Grå starr och förändringar i gula fläcken gjorde att Yvonne såg dåligt och drabbades av synbortfall. I Sverige rekommenderades hon operation – i Italien motion och näringstillskott med lutein. Hon valde det sistnämnda och idag ser hon som vanligt igen.
Yvonne Brobert, 76 år, hade som många andra i hennes ålder problem med grå starr. Hon såg suddigt men med hjälp av glasögon kunde hon läsa hjälpligt. Hon rekommenderades operation men hon hade svårt att bestämma sig för om hon ville genomgå operationen eller inte. Ingreppet var enkelt enligt ögonläkaren, men det var ändå något som tog emot.
Läs också: Blåbär – Bäret som kan rädda din syn
Tappade perifera seendet
En kväll när hon var ute på en av sina kvällspromenader blickade hon upp mot natthimlen. Hon har alltid fascinerats av månen och stjärnorna. Ikväll upptäckte hon en stjärna i ögonvrån och vände sig om för att titta på den. Till sin förfäran försvann den. Hon testade igen och samma sak hände. I vissa vinklar försvann stjärnorna hon ville studera.
– Jag blev lite fundersam över vad det kunde bero på. Jag upptäckte att samma fenomen inträffade med alla ljuspunkter på håll. De försvann plötsligt!
Problem med gula fläcken
Det här var för 2,5 år sedan och Yvonne hade en tid inbokad på sjukhusets ögonmottagning för kontroll av sin grå starr. Hon var orolig och berättade om fenomenet för sin ögonläkare. Han undersökte henne och kom fram till att det berodde på makulativ degeneration, även kallad gula-fläcken-sjukan.
Gula fläcken är ett litet område i ögonlobens bakre del där vårt skarpseende regleras och vår förmåga att urskilja färger sitter. När man blir äldre finns risken att synceller bryts ner och funktionen försämras så att slaggprodukter ansamlas. Det finns två former av gula-fläcken-sjuka, en torr och en våt variant. Yvonne hade den torra, vilken är den vanligaste och lindrigaste formen.
– Han föreslog att jag skulle äta mycket färgrika frukter och grönsaker, men det har jag alltid gjort!
Synskärpan tillbaka
En tid efter besöket hos ögonläkaren reste Yvonne ner till Rom för att hälsa på sin dotter. Eftersom svärsonen är ögonläkare blev det naturligt att hon berättade om sina synförändringar för honom. Han undersökte henne och menade att de var typiska åldersförändringar och kunde behandlas med motion och tillskott av lutein, en antioxidant som det finns rikligt av ibland annat ringblomma.
– Jag blev oerhört glad att själv kunna påverka min syn, men samtidigt lite arg över att ingen på ögonmottagning upplyst mig om detta.
Yvonne har alltid varit aktiv, men nu började hon motionera ännu mer och köpte även med sig flera burkar av det antioxidanttillskott som hon blivit rekommenderad. Det var viktigt att dagsdosen innehöll minst 15 milligram lutein.
Läs också: 4 tips för dig med artros
Syretillförsel till ögat
Svärsonen förklarade att åldersförändringar i ögat kan bromsas. I ögat sker energikrävande processer så det är viktigt att syretillförseln är god. Syre behövs för cellernas energiomvandlig. Genom att motionera syresätts hela kroppen och även ögonen. I syncellernas energiomvandlig bildas slaggprodukter, så kallade fria radikaler. De uppstår även när ögat utsätts för starkt UV-ljus. Vitaminer som C och E städar bort dessa slaggprodukter så att ögats celler kan fungera optimalt. I gula fläcken ansamlas framför allt lutein där det skyddar ögat genom att filtrera bort skadligt UV-ljus.
Lutein är en antioxidant som finns naturligt i bland annat grönkål, broccoli, spenat och majs. Åldersrelaterade sjukdomar i ögat utvecklas ofta mycket långsamt och när man upptäcker dem är det ofta i ett sent skede av sjukdomen. Därför krävs kraftiga åtgärder i form av höga doser lutein som bäst tillgodoses genom näringstillskott med fastställd dos och dokumenterad effekt.
