Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man skriver på datorn med ett glas rödvin bredvid

Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vi drack mer alkohol i Sverige det första halvåret 2020. Men det var inte bara sol och semester som bidrog till det, utan även karantän och hemmajobbande och medföljande oro och nedstämdhet under coronakrisen – hos män mer än kvinnor.

Det är en ny undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna som undersökt svenskarnas alkoholkonsumtion de senaste sex månaderna. Och det visar sig att 15 procent har druckit mer än de brukar. Anledningarna till detta är dels sommarvädret samt ledighet och mer fritid, och 31 procent av de som druckit mer uppgav att det berott på att de tillbringat mer tid hemma eller i karantän. Och det är främst de yngre tillfrågade (16-34 år) och de näst äldsta  (56-79 år) som har druckit mer på grund av just mer tid i hemmet och i karantän.

Oro och stress bidrar
–Vi befinner oss helt enkelt i en väldigt speciell situation just nu vilket gör det viktigare än någonsin att stanna upp och reflektera över våra vanor för att hitta balansen, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna i ett pressmeddelande.

 

Såväl oro, nedstämdhet samt ren tristess och stress har också bidragit till drickandet. Och det är något fler män än kvinnor som har druckit mer för att de känt sig "nere": 11 procent av männen jämfört med 7 procent av kvinnorna.

Och redan i våras tog en rapport, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, upp de risker med ökat alkoholintag som coronapandemin medför och som framförallt är kopplade till den medföljande ekonomiska krisen. En kris som innebär förlorade jobb, med stress, ångest, oro och en försämrad psykisk hälsa som tråkiga följder. Och risken att öka sitt alkoholintag på grund av detta var störst just bland män och arbetslösa, enligt rapporten

LÄS OCKSÅ: Yoga och meditation stillar oro och ångest i pandemin

Ökad försäljning hos Systembolaget
Och beteendet styrks av siffror från Systembolaget som visar att försäljningen av alkoholhaltiga drycker ökade under första halvåret 2020, med en ökad försäljningsvolym med 11 procent. Rapporten från Systembolaget visar även att vårt köpbeteende förändrades under våren, det vill säga vi handlade alkohol tidigare på dagen, och även tidigare i veckan.

Dock ska Systembolagets ökade försäljning, på totalt nästan 30 miljoner liter jämfört med förra året, inte bero på någon total ökad alkoholkonsumtion i landet, utan snarare på att vi har rest mindre till länder som Danmark och Tyskland för att köpa öl och sprit, samt att vi besökt restauranger mindre.

Även samtalen till Alkohollinjen från anhöriga till missbrukare ökade tragiskt nog under samma period, då drickandet plötsligt kunde ske både till lunch och middag under hemmajobbandet.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Alkohol försämrar immunförsvaret
Ökat berusningsdrickande är negativt på flera sätt, kanske särskilt under pandemier. Inte minst försämras immunförsvaret eftersom alkohol försämrar kroppens förmåga att försvara sig mot bakterier och virus. Och det finns även en stark koppling mellan återkommande alkoholkonsumtion och risken för lunginflammation. Dessutom finns det en direkt koppling mellan alkoholdrickande och ökad smittorisk, eftersom berusade personer ofta tar större risker och har svårare att följa råd om fysisk distansering och handhygien.

LÄS OCKSÅ: "Dra ner på alkoholen och stärk ditt immunförsvar"

Vi har druckit mer på grund av...

... sommarvädret 49%
... ledighet/mer fritid 44%
... karantän/mer tid hemma 31%
... tristess 11%
... stress 10%
... nedstämdhet 9%
... oro 5%

Källor: Pressmeddelande från Sifo/VW Viktväktarna, Folkhälsoguiden Region Stockholm och SVT Nyheter.

Av Carolina Eriksson 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.