Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Leila Söderholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Fakta: Leila Söderholm

Leila Söderholm
Ålder: 49 år.
Familj: Moa 17 år, Max 15 år, Lucas 12 år och Anders, 56 år.
Bor: I ett hus i Stockholm.
Gör: Föreläsare och hälsoexpert inom mental och fysisk träning. Hälsoprofil sedan 20 år.
Skriver artiklar och agerar hälsoexpert åt bl a TV4 och Aftonbladet.
Aktuell: Med en ny digital hälsoplattform, PerformIQ live, som hjälper människor att må sitt bästa jag. – Vi försöker fånga in de personer som inte går igång på motivation och pepp, vilket sägs vara 20 % av befolkningen. De blir tokiga och säger bara ”aldrig”, och behöver se en annan vinst, berättar Leila som genom åren har jobbat med personalen på stora företag som ABB, Ica och Astra Zeneca.

5 saker som får mig att må bra!
1. Familjen. Villkorslös kärlek, finns det något bättre?
2. Träning. Att känna mig stark och kapabel är den bästa känslan.
3. Att vara utomhus i naturen. Det gör mig lugn och lycklig
4. Värme och sol ger mig glädje på djupet
5. Vänner, dans och att skratta tillsammans. Dans och vänner hör ihop för mig.

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

Leila Söderholm är ett välkänt ansikte för många genom sina föreläsningar, träningsböcker och som träningsexpert i TV4. När vi når Leila sitter hon i bilen, men snart är hon framme i stan där hon efter intervjun ska vidare på ett möte.

– Det är första gången som jag och mina kollegor träffas fysiskt sedan i mars, så det ska bli jäkligt roligt efter alla digitala möten, säger Leila glatt.

Vårt samtal kommer av sig en kort stund när Leila, på grund av en miss från sin bank inte kan använda sitt bankkort och betala för sin parkering.  Men det är få saker som får Leilas positiva energi och mentala fokus ur spel, och det återkommer vi till lite senare. På typiskt Leila-vis skrattar hon bara, trots frustrationen. Och parkeringen, den kommer hon på att hon kan betala via Swish och vips är intervjun igång igen och hon berättar om sin favoritsysselsättning, att föreläsa.

– Att få med en publik på noterna är en enorm känsla. Nu under pandemin sker det mesta digitalt men det är lika roligt och givande. Speciellt som många behöver det som mest nu.

Något som också blivit svårt att genomföra under 2020 är att leda träningspass med stora grupper.

– Det ger en sån energi i hela gruppen och för mig är det magiskt. Tränings- och hälsoresor är en enorm favorit, då kan vi på en vecka förändra livet för vissa människor, säger Leila och tillägger att hon förvisso ofta skrattar när hon beordrar benböj, men att hon samtidigt kör stenhårt.

LÄS OCKSÅ: Bra hållning bevarar din hälsa

Leila pratar ganska fort och med en energi som smittar. Hon brinner för sitt jobb, och att förmedla redskapen som leder till en bättre hälsa på ett lustfyllt sätt för varje individ, och det märks.

– Jag vill att människor ska känna sig lyckade så jag undviker pekpinnar utan jobbar enbart med att inspirera och sälja in vinsten. Det är viktigt på riktigt för mig och det visar sig kanske i min energi, resonerar Leila.

 

Sportandet och en aktiv livsstil har Leila haft med sig sedan unga år. (Foto: Lina Eidenberg Adamo)

En familj av kanotister
Leila Söderholm växte upp med bägge föräldrar i Eskilstuna, som yngst i en syskonskara med två äldre bröder. Barndomen beskriver hon som lycklig och trygg, och något som format henne mycket är hon växte upp ”i en kulturkrock”, med en pappa från Palestina och en svensk mamma.

– På kvällarna var jag med min pappa när han jobbade ideellt med att hjälpa flyktingar. Han ville alltid hjälpa alla så jag fick en fin inblick i olika kulturer. Och på dagarna var jag med mamma som jobbade kväll och som präntade in starka svenska värderingar i mig.

