Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Aromaterapi-behandling, så går det till!

– I en aromaterapimassage på salong ställer man först noga diagnos genom samtal, samtidigt som du som kund slappnar av med ett fotbad. Därefter lägger du dig på massagebänken. För att kunna välja de oljor som passar bäst för tillfället gör jag först en reflexologi, alltså trycker på reflexpunkter under fötterna och stämmer av där det ömmar. Sedan väljer jag eteriska oljor för de punkter (som enligt reflexologin hänger samman med organ i kroppen reds.anm) som inte visas ha fritt flöde av blodcirkulation, lymfa eller energier. Sedan bestämmer jag om det skall stimuleras, balanseras eller lugnas. De eteriska oljor jag valt blandas sedan med vegetabilisk olja och därefter följer en lugn, skön massage, säger Gun Lindblom Tan. 

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter. 

När vi tillbringar mer tid inne på hösten och vintern känns sommarens naturliga dofter av salta hav, vilda blommor och annan växtlighet långt borta. Men det går att skapa en njutbar doftmiljö kring sig även vintertid. Tänk dig bara att sjunka ner i ett varmt bad efter en lång dag ute i kylan, med ett badsalt som är avslappnande för musklerna samtidigt som du omsluts av den rogivande doften av lavendel? Eller att du kryper upp i soffan under en pläd när du känner dig lite låg och läser en bok samtidigt som du låter en doftspridare fylla rummet med den upplyftande doften av bergamott. Kanske räcker det med att tända ett ljus med ljuvlig jasmindoft under middagen för att sätta guldkant på vardagen. Och vips har du använt dig av aromaterapi på egen hand!  

För oavsett om du har behov av att varva ner, få mer energi, känna lust, fokusera bättre eller stärka ditt immunförsvar, så kan du ta hjälp av dofter. Och det ökar garanterat mysfaktorn också! 

 

LÄS OCKSÅ: Deppig? Ta hjälp från naturen

Destillerade läkeväxter i aromaterapi 

Gun Lindblom Tan arbetar som aromaterapeut och hudterapeut i Västra Frölunda, något hon gjort sedan 1980-talet. 

– Aromaterapi betyder doftbehandling och dofterna, det vill säga de eteriska oljor som används, kommer från destillerade läkeväxters blommor, blad, stam, rötter med mera och de delas in i tre grupper, förklarar hon. 

Gun Lindblom Tan, aromaterapeut

Aromaterapeuten Gun Lindblom Tan.

Dessa är: 

Topnote: stimulerande oljor, som citron, bergamot, eucalyptus 
Middlenote: balanserande oljor, som lavendel, rosmarin, enbär 
Basenote: lugnande oljor som ros, neroli, sandelträ 
Eteriska oljor används inte bara i massage eller som rumsdofter, tipsar Gun som själv använder dofter till det mesta.  

– Du kan inhalera dem på en pappersnäsduk och dra några djupa andetag, tillsätta dem i badet eller i fotbadet. Eller i din hudvårdsrutin, använd då ekologiska produkter med eteriska oljor. Men man bör vara insatt i eteriska oljor för att använda dem, de är oerhört starka och får inte användas koncentrerade. 

 

Och dofter kan verkligen påverka oss, vårt välmående och kanske även vår hälsa på flera sätt.  

LÄS OCKSÅ: Känslor av tacksamhet är bra för hälsan

Rosmarin ger fokus, lavendel avslappning 

Här är sex olika sätt att använda sig av aromaterapi. 

  1. Bli pigg och få energi: Rosmarin, enbär, citrongräs
  2. Slappna av och bli lugn: Lavendel, ros, neroli (Guns personliga favoriter!)
  3. För att stärka sitt immunförsvar: Bergamot, eukalyptus, ravensara
  4. Känna mer lust: Ylangylang
  5. Varva ner inför att sova: Lavendel, apelsin
  6. Fokusera, till exempel på jobbet, inför en tenta eller föreläsning: Rosmarin

Och enligt Jimmy Boyd, parfymör från Barcelona, som är aktuell med en helt naturlig, ekologisk och biodynamisk doftkollektion, är just naturliga dofter bra för vårt välbefinnande på flera sätt. 

–Dofter som är naturligt framställda stressar inte hjärnan på samma sätt som syntetiska dofter kan göra, för att de helt enkelt är lättare för hjärnan att känna igen och placera, förklarar han och tillägger att näsan och luktsinnet historiskt har varit jätteviktigt för oss. Det har nämligen varnat oss för fara i form av vilken föda vi bör undvika.  

 

LÄS OCKSÅ: 5 hälsoeffekter av gröna växter

Så kan du använda dofter i hemmet! 

Aromaterapeut Gun Lindblad Tan tipsar. 

  1. Doftspridare. En elektrisk apparat fylld med vatten och eteriska oljor som sprider rumsdoft för välbefinnande, avslappning, energi med mera.
  2. På dammsugarfiltret för att sprida väldoft i rummet.
  3. Rengör skärbrädan och diskbänken med din favoritdoft.
  4. Rumsdoft i badrummet, eller varför inte innanför ytterdörren för att välkomna gäster?

Kvinna håller i doftpinnar

Doftpinnar är ett sätt att sprida väldoft i hemmet.

Tänk på! 

Du ska aldrig använda eteriska oljor i koncentrerad form invärtes. Använd dem heller aldrig outspädda på huden (med väldigt få undantag) då detta kan orsaka hudirritationer. För användning i hemmagjorda hudvårdsprodukter bör doseringen vara max en procent av oljorna. För produkter som ska sköljas av och för aromaterapi kan doseringen vara något högre. I parfymer bör doseringen vara ca 10-20 procent. (Källa: Hälsokraft/Better you) 

Text Carolina Eriksson


Aromaterapi-behandling, så går det till!

– I en aromaterapimassage på salong ställer man först noga diagnos genom samtal, samtidigt som du som kund slappnar av med ett fotbad. Därefter lägger du dig på massagebänken. För att kunna välja de oljor som passar bäst för tillfället gör jag först en reflexologi, alltså trycker på reflexpunkter under fötterna och stämmer av där det ömmar. Sedan väljer jag eteriska oljor för de punkter (som enligt reflexologin hänger samman med organ i kroppen reds.anm) som inte visas ha fritt flöde av blodcirkulation, lymfa eller energier. Sedan bestämmer jag om det skall stimuleras, balanseras eller lugnas. De eteriska oljor jag valt blandas sedan med vegetabilisk olja och därefter följer en lugn, skön massage, säger Gun Lindblom Tan. 

Fakta: Vad är ett doftminne? 

Ett minne som är väckt av en lukt, och handlar om händelser från våra liv. Det kan vara exempel att man var nere vid en hamn där det luktade tjära någon gång i barndomen och sedan, 50 år senare, så känner man lukten igen och kommer ihåg händelsen. Att dessa minnen ofta är så starka kan bero på att de är väldigt emotionella och ofta väldigt gamla, från före tio års ålder. (Källa: Sveriges Radios intervju med Johan Willander; forskare som skrivit avhandlingen ”Självbiografiska doftminnen) 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

 

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.