Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Artisten Magnus Carlsson

Foto: Pär Wickholm

Magnus Carlson: “Så har min hållbarhetsresa sett ut”

När Magnus Carlson, sångare i Weeping willows, sommarpratade den rekordvarma sommaren 2018 vigde han hela pratet åt den viktigaste frågan för honom: klimatförändringarna. För Kurera berättar han här om sin egen hållbarhetsresa, och om boken han precis släppt om den.

Magnus Carlson, sångare i Weeping willows

Magnus Carlson har förändrat det mesta i sitt liv. (Foto: Pär Wickholm)

I boken "En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa" (Forum), som Magnus skrivit ihop med Johanna Stål från tidningen Carmino, varvas berättelser om Magnus, hans artistkarriär och privata hållbarhetsresa med fakta och tips från olika experter. Vi behöver alla lägga om vårt sätt att leva, men hur ska det gå till?  I boken visar Magnus hur han har lyckats ställa om – och att det inte är så svårt.
Bokomslag "En annan framtid" av Magnus Carlson

 

När och hur föddes ditt engagemang för klimatet och miljön?

– Jag har länge varit intresserad av djur och natur och började göra fler och fler aktiva miljöval för ungefär 15 år sedan. Det började med en insikt om miljöproblem och tillståndet i de svenska haven, älvarna och skogarna. Sedan har det rullat på och jag har tagit steg för steg vartefter jag fått kunskap om vad jag bör och kan göra själv för att minska mitt eget miljö- och klimatavtryck

 

Hur kom du på att du ville skriva den här boken och vad hoppas du kunna uppnå med den?

– 2018 fick jag sommarprata i P1 och valde då att pedagogiskt gå igenom de vanligaste frågorna och funderingarna om miljö och klimat. Programmet blev populärt och användbart så jag fick då en fråga om att göra det i bokform. Jag ville göra boken för att jag själv vill lära mig mer och jag tror att många fler än jag vill ha och behöver samlad lättbegriplig information.

LÄS OCKSÅ: Så städar du giftfritt – 7 miljövänliga val

Du har förändrat nästan alla dina vanor för att leva mer hållbart och klimatsmart, skriver du i boken och tillägger att det var mycket lättare än du trodde. Vilka förändringar handlar det om?

– Jag har förändrat det mesta. Men det handlar inte så ofta om att avstå från saker utan egentligen mer bara om att välja de bättre alternativen. Först kollade jag upp inom vilka områden mina största utsläpp låg och sedan betade jag av så gott jag kunde. Efter ett tag går det av bara farten. Man ställer om i huvudet. Gamla vanor glöms snabbt bort.

Har några vanor varit svårare än andra att förändra?

– Det enda som varit riktigt svårt för just mig är maten. Jag har försökt länge men insett att jag har väldigt svårt att gå från köttet helt. Allt annat har varit relativt oproblematiskt för mig, än så länge.

 

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Vilka utmaningar ser du att det finns med att vara både artist och klimatsmart? Och hur tar du dig an dem?

– Jag ser egentligen ingen större skillnad på mig själv som privatperson och sångare. Det är ingen roll jag spelar. Jag försöker att vara miljö- och klimatsmart i allt jag gör.

Har du några klimatförebilder eller klimathjältar som du inspireras av och vill lyfta?

– Under arbetet med boken har jag träffat och insett att det finns så enormt många kloka visionärer och entrepenörer som driver på för omställning inom alla sektorer i livet. Av alla de fina reaktioner jag får av min publik och andra människor så har jag också förstått att jag knappast är ensam om att bry mig om detta och vill göra något konstruktivt. Det känns enormt modernt och framåtsträvande att ställa om! Det är inte mossigt och bakåtsträvande, som många kanske tror.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.