Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man skriver på datorn med ett glas rödvin bredvid

Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vi drack mer alkohol i Sverige det första halvåret 2020. Men det var inte bara sol och semester som bidrog till det, utan även karantän och hemmajobbande och medföljande oro och nedstämdhet under coronakrisen – hos män mer än kvinnor.

Det är en ny undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna som undersökt svenskarnas alkoholkonsumtion de senaste sex månaderna. Och det visar sig att 15 procent har druckit mer än de brukar. Anledningarna till detta är dels sommarvädret samt ledighet och mer fritid, och 31 procent av de som druckit mer uppgav att det berott på att de tillbringat mer tid hemma eller i karantän. Och det är främst de yngre tillfrågade (16-34 år) och de näst äldsta  (56-79 år) som har druckit mer på grund av just mer tid i hemmet och i karantän.

Oro och stress bidrar
–Vi befinner oss helt enkelt i en väldigt speciell situation just nu vilket gör det viktigare än någonsin att stanna upp och reflektera över våra vanor för att hitta balansen, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna i ett pressmeddelande.

 

Såväl oro, nedstämdhet samt ren tristess och stress har också bidragit till drickandet. Och det är något fler män än kvinnor som har druckit mer för att de känt sig "nere": 11 procent av männen jämfört med 7 procent av kvinnorna.

Och redan i våras tog en rapport, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, upp de risker med ökat alkoholintag som coronapandemin medför och som framförallt är kopplade till den medföljande ekonomiska krisen. En kris som innebär förlorade jobb, med stress, ångest, oro och en försämrad psykisk hälsa som tråkiga följder. Och risken att öka sitt alkoholintag på grund av detta var störst just bland män och arbetslösa, enligt rapporten

LÄS OCKSÅ: Yoga och meditation stillar oro och ångest i pandemin

Ökad försäljning hos Systembolaget
Och beteendet styrks av siffror från Systembolaget som visar att försäljningen av alkoholhaltiga drycker ökade under första halvåret 2020, med en ökad försäljningsvolym med 11 procent. Rapporten från Systembolaget visar även att vårt köpbeteende förändrades under våren, det vill säga vi handlade alkohol tidigare på dagen, och även tidigare i veckan.

Dock ska Systembolagets ökade försäljning, på totalt nästan 30 miljoner liter jämfört med förra året, inte bero på någon total ökad alkoholkonsumtion i landet, utan snarare på att vi har rest mindre till länder som Danmark och Tyskland för att köpa öl och sprit, samt att vi besökt restauranger mindre.

Även samtalen till Alkohollinjen från anhöriga till missbrukare ökade tragiskt nog under samma period, då drickandet plötsligt kunde ske både till lunch och middag under hemmajobbandet.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Alkohol försämrar immunförsvaret
Ökat berusningsdrickande är negativt på flera sätt, kanske särskilt under pandemier. Inte minst försämras immunförsvaret eftersom alkohol försämrar kroppens förmåga att försvara sig mot bakterier och virus. Och det finns även en stark koppling mellan återkommande alkoholkonsumtion och risken för lunginflammation. Dessutom finns det en direkt koppling mellan alkoholdrickande och ökad smittorisk, eftersom berusade personer ofta tar större risker och har svårare att följa råd om fysisk distansering och handhygien.

LÄS OCKSÅ: "Dra ner på alkoholen och stärk ditt immunförsvar"

Vi har druckit mer på grund av...

... sommarvädret 49%
... ledighet/mer fritid 44%
... karantän/mer tid hemma 31%
... tristess 11%
... stress 10%
... nedstämdhet 9%
... oro 5%

Källor: Pressmeddelande från Sifo/VW Viktväktarna, Folkhälsoguiden Region Stockholm och SVT Nyheter.

Av Carolina Eriksson 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.