Läs också: För pigga och friska ögon
Tillskott med rätt luteinhalt
När hon bara hade några tabletter kvar började hon leta efter en liknande produkt på den svenska marknaden. De flesta innehöll för lite lutein, men det fanns ett som innehöll precis lagom mycket – Blue Eye. Dessutom innehöll det vitaminer och mineraler som var bra för ögonen. Svärsonen hade sagt att det inte skadade om hon fick i sig lite extra vitaminer.
Yvonne kan inte minnas exakt när hon började se klarare igen, men det var mellan sex månader och ett år efter att hon tog sin första tablett med lutein.
–Jag ser skarpare och läser bättre nu än på många år. Det är fantastiskt! säger Yvonne och skrattar. Operationen av grå starr som verkade helt nödvändig förut har jag ställt in.
Antioxidanter, vitaminer och mineraler
Blue Eye innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som alla samverkar till god ögonhälsa. Sammansättningen i Blue Eye stärker och skyddar ögat mot åldersförändringar och skadligt UV-ljus. De höga doserna av antioxidanterna lutein och zeaxantin ger ett viktigt skydd mot blått ljus, medan vitaminerna C och E städar rent från slaggprodukter som kan ansamlas i ögats synceller och ge upphov till åldersrelaterade förändringar och sjukdomar. Fleromättade fettsyror spelar också en viktig roll i ögats funktion, därför innehåller Blue Eye även zink som har stor betydelse för hur de fleromättade fettsyrorna kan omsättas i ögat. Blue Eye innehåller även vitamin A, selen, quercetin, rutin, blåbärsextrakt, salvia och vitamin B2.
Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”
Av Sara Hedman
Fakta
Ögonsjukdomar
Att drabbas av ögonsjukdomar som grå starr och gula-fläcken-sjukan ökar kraftigt efter 65-årsåldern. Bland personer som är 75 år eller äldre har var femte förändringar i gula fläcken. I Sverige opereras årligen cirka 80.000 personer mot grå starr. Även yngre personer kan drabbas, då på grund av att ögat utsätts för starkt UV-ljus eller att man behandlats med vissa läkemedel.
Faktorer som alkoholkonsumtion, rökning och solljus ökar riskerna att drabbas.
Antioxidanter skyddar mot åldersförändringar i ögat
Enligt en studie som nyligen gjorts på Karolinska Institutet skyddar en kost rik på antioxidanter mot grå starr. Under åtta år studerade man 30.000 kvinnors mat- och dryckesvanor i Uppsala och Västmanlands län. Under studien insjuknade var sjunde kvinna i så svår grå starr att den var tvungen att opereras. När forskarna närmare analyserade vilka som hade insjuknat fann de ett samband mellan den totala ”dosen” av antioxidanter som kvinnorna kunde tillgodogöra sig från kosten och risken för grå starr.
Slutsatsen av studien var att en antioxidantrik kost motverkar skador på ögonlinsen som orsakas av så kallad oxidativ stress.
När det gäller gula fläcken pekar även forskningen mot att antioxidanter bromsar sjukdomsförloppet, framför allt antioxidanterna lutein, zeaxantin, C-vitamin och E-vitamin samt mineralet zink.
Grå starr
Grå starr, katarakt, är en ögonsjukdom som orsakas
av att linsen bakom regnbågshinnan i ögat blir grumlig, vilket gör att synen försämras sakta och gradvis. Symptomen vid grå starr är nedsatt synförmåga, ett större behov av ljus för att se samt att man lätt bländas och kan se dubbelt. Grå starr ska inte blandas ihop med grön starr som är en helt annan ögonsjukdom som kan leda till blindhet.
Gula fläcken
Gula-fläcken-sjukan, makulativ degeneration, drabbar det område i ögats mitt bakom pupillen i näthinnan där skarpseendet sitter. Området kallas gula fläcken eller makula. Gula-fläcken-sjukan finns i en torr och en våt variant. Symptomen vid torra förändringar är att synskärpan försämras under en längre tid, man är i behov av starkare ljus för att se samt att bokstäver eller delar av bokstäver faller bort när man läser. Symptomen vid våta förändringar är att synen försämras mycket snabbt och det man ser blir krokigt eller förvrängt. Uppsök alltid optiker eller ögonläkare vid synförändringar.