Sportandet och en aktiv livsstil har Leila haft med sig sedan unga år. Alla tre syskon tävlade i kanot så hela familjen åkte runt med kanoter på taket till olika städer. Och under de många timmarna i kanoten väcktes Leilas starka intresse för fysisk såväl som mental träning.

– Kanot är en ”iskall sport” på flera sätt; det är tungt som f-n, du är själv i din kanot och har ingen att luta dig emot. Då handlar det mycket om att lära sig att lura hjärnan, menar Leila och berättar om när hon frös så hon huttrade och fingrarna domnade – och då låtsades att hon var i Karibien. Eller att hon bara skulle paddla till nästa brygga, som sedan blev till nästa…och nästa, tills hon var i mål.

LÄS OCKSÅ: 5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Så vad är knepet som gjort att hon lyckats med sådant, som många andra misslyckas med?

– Jag har haft otroligt bra fantasi sedan jag var barn. Jag kan tänka att ”åh det där vill jag göra” och så kan jag fantisera ihop hur det skulle bli. Och när man gör det så skapas nya strukturer i hjärnan. Jag har märkt att ju mer man uttalar vika drömmar eller önskemål man har, desto verkligare blir de – och till slut går de att utföra.

Det är lätt att tro att en så stark träningsprofil som Leila alltid har jobbat med hälsa, kost och träning i någon form, så det är lite förvånande när hon säger att vägen till drömjobbet inte var spikrak – utan tog en lång omväg via byggbranschen.

– Jag utbildade mig till, och jobbade som ventilationstekniker i jättemånga år. Och det beror på att i min familj ”så är man tekniker” – både min pappa och bröder är ingenjörer. Så det kom naturligt för mig och jag älskade det jobbet också. För 35 år sedan fanns det heller inga utbildningar som motsvarade det jag ville bli inom hälsa.

Men Leila gick ändå de få hälsoutbildningar hon kunde gå på den tiden – och när hon till slut kunde jobba med hälsa på halvtid så stannade hon kvar halvtid som tekniker under åtta år till.

50 procents överlevnadschans
Men så, mitt i karriären, som 38-årig nybliven trebarnsmamma, då hennes yngsta bara var två år, genomgick hon en extra svår period i sitt liv: hon diagnosticerades med cancer i tjocktarmen.

Att just hon drabbades – som levt så sunt hela livet och bevisligen inte ”misskött sig”, och inte heller hade cancer i familjen – blev ett levande bevis på att slumpen ibland kan vara både oförklarlig och grym. Läkarna valde därför att studera Leila och hennes tumör närmre. Och kanske berodde just hennes cancer på att hon väldigt tätt födde tre barn, och där emellan även fick två missfall.

– Att vara gravid i princip nonstop i fem års tid påverkar immunförsvaret mycket. Och när celler delar sig samtidigt som immunförsvaret är nedsatt av någon anledning och då inte kan ”ta bort” det dåliga, så kan det leda till att tumörer växer till sig snabbare, förklarar Leila, men tillägger att helt säkra kunde läkarna inte vara på denna förklaring.

 

Leilas överlevnadsprognos var bara 50 procent. Hur tusan tar man sig igenom ett sådant obeskrivligt tufft besked? Även om man är Leila Söderholm med styrka både mentalt och fysiskt och med mängder av positiv energi.

–  Att få ett cancerbesked är förstås enormt chockartat och jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle få det beskedet. Jag trodde först att läkaren skämtade. Så direkt efter beskedet var det ett stort trauma. Jag fick panik och fick bara försöka ta mig igenom det, bocka av halvtimme för halvtimme. Och sedan känna: ”skönt, nu kommer inte den där skithalvtimmen tillbaka igen”.

Leila fick stomi efter operationerna och massor av andra komplikationer som gjorde att livet stannade upp i nästan två år – hon kunde inte leva normalt utan blev istället vårdtagare. När hon först tog bort stomin sprack hennes tarm redan efter ett halvår – och hon fick stomi igen. Att den perioden ändå gick så pass bra förklarar Leila med att hon visste hur hon skulle jobba med sin hjärna och vilka knappar hon skulle trycka på för att må okej.

