Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Artisten Magnus Carlsson

Foto: Pär Wickholm

Magnus Carlson: “Så har min hållbarhetsresa sett ut”

När Magnus Carlson, sångare i Weeping willows, sommarpratade den rekordvarma sommaren 2018 vigde han hela pratet åt den viktigaste frågan för honom: klimatförändringarna. För Kurera berättar han här om sin egen hållbarhetsresa, och om boken han precis släppt om den.

Magnus Carlson, sångare i Weeping willows

Magnus Carlson har förändrat det mesta i sitt liv. (Foto: Pär Wickholm)

I boken "En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa" (Forum), som Magnus skrivit ihop med Johanna Stål från tidningen Carmino, varvas berättelser om Magnus, hans artistkarriär och privata hållbarhetsresa med fakta och tips från olika experter. Vi behöver alla lägga om vårt sätt att leva, men hur ska det gå till?  I boken visar Magnus hur han har lyckats ställa om – och att det inte är så svårt.
Bokomslag "En annan framtid" av Magnus Carlson

 

När och hur föddes ditt engagemang för klimatet och miljön?

– Jag har länge varit intresserad av djur och natur och började göra fler och fler aktiva miljöval för ungefär 15 år sedan. Det började med en insikt om miljöproblem och tillståndet i de svenska haven, älvarna och skogarna. Sedan har det rullat på och jag har tagit steg för steg vartefter jag fått kunskap om vad jag bör och kan göra själv för att minska mitt eget miljö- och klimatavtryck

 

Hur kom du på att du ville skriva den här boken och vad hoppas du kunna uppnå med den?

– 2018 fick jag sommarprata i P1 och valde då att pedagogiskt gå igenom de vanligaste frågorna och funderingarna om miljö och klimat. Programmet blev populärt och användbart så jag fick då en fråga om att göra det i bokform. Jag ville göra boken för att jag själv vill lära mig mer och jag tror att många fler än jag vill ha och behöver samlad lättbegriplig information.

LÄS OCKSÅ: Så städar du giftfritt – 7 miljövänliga val

Du har förändrat nästan alla dina vanor för att leva mer hållbart och klimatsmart, skriver du i boken och tillägger att det var mycket lättare än du trodde. Vilka förändringar handlar det om?

– Jag har förändrat det mesta. Men det handlar inte så ofta om att avstå från saker utan egentligen mer bara om att välja de bättre alternativen. Först kollade jag upp inom vilka områden mina största utsläpp låg och sedan betade jag av så gott jag kunde. Efter ett tag går det av bara farten. Man ställer om i huvudet. Gamla vanor glöms snabbt bort.

Har några vanor varit svårare än andra att förändra?

– Det enda som varit riktigt svårt för just mig är maten. Jag har försökt länge men insett att jag har väldigt svårt att gå från köttet helt. Allt annat har varit relativt oproblematiskt för mig, än så länge.

 

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Vilka utmaningar ser du att det finns med att vara både artist och klimatsmart? Och hur tar du dig an dem?

– Jag ser egentligen ingen större skillnad på mig själv som privatperson och sångare. Det är ingen roll jag spelar. Jag försöker att vara miljö- och klimatsmart i allt jag gör.

Har du några klimatförebilder eller klimathjältar som du inspireras av och vill lyfta?

– Under arbetet med boken har jag träffat och insett att det finns så enormt många kloka visionärer och entrepenörer som driver på för omställning inom alla sektorer i livet. Av alla de fina reaktioner jag får av min publik och andra människor så har jag också förstått att jag knappast är ensam om att bry mig om detta och vill göra något konstruktivt. Det känns enormt modernt och framåtsträvande att ställa om! Det är inte mossigt och bakåtsträvande, som många kanske tror.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.