Miljontals ryggpatienter över hela världen får fel vård för ländryggsmärta skriver Forskning.se som menar att många kirurgiska behandlingar gör mer skada än nytta.
Detta enligt en internationell granskning gjord av ett 30-tal ledande experter inom ryggforskning publicerad som en artikelserie i The Lancet. Enligt granskningen går sjukvårdens resurser i många länder åt till att finansiera undersökningsmetoder och behandlingar som bevisats vara både ineffektiva och i vissa fall även skadliga.
Fler får upp ögonen för överbehandling
Kurera skrev om detta redan i höstas i en intervju med Ian Harris, professor i ortopedisk kirurgi och författare till boken ”Surgery the ulitmate placebo”. Han sade i intervjun om övertron på kirurgiska behandlingar att ”allt fler förstår vidden av överdiagnosticering och överbehandling” och om steloperationer mot ryggsmärta sade Ian ”Det görs en miljon sådana ingrepp i USA om året och vi vet inte ens om det fungerar”
LÄS OCKSÅ: Ont i ryggen? Så blir du bra
Träning hjälper de flesta
Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpings universitet säger till Forskning.se att de flesta som får ont i ryggen blir helt bra med hjälp av träning och olika strategier för att hantera smärtan.
LÄS OCKSÅ: Ont i ländryggen? Här är 6 övningar som hjälper
Ligger bakom flest sjukskrivningar
Enligt Forskning.se är ryggbesvär den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning och sjukskrivning i världen idag, andelen funktionsnedsatta på grund av ryggbesvär har mer än fördubblats de senaste 25 åren och fortsätter öka, skriver de. Det finns en övertro på röntgendiagnostik och kirurgi som enda behandling för ryggbesvär. Detta trots att det alltså inte finns några vetenskapliga bevis för att det är den mest verksamma metoden.
LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress
Prognosen är oftast ”godartad”
Birgitta Öberg menar att man i majoriteten av fallen först bör uttömma effekten av fysioterapi innan man tar ställning till mer omfattande behandling. Hon säger att sjukvården måste våga stå emot patienternas egen önskan om röntgen och kirurgi som behandling, då prognosen oftast är godartad och olika former av träning många gånger är mest effektivt. Men det är inte bara patienterna som efterfrågar operation, enligt Ian Harris finns det även inom läkarskrået en övertro på kirurgin som behandlingsform och som parat med rädsla för att undlåta att behandla kan bidra till att många opereras i onödan.
Av Nina Törmark
Källa: Kurera och Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!