LÄS OCKSÅ: Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Kanoten gav mental styrka
Den mentala styrkan, orken och kreativiteten hon fått genom träningen och tiden som kanotist hjälpte henne vidare även nu. Och det visade sig att det fanns massor hon kunde göra för att lyfta sig själv.

– Det handlar om att skapa strategier och metoder för sig själv. När det inte är trevligt så lurar jag helt enkelt hjärnan att det är trevligt – och det går den alltid på. Även i väldigt svåra situationer så är det möjligt att framkalla bra känslor och på så sätt få hjärnan att ge påslag av olika signalsubstanser. Elitidrottare har utnyttjat detta faktum i decennier, men nu finns det också forskning som visar exakt hur det påverkar oss.

När hon inte ens kunde resa sig upp och i princip satt still i en fåtölj en lång period, så framkallade hon exempelvis lyckokänslor genom att sätta på musik och ”dansa” med fingrarna, med händerna framför sig.

– Rörelserna påminde mig om glädjen i att dansa på riktigt och jag valde en låt som jag verkligen gillar, för när fler sinnen kopplas på blir reaktionen starkare. Idag behöver jag bara röra på fingrarna lite för att få rysningar igen, säger Leila.

LÄS OCKSÅ: Lägre risk för tarmcancer bland norrlänningar

Men strategierna handlade också om att ”normalisera sin vardag”. Att gå upp ur sängen på morgonen – vilket i sig inte var så lätt, hon fick ta hjälp av sin man för att lyckas i början – sedan borsta tänderna, piffa till håret lite, ta på läppglans...

– När man gör det sänder man signaler till hjärnan att allt är normalt, ”det är ingen fara, det här går bra”.

När Leila var sjuk såg hon alltid målbilden framför sig: hur det känts att vara frisk och stark, som att kunna göra armhävningar mot en vägg. (Foto: Lina Eidenberg Adamo)

Och varje morgon framför spegeln applåderade Leila till sig själv.

– Hjärnan fattar inte att det bara är jag som klappar, den hör bara ljudet och ser klappen. Så då kunde jag framkalla ett dopaminpåslag i hjärnan. Jag satte mig också på verandan i solen och åt varje dag, eftersom vi får oxytocin och serotonin av solljus och värme.

Men Leila som jämt tränat, kunde nu inte göra det. Hon fick lyfta max ett mjölkpaket – så då gjorde hon det. Först tio gånger med varje arm och tänjde sedan gränserna tills hon orkade hundra.

Det fanns förstås även dagar då hon inte kom upp ur sängen och var livrädd, än mindre orkade lyfta mjölkpaket eller fingerdansa. Men hon såg ändå alltid målbilden framför sig: hur det känts att vara frisk och stark.

 

Fri från cancer och stomi
Idag är Leila friskförklarad och har inte längre stomi, något som hade varit svårt att fortsätta med i hennes yrke, menar hon.

– Men jag har många andra men för livet att tackla. Jag har fått många tarmvred, men det har lugnat sig lite nu. Jag saknar ganska mycket tarm där jag strålades så mycket, och ändtarmen tog de bort helt. Jag kan gå på toaletten, men det rinner rakt igenom så jag måste tänka mig för vad jag äter. Det kan fastna saker i tarmen för att det är för trångt på vissa ställen, och jag har inte alla tarmbakterier och tar inte upp alla vitaminer. Många i min situation väljer att ha kvar stomin för att det är så himla jobbigt.

Leila har istället för stomin fått hitta sina egna sätt. Som idag, då Leila fotat hela förmiddagen har hon helt enkelt inte ätit sedan klockan sex kvällen innan, för att sedan ta igen det efter plåtningen. Som en ofrivillig periodisk fasta, konstaterar vi med ett skratt.

