Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Aromaterapi-behandling, så går det till!

– I en aromaterapimassage på salong ställer man först noga diagnos genom samtal, samtidigt som du som kund slappnar av med ett fotbad. Därefter lägger du dig på massagebänken. För att kunna välja de oljor som passar bäst för tillfället gör jag först en reflexologi, alltså trycker på reflexpunkter under fötterna och stämmer av där det ömmar. Sedan väljer jag eteriska oljor för de punkter (som enligt reflexologin hänger samman med organ i kroppen reds.anm) som inte visas ha fritt flöde av blodcirkulation, lymfa eller energier. Sedan bestämmer jag om det skall stimuleras, balanseras eller lugnas. De eteriska oljor jag valt blandas sedan med vegetabilisk olja och därefter följer en lugn, skön massage, säger Gun Lindblom Tan. 

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter. 

När vi tillbringar mer tid inne på hösten och vintern känns sommarens naturliga dofter av salta hav, vilda blommor och annan växtlighet långt borta. Men det går att skapa en njutbar doftmiljö kring sig även vintertid. Tänk dig bara att sjunka ner i ett varmt bad efter en lång dag ute i kylan, med ett badsalt som är avslappnande för musklerna samtidigt som du omsluts av den rogivande doften av lavendel? Eller att du kryper upp i soffan under en pläd när du känner dig lite låg och läser en bok samtidigt som du låter en doftspridare fylla rummet med den upplyftande doften av bergamott. Kanske räcker det med att tända ett ljus med ljuvlig jasmindoft under middagen för att sätta guldkant på vardagen. Och vips har du använt dig av aromaterapi på egen hand!  

För oavsett om du har behov av att varva ner, få mer energi, känna lust, fokusera bättre eller stärka ditt immunförsvar, så kan du ta hjälp av dofter. Och det ökar garanterat mysfaktorn också! 

 

LÄS OCKSÅ: Deppig? Ta hjälp från naturen

Destillerade läkeväxter i aromaterapi 

Gun Lindblom Tan arbetar som aromaterapeut och hudterapeut i Västra Frölunda, något hon gjort sedan 1980-talet. 

– Aromaterapi betyder doftbehandling och dofterna, det vill säga de eteriska oljor som används, kommer från destillerade läkeväxters blommor, blad, stam, rötter med mera och de delas in i tre grupper, förklarar hon. 

Gun Lindblom Tan, aromaterapeut

Aromaterapeuten Gun Lindblom Tan.


Dessa är: 

Topnote: stimulerande oljor, som citron, bergamot, eucalyptus 
Middlenote: balanserande oljor, som lavendel, rosmarin, enbär 
Basenote: lugnande oljor som ros, neroli, sandelträ 
Eteriska oljor används inte bara i massage eller som rumsdofter, tipsar Gun som själv använder dofter till det mesta.  

– Du kan inhalera dem på en pappersnäsduk och dra några djupa andetag, tillsätta dem i badet eller i fotbadet. Eller i din hudvårdsrutin, använd då ekologiska produkter med eteriska oljor. Men man bör vara insatt i eteriska oljor för att använda dem, de är oerhört starka och får inte användas koncentrerade. 

 

Och dofter kan verkligen påverka oss, vårt välmående och kanske även vår hälsa på flera sätt.  

LÄS OCKSÅ: Känslor av tacksamhet är bra för hälsan

Rosmarin ger fokus, lavendel avslappning 

Här är sex olika sätt att använda sig av aromaterapi. 

  1. Bli pigg och få energi: Rosmarin, enbär, citrongräs
  2. Slappna av och bli lugn: Lavendel, ros, neroli (Guns personliga favoriter!)
  3. För att stärka sitt immunförsvar: Bergamot, eukalyptus, ravensara
  4. Känna mer lust: Ylangylang
  5. Varva ner inför att sova: Lavendel, apelsin
  6. Fokusera, till exempel på jobbet, inför en tenta eller föreläsning: Rosmarin

Och enligt Jimmy Boyd, parfymör från Barcelona, som är aktuell med en helt naturlig, ekologisk och biodynamisk doftkollektion, är just naturliga dofter bra för vårt välbefinnande på flera sätt. 

–Dofter som är naturligt framställda stressar inte hjärnan på samma sätt som syntetiska dofter kan göra, för att de helt enkelt är lättare för hjärnan att känna igen och placera, förklarar han och tillägger att näsan och luktsinnet historiskt har varit jätteviktigt för oss. Det har nämligen varnat oss för fara i form av vilken föda vi bör undvika.  

 

LÄS OCKSÅ: 5 hälsoeffekter av gröna växter

Så kan du använda dofter i hemmet! 

Aromaterapeut Gun Lindblad Tan tipsar. 

  1. Doftspridare. En elektrisk apparat fylld med vatten och eteriska oljor som sprider rumsdoft för välbefinnande, avslappning, energi med mera.
  2. På dammsugarfiltret för att sprida väldoft i rummet.
  3. Rengör skärbrädan och diskbänken med din favoritdoft.
  4. Rumsdoft i badrummet, eller varför inte innanför ytterdörren för att välkomna gäster?

Kvinna håller i doftpinnar

Doftpinnar är ett sätt att sprida väldoft i hemmet.

Tänk på! 

Du ska aldrig använda eteriska oljor i koncentrerad form invärtes. Använd dem heller aldrig outspädda på huden (med väldigt få undantag) då detta kan orsaka hudirritationer. För användning i hemmagjorda hudvårdsprodukter bör doseringen vara max en procent av oljorna. För produkter som ska sköljas av och för aromaterapi kan doseringen vara något högre. I parfymer bör doseringen vara ca 10-20 procent. (Källa: Hälsokraft/Better you) 

Text Carolina ErikssonAromaterapi-behandling, så går det till!

– I en aromaterapimassage på salong ställer man först noga diagnos genom samtal, samtidigt som du som kund slappnar av med ett fotbad. Därefter lägger du dig på massagebänken. För att kunna välja de oljor som passar bäst för tillfället gör jag först en reflexologi, alltså trycker på reflexpunkter under fötterna och stämmer av där det ömmar. Sedan väljer jag eteriska oljor för de punkter (som enligt reflexologin hänger samman med organ i kroppen reds.anm) som inte visas ha fritt flöde av blodcirkulation, lymfa eller energier. Sedan bestämmer jag om det skall stimuleras, balanseras eller lugnas. De eteriska oljor jag valt blandas sedan med vegetabilisk olja och därefter följer en lugn, skön massage, säger Gun Lindblom Tan. 

Fakta: Vad är ett doftminne? 

Ett minne som är väckt av en lukt, och handlar om händelser från våra liv. Det kan vara exempel att man var nere vid en hamn där det luktade tjära någon gång i barndomen och sedan, 50 år senare, så känner man lukten igen och kommer ihåg händelsen. Att dessa minnen ofta är så starka kan bero på att de är väldigt emotionella och ofta väldigt gamla, från före tio års ålder. (Källa: Sveriges Radios intervju med Johan Willander; forskare som skrivit avhandlingen ”Självbiografiska doftminnen) 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.