Annons

Levde med ständig smärta: ”Hade aldrig blivit bra med enbart värktabletter”

Värken hindrade Linnéa Ling från att gå sina dagliga promenader. Hon fick beskedet att det var artros och inget hon kunde göra något åt. Det svaret nöjde hon sig inte med. I dag promenerar hon sina fem kilometer igen och slipper äta värktabletter mot smärtan.

Redaktionen

1 april, 2017
Levde med ständig smärta: ”Hade aldrig blivit bra med enbart värktabletter”
Dela inlägget

Värken hindrade Linnéa Ling från att gå sina dagliga promenader.
Hon fick beskedet att det var artros och inget hon kunde göra något åt. Det svaret nöjde hon sig inte med.
I dag promenerar hon sina fem kilometer igen och slipper äta värktabletter mot smärtan.

Det började på hösten för drygt ett år sedan. Linnéa Ling från småländska Gislaved fick en skarp smärta nedanför vristen, i mellanfoten, på sin vänstra fot. För varje steg hon tog kändes det som om hon hade en kudde ditsatt under foten. Hennes fot var inte svullen när hon tittade på den, men kändes öm och uppblåst. Hon som älskade att vara ute och gå i naturen fick så ont att det blev svårt att klara de dagliga promenaderna. Foten var öm vilket gjorde att hon knappt kunde ha skor på sig.
‒ Jag visste inte vad jag skulle ha på mig på foten, allting gjorde så ont, säger hon.

Läs också: Varför drabbas vi av värk?

”Hade aldrig blivit bra med bara värktabletter”
Hon provade olika typer av skor på fötterna men alla tryckte mot mellanfoten. Hårda skor var helt uteslutet. Mjukare gymnastikskor fungerade bäst men det gjorde ändå alldeles för ont. Hon tog sig till en läkare för att ta reda på vad hon drabbats av. Beskedet hon fick var artros och att det inte gick att göra något åt hennes besvär. Hon fick rådet att gå hem och linda foten och ta värktabletter mot smärtan.
‒ Jag hade aldrig blivit bra med bara värktabletter. Det tar inte bort problemet, bara smärtan tillfälligt, säger Linnéa Ling.

Konsulterade ny läkare
Hon var inte nöjd med doktorns besked och bestämde sig för att konsultera en annan läkare. Där fick hon en kortisonkur som hjälpte henne så att hon hade mindre ont. Hon fick också rådet att prova nyponpulver men det tyckte hon inte hjälpte överhuvudtaget. Hon hade funderat på om det kanske fanns något hälsokostpreparat som kunde hjälpa henne men inte kommit längre än så.

Annons

Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta

Hittade naturlig lösning med musselextrakt
En dag läste hon av en slump i en tidning om Glyc. Tidningsartikeln berättade att preparatet skulle vara bra för att behålla rörligheten i lederna, så hon bestämde sig för att ge det en chans. Det blev bättre än hon vågat hoppas.
‒ Det tog inte lång tid innan jag märkte stor skillnad, kanske några veckor. Sen kunde jag ta på mig skorna och gå hur länge som helst, säger hon.
Glyc innehåller extrakt från den grönläppade musslan vilket är bra för lederna. Det var också där Linnéa Ling först kände en förbättring. Lederna kändes mycket mjukare efter att hon börjat med preparatet. Idag tar hon två tabletter om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det tror hon att hon kommer att göra varje dag hädanefter. Hon har visat tabletterna för sin läkare som läste innehållsförteckningen noga och tyckte att de innehöll ingredienser som ska vara bra för lederna så läkaren rådde henne att fortsätta äta dem.
‒ Jag trodde kanske att jag hade fått gikt i foten, men det sa läkaren att det inte var, säger Linnéa Ling.

Svårt att gå om man har ont
Ett av Linnéa Lings stora intressen är att vara utomhus och gå promenader. Hon brukade promenera fyra till fem kilometer om dagen innan hon fick sina symptom.
‒ Jag är en sådan som går mycket. Jag tyckte själv att jag var livsfarlig i trafiken så jag sålde min bil. När jag mår bra i fötterna kan jag gå minst fem kilometer. Men det blir svårt att göra det om man har ont hela tiden, säger hon.

Läs också: Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Behöver inte äta värktabletter längre
När hon hade som mest smärta klarade hon inte av att röra sig på samma sätt längre. Hennes lägenhet ligger på andra våning och trapporna upp till bostaden var en utmaning. Hon blev väldigt stillasittande när hon hade ont. Hon klarade inte av att promenera och cykla tycker hon inte om att göra. För henne blev den grönläppade musslan räddningen.
‒ Jag tror det är Glyc som gjort att jag blivit bättre, säger hon.
Under den värsta perioden av smärta kunde hon vakna mitt i natten och ha ont i foten men det har hon inte gjort på länge nu. Hon är glad att hon inte har känt av några biverkningar av preparatet. Men mest glad är hon över att hon äntligen slipper värktabletterna.
‒ Jag har ätit värktabletter de senaste två åren, sex om dagen, och nu behöver jag inte det längre, säger hon.

Annons

Läs också: Vanliga värktabletter kan ge hjärtproblem enligt ny studie

Mussla från Nya Zeeland
Linnéa Ling är inte främmande för att använda hälsokostprodukter. Det har hon gjort tidigare med bland annat produkter för håret.
– Att jag såg Glyc i tidningen den där dagen blev nog räddningen för mig, säger hon.
Den grönläppade musslan kommer från vattnen runt Nya Zeelands kust. Där har den i århundraden använts av urinvånarna Maorierna mot ledbesvär eftersom den har en leduppbyggande effekt. Musslan har också smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Glyc innehåller näringsämnen från havet och förutom grönläppad mussla också kollagen, vitamin C och zink som har positiv inverkan på ben, brosk och leder.
‒ Jag kan inte garantera att det hjälper någon annan men det har verkligen hjälpt mig, säger Linnéa Ling.

Av Ylva Hideng

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Linnéa Ling
Bor: Gislaved
Ålder: 87 år
Familj: En son
Gör: Pensionerat vårdbiträde
Intressen: Vara ute och promenera. Har tidigare älskat att dansa och att simma.

Varför hjälper grönläppad mussla vid ledbesvär?

Glykosaminoglykander (GAG)
Glykosaminoglykander (GAG) är naturligt lätt absorberbart glykosamin som ger bindväven elasticitet och flexibilitet och ökad styrka åt brosk och skelett. GAG har en understödjande effekt vid skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament.

Marint kollagen
Kollagen är ett protein som produceras naturligt i kroppen men minskar med stigande ålder. Kollagen är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.

Vitamin C
Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets och benstommens normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Zink
Zink är ett viktigt mineral som bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Annons