Dagens kostråd är inte alls förlegade eller påverkade av industrin. De bygger tvärtom på den senaste forskningen och är samstämmiga med andra länders och organisationers åsikter om vad som är hälsosam mat.
Det skriver Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson, nutritionister på Livsmedelsverket, i sin replik till debattartikeln: ”Förbjud transfett och ta strid mot skräpmat – Ansökan till tjänsten som generaldirektör för Livsmedelsverket, skriven av Lars-Erik Litsfeldt, jurist och författare till boken ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”.
Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.
► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika
Oberoende av industrin
Lars-Erik Litsfeldt påstår i Aftonbladet 11 mars att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och påverkade av industrin.
Det stämmer inte. Det är Livsmedelsverkets egna experter som beslutar om kostråden och de är oberoende av industrin.
”Vore intressant hur Litsfeldt menar att råden har påverkats”
Det vore för övrigt intressant att höra exakt hur Litsfeldt menar att råden har påverkats. Vi tror inte att sockerindustrin, köttbranschen och liknande företag är särskilt nöjda med våra budskap om mer grönt, mindre kött, mindre socker och salt.
► Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”
Ger intrycket att kostråden avviker från andra länders kostråd
Den som läser Litsfeldts inlägg kan få intrycket att de svenska kostråden avviker från andra länders och organisationers kostråd. Tvärtom råder det stor samstämmighet i synen på hälsosam mat.
Att lägga resurser på lagstiftning vore slöseri med skattepengar
Vi håller med Litsfeldt om att transfett inte är hälsosamt och bör begränsas. Därför är det positivt att vi i Sverige har lyckats få ner användningen av industri-transfetter, utan lagstiftning. Svenskarnas intag ligger på samma låga nivå som danskarnas, som har lagstiftat.
I EU pågår långtgående diskussioner om en lagstiftning. Att lägga resurser på en svensk lagstiftning vore därför slöseri med skattepengar.
► Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga
Välkommen att söka tjänsten som ny generaldirektör
Litsfeldt är naturligtvis, liksom alla andra, välkommen att söka tjänsten som generaldirektör.
Vi är säkra på att regeringen prövar kompetensen hos de sökande utifrån myndighetens uppdrag att arbeta för säker mat, att ingen ska bli lurad och bra matvanor.
► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker
Arbete för folkhälsan på vetenskaplig grund
Vi är också säkra på att det är kunskap och förmåga som är den största meriten. Livsmedelsverket behöver en generaldirektör som arbetar för folkhälsan på vetenskaplig grund – nu liksom tidigare.
► Läs också: ”Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa!”
Av Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson,
nutritionister vid Livsmedelsverket
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.
Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket