. Färskhonung
… är den nyligen utvunna honungen, efter slungning och silning.
3. Kanderad honung
Sockret har kristalliserats och honungens konsistens avgör kvaliteten. Smaken är mycket god, men de finaste aromerna är borta.