Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man skriver på datorn med ett glas rödvin bredvid

Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vi drack mer alkohol i Sverige det första halvåret 2020. Men det var inte bara sol och semester som bidrog till det, utan även karantän och hemmajobbande och medföljande oro och nedstämdhet under coronakrisen – hos män mer än kvinnor.

Det är en ny undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna som undersökt svenskarnas alkoholkonsumtion de senaste sex månaderna. Och det visar sig att 15 procent har druckit mer än de brukar. Anledningarna till detta är dels sommarvädret samt ledighet och mer fritid, och 31 procent av de som druckit mer uppgav att det berott på att de tillbringat mer tid hemma eller i karantän. Och det är främst de yngre tillfrågade (16-34 år) och de näst äldsta  (56-79 år) som har druckit mer på grund av just mer tid i hemmet och i karantän.

Oro och stress bidrar
–Vi befinner oss helt enkelt i en väldigt speciell situation just nu vilket gör det viktigare än någonsin att stanna upp och reflektera över våra vanor för att hitta balansen, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna i ett pressmeddelande.

 

Såväl oro, nedstämdhet samt ren tristess och stress har också bidragit till drickandet. Och det är något fler män än kvinnor som har druckit mer för att de känt sig "nere": 11 procent av männen jämfört med 7 procent av kvinnorna.

Och redan i våras tog en rapport, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, upp de risker med ökat alkoholintag som coronapandemin medför och som framförallt är kopplade till den medföljande ekonomiska krisen. En kris som innebär förlorade jobb, med stress, ångest, oro och en försämrad psykisk hälsa som tråkiga följder. Och risken att öka sitt alkoholintag på grund av detta var störst just bland män och arbetslösa, enligt rapporten

LÄS OCKSÅ: Yoga och meditation stillar oro och ångest i pandemin

Ökad försäljning hos Systembolaget
Och beteendet styrks av siffror från Systembolaget som visar att försäljningen av alkoholhaltiga drycker ökade under första halvåret 2020, med en ökad försäljningsvolym med 11 procent. Rapporten från Systembolaget visar även att vårt köpbeteende förändrades under våren, det vill säga vi handlade alkohol tidigare på dagen, och även tidigare i veckan.

Dock ska Systembolagets ökade försäljning, på totalt nästan 30 miljoner liter jämfört med förra året, inte bero på någon total ökad alkoholkonsumtion i landet, utan snarare på att vi har rest mindre till länder som Danmark och Tyskland för att köpa öl och sprit, samt att vi besökt restauranger mindre.

Även samtalen till Alkohollinjen från anhöriga till missbrukare ökade tragiskt nog under samma period, då drickandet plötsligt kunde ske både till lunch och middag under hemmajobbandet.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Alkohol försämrar immunförsvaret
Ökat berusningsdrickande är negativt på flera sätt, kanske särskilt under pandemier. Inte minst försämras immunförsvaret eftersom alkohol försämrar kroppens förmåga att försvara sig mot bakterier och virus. Och det finns även en stark koppling mellan återkommande alkoholkonsumtion och risken för lunginflammation. Dessutom finns det en direkt koppling mellan alkoholdrickande och ökad smittorisk, eftersom berusade personer ofta tar större risker och har svårare att följa råd om fysisk distansering och handhygien.

LÄS OCKSÅ: "Dra ner på alkoholen och stärk ditt immunförsvar"

Vi har druckit mer på grund av...

... sommarvädret 49%
... ledighet/mer fritid 44%
... karantän/mer tid hemma 31%
... tristess 11%
... stress 10%
... nedstämdhet 9%
... oro 5%

Källor: Pressmeddelande från Sifo/VW Viktväktarna, Folkhälsoguiden Region Stockholm och SVT Nyheter.

Av Carolina Eriksson 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.