Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent efter toalettbesök.
Att tvätta händerna med tvål i 20-30 sekunder och torka sig med en ren handduk är ett enkelt recept på god handhygien. Ändå är det långt ifrån alla som tvättar händerna så ofta som de borde.
Många tvättar inte händerna efter toabesök
Enligt en undersökning som United minds utfört med anledning av Global Handwashing Day uppger endast 13 procent av de tillfrågade svenskarna att de tvättar händerna efter att de bytt blöja eller hjälpt ett barn vid toalettbesök och bara 87 procent tvättar händerna efter egna toalettbesök.
LÄS OCKSÅ: Läkare: Därför ska du genast sluta använda handsprit
Kvinnor bättre på handtvätt än män
Kvinnor tvättar överlag händerna mer än män. Svenska kvinnor gör det i snitt 10,6 gånger per dag, medan män tvättar händerna i snitt 7,3 gånger per dag.
LÄS OCKSÅ: Det säger ditt snor om din hälsa
7 av 10 blir på bättre humör av god handhygien
Undersökningen visar även att god handhygien kan ha positiv inverkan på hur människor mår och beter sig. Hela 73 procent av svenskarna uppger att vetskapen om att andra tvättar sina händer ordentligt skulle påverka deras sinnesstämning positivt. Bland annat gör det att de känner sig mer bekväma, trygga, tillfreds och gladare.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Statistiken grundas på två undersökningar, båda utförda av United Minds på uppdrag av hygien- och hälsobolaget Essity.
De globala resultaten genomfördes i sex länder mellan den 9 juli och 6 augusti 2018. Totalt deltog 3 060 personer. De svenska resultaten härrör från Essentialt Initiative Survey 2018 där 15 000 personer från 15 länder fått frågor kring hygien och välbefinnande. I Sverige har 1 027 personer svarat på undersökningen och det är dessa siffror som redovisas ovan. De tillfrågade utgör ett representativt snitt av befolkningen sett ur kön, ålder, livssituation mm.