Annons
Annons

Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vi drack mer alkohol i Sverige det första halvåret 2020. Men det var inte bara sol och semester som bidrog till det, utan även karantän och hemmajobbande och medföljande oro och nedstämdhet under coronakrisen – hos män mer än kvinnor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
4 oktober, 2020
Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vi drack mer alkohol i Sverige det första halvåret 2020. Men det var inte bara sol och semester som bidrog till det, utan även karantän och hemmajobbande och medföljande oro och nedstämdhet under coronakrisen – hos män mer än kvinnor.

Det är en ny undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna som undersökt svenskarnas alkoholkonsumtion de senaste sex månaderna. Och det visar sig att 15 procent har druckit mer än de brukar. Anledningarna till detta är dels sommarvädret samt ledighet och mer fritid, och 31 procent av de som druckit mer uppgav att det berott på att de tillbringat mer tid hemma eller i karantän. Och det är främst de yngre tillfrågade (16-34 år) och de näst äldsta (56-79 år) som har druckit mer på grund av just mer tid i hemmet och i karantän.

Oro och stress bidrar
–Vi befinner oss helt enkelt i en väldigt speciell situation just nu vilket gör det viktigare än någonsin att stanna upp och reflektera över våra vanor för att hitta balansen, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna i ett pressmeddelande.

Såväl oro, nedstämdhet samt ren tristess och stress har också bidragit till drickandet. Och det är något fler män än kvinnor som har druckit mer för att de känt sig ”nere”: 11 procent av männen jämfört med 7 procent av kvinnorna.

Och redan i våras tog en rapport, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, upp de risker med ökat alkoholintag som coronapandemin medför och som framförallt är kopplade till den medföljande ekonomiska krisen. En kris som innebär förlorade jobb, med stress, ångest, oro och en försämrad psykisk hälsa som tråkiga följder. Och risken att öka sitt alkoholintag på grund av detta var störst just bland män och arbetslösa, enligt rapporten

LÄS OCKSÅ: Yoga och meditation stillar oro och ångest i pandemin

Ökad försäljning hos Systembolaget
Och beteendet styrks av siffror från Systembolaget som visar att försäljningen av alkoholhaltiga drycker ökade under första halvåret 2020, med en ökad försäljningsvolym med 11 procent. Rapporten från Systembolaget visar även att vårt köpbeteende förändrades under våren, det vill säga vi handlade alkohol tidigare på dagen, och även tidigare i veckan.

Dock ska Systembolagets ökade försäljning, på totalt nästan 30 miljoner liter jämfört med förra året, inte bero på någon total ökad alkoholkonsumtion i landet, utan snarare på att vi har rest mindre till länder som Danmark och Tyskland för att köpa öl och sprit, samt att vi besökt restauranger mindre.

Även samtalen till Alkohollinjen från anhöriga till missbrukare ökade tragiskt nog under samma period, då drickandet plötsligt kunde ske både till lunch och middag under hemmajobbandet.

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Alkohol försämrar immunförsvaret
Ökat berusningsdrickande är negativt på flera sätt, kanske särskilt under pandemier. Inte minst försämras immunförsvaret eftersom alkohol försämrar kroppens förmåga att försvara sig mot bakterier och virus. Och det finns även en stark koppling mellan återkommande alkoholkonsumtion och risken för lunginflammation. Dessutom finns det en direkt koppling mellan alkoholdrickande och ökad smittorisk, eftersom berusade personer ofta tar större risker och har svårare att följa råd om fysisk distansering och handhygien.

LÄS OCKSÅ: ”Dra ner på alkoholen och stärk ditt immunförsvar”

Vi har druckit mer på grund av…

… sommarvädret 49%
… ledighet/mer fritid 44%
… karantän/mer tid hemma 31%
… tristess 11%
… stress 10%
… nedstämdhet 9%
… oro 5%

Källor: Pressmeddelande från Sifo/VW Viktväktarna, Folkhälsoguiden Region Stockholm och SVT Nyheter.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons