Annons

Madeleine Landley: ”Så lyckas du med vego”

Bokaktuella Madeleine Landley driver en stor och populär matblogg, "Landleys kök". Här berättar hon hur du som inte är vegetarian lyckas med att laga vegomat som är både god, enkel, mättande och varierad!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 september, 2022
Madeleine Landley: ”Så lyckas du med vego”
Dela inlägget
Bokaktuella Madeleine Landley driver en stor och populär matblogg, ”Landleys kök”. Här berättar hon hur du som inte är vegetarian lyckas med att laga vegomat som är både god, enkel, mättande och varierad!
Madeleine Landley är aktuell med ”Vegomat” (Semic), hennes första bok med helt vegetariska recept – utan att själv vara vegetarian. Men trots att det animaliska proteinet alltid varit i princip obligatoriskt på hennes tallrik så har hon samtidigt jämt haft en närhet till grönsakerna.
Madeleine Landley
Madeleine Landley är receptkreatör och fotograf.

Okomplicerat att välja vego

Madeleine är alltså van vid att skapa alla möjliga sorters recept, inte bara vegetariska. Och idag är valet att laga vego till middag lika okomplicerat som att välja kött eller fisk.
Vad är det bästa med att skapa och äta vegorecept jämfört med annan mat?
– Jag tycker inte att det ena är bättre än det andra, men en sak som skiljer sig med grönsaker är att de både kan vara tillbehör och huvudråvara. Jag gillar också att en och samma grönsak får olika textur beroende på hur man tillagar den. Exempelvis skiljer sig resultatet om man väljer att fritera istället för att koka och så vidare.

Spännande och utmanande

”Grönsakernas värld är både spännande och lite utmanande” skriver Madeleine i bokens förord.
Vilka har varit de främsta utmaningarna när du själv experimenterat med vegetariska råvaror?
– Förutom smaken är vi som äter animaliskt protein vana vid den tuggiga texturen som finns i kött, fisk och fågel. Det är alltså en lite högre ribba att göra en dedikerad köttätare nöjd när det animaliska proteinet plockas bort. Den största utmaningen var således att få fram recept där man inte ska känna att man saknar något.

Hög tröskel för många att prova vego

För många är det en relativt hög tröskel att ens våga sig på att prova vegetarisk matlagning, understryker Madeleine Landley.
– Det kan upplevas både som svårt, tråkigt, att det inte smakar särskilt mycket eller att man inte blir mätt. Men så det är ju inte alls. Då blev det också lite av en utmaning att avdramatisera det hela och visa att det faktiskt inte är svårt att laga vego. Jag tror att många som äter kött i vanliga fall kommer att gilla dessa recept.
Boken Vegomat
Vilka är dina bästa tips och knep till andra ”icke-vegetarianer” för att våga ta steget och laga vego lite oftare, både till vardags och helg?
–Ett tips är att ta de vanliga rätterna man annars äter och byta ut huvudråvaran mot en grönsak. I min bok finns bland annat recept på schnitzel med mos, krämig stroganoff och ”beet wellington”, som visar hur enkelt det är att ändra småsaker i de klassiska recepten för att få dem köttfria.
Av Carolina Eriksson
Fakta

Madeleine Landley

Ålder: 41 år.
Bor: På landstället i Norrtälje och i lägenhet i centrala Stockholm.
Gör: Receptkreatör, fotograf och Full Stack Designer.
Familj: Sambo med Johan sedan 22 år tillbaka.
Bakgrund: Utbildad till fotograf, grafisk formgivare och webdesigner. Driver bloggen Landleys kök sedan 2010. Idag är den en av Sveriges största matbloggar.
Så mår jag bra: Tidiga morgnar mår jag som bäst. Jag har inte använt väckarklocka de senaste sex åren och går upp när jag vaknar av mig själv mellan klockan fyra och sex på morgonen. Då kan man höra både naturen och vad man själv tänker.

Annons