Familjen den högsta lyckan
Men livet har förstås inte bara bestått av den sorts djupa svacka som cancern innebar, utan lika mycket av ”höga höjder”.

– Jag lever och får vara kvar med mina barn och min man och då betalar jag gärna priset. Att varje dag få hänga med min familj ger en sådan otrolig lycka. Och jämfört med vad jag har varit och vilket helvete det var så är det här ”en walk in the park”, det går bra, säger Leila med emfas.

LÄS OCKSÅ: Viagra minskar risk att dö i tjock- och ändtarmscancer

En ledig dag tillbringar hon helst genom att ligga framför brasan eller se en film i soffan med familjen.

– Det är lätt att tro att vi rör oss hela tiden men vid ledig tid så njuter vi mest av att vara lediga. Vi bor på landet så vi är ute mycket och rör på oss ändå, att vara i naturen är en stor favorit. Mina barn spelar hockey alla tre och satsar stenhårt på det. Jag har mitt eget träningsschema som jag följer. Min man gör sitt och däremellan så tar vi långpromenader.

Intervjutiden börjar lida mot sitt slut och dåtid och framtid kommer på tal. Leila berättar att många av hennes drömmar redan besannats, som att tävla i street race med motorcykel, att få skapa stora events och träningsresor, släppa hälso- och träningsböcker och föreläsa landet runt.

Med så många drömmar redan uppnådda, vad finns kvar på listan?

– Att fortsätta utbilda mig för att jobba på det sätt jag gör idag. Det gäller att hänga med i ny forskning och nya rön. Jag vill gärna bygga vidare på hälsoplattformen som jag jobbar med, så att vi kan hjälpa alla människor att må sitt bästa jag. Och jag skulle vilja bo några månader per år utomlands, var vet jag inte. Men det vore så härligt med lite mer värme från solen, avslutar Leila.

Av Carolina Eriksson


Fakta: Leila Söderholm

Leila Söderholm
Ålder: 49 år.
Familj: Moa 17 år, Max 15 år, Lucas 12 år och Anders, 56 år.
Bor: I ett hus i Stockholm.
Gör: Föreläsare och hälsoexpert inom mental och fysisk träning. Hälsoprofil sedan 20 år.
Skriver artiklar och agerar hälsoexpert åt bl a TV4 och Aftonbladet.
Aktuell: Med en ny digital hälsoplattform, PerformIQ live, som hjälper människor att må sitt bästa jag. – Vi försöker fånga in de personer som inte går igång på motivation och pepp, vilket sägs vara 20 % av befolkningen. De blir tokiga och säger bara ”aldrig”, och behöver se en annan vinst, berättar Leila som genom åren har jobbat med personalen på stora företag som ABB, Ica och Astra Zeneca.

5 saker som får mig att må bra!
1. Familjen. Villkorslös kärlek, finns det något bättre?
2. Träning. Att känna mig stark och kapabel är den bästa känslan.
3. Att vara utomhus i naturen. Det gör mig lugn och lycklig
4. Värme och sol ger mig glädje på djupet
5. Vänner, dans och att skratta tillsammans. Dans och vänner hör ihop för mig.

Leilas nystartstips!

*Det vanligaste misstaget vi gör är att försöka göra samma nystart år efter år – trots att det inte har lyckats i tio års tid.
*Då måste du fråga dig: vad gör att du till exempel inte lyckas träna på kvällarna? Jo, för att det inte passar dig, för att du är jättetrött och har slut på viljestyrka då! Så varför skulle det funka nu, om du inte har ändrat något i ditt liv?

*Ta reda på hur ditt liv ser ut och när på dagen just du är piggast. Är det på morgonen och din man tar barnen till skolan bara på måndagar? Lägg in träningen då!

* Att lägga in små förändringar, som att ta bort din sämsta vana, är lättare än att ändra mycket: Byt ut nattmackan mot en morot, men ta inte bort vanan i sig. Lägg in en promenad på 10 minuter innan du börjar jobba, fastna inte vid att det måste vara en halvtimme.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!