Mirakelörten lavendel har många användningsområden | Kurera.se

Mirakelörten lavendel har många användningsområden

När lavendeln står i blom gör du klokt att plocka en bukett eller varför inte ha den som krukväxt i ett soligt fönster. När det inte är säsong funkar det utmärkt med aromaoljor i en lampa eller så kallad diffuser för att ta del av de många hälsofördelarna av denna lila lilla blomma. 

Vare sig man har den direkt på kroppen i en oljeblandning eller doftar på oljan kan den ha många gynnsamma effekter på hälsan, eller vad sägs om att stimulera hårväxt och lugna magar. Nedan följer fem fiffiga tips på användningsområden.

Stoppar håravfall
Att regelbudnet massera huvudet med en blandning av lavendel och andra oljor har vist sig kunna bidra till att minska hårförlusten vid den autoimmuna sjukdomen allopea. En ärftlig sjukdom som gör att immunförsvaret angriper de egna hårfolliklarna och orsakar fläckvis håravfall. Studier pågår nu för att udnersöka om lavendel även lan stimulera hårväxt, i en studie fick möss sombehandlades med lavendelolja kraftigare pälsväxt.

Bra för upprörda magar
I romarriket uppskattades lavendeln för sina antibakteriella egenskaper av bland andra soldater som använde det för att lugna upprörda magar. Viss forskning tyder på att lavendelolja kan hjälpa till vid inflamatorisk tarmsjukdom, detta genom att det bidrar till att få bukt med skadliga bakterier. Det kan även motverka åksjuka.

 

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att vistas mer i naturen

Gynnsamt för studier
Vad mer kan det vara bra för? Jo, att förbättra minnet. En färsk studie visar att studenter som luftade på lavendel innan de skrev prov fick betydligt bättre resultat än sina kurskamrater. De hade lättare för att komma ihåg information ochför att koncentrera sig samt att de var mindre oroliga. Något som gör att studien föreslog att aromatrepapi skulle kunna gynnsamt för studenter.

LÄS OCKSÅ: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård

Lindrar klimakteriebesvär
När kvinnor slutar menstruera brukar vi säga att de kommer i klimakteriet. För vissa kan det medföra att de får problem med svettningar och så kallade vallningar. Här kan vlavendel vara till hjälp, enligt en studie fick kvinnor som luktade på lavendelolja 20 minuter två gånger i veckan minskade besvär med upp till 50 procent jämfört med de som inte använde aromaterapi.

LÄS OCKSÅ: Aromaterapi – välgörande för kropp och själ

Minskar fallolyckor
Lavendel kan inte fånga upp dig om du faller men det kan hjälpa dig att hålla dig på benen. Boende på ett äldreboende i Japan som bar lavendelplåster dagligen visade sig falla betydligt mer sällan än de som inte använde plåstren, vad som gör att det hjälper vet inte forskarna men huvudsaken är kanske att det gör det.

Av redaktionen

Källa: WebMD


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.