Annons

Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Hon är en nestor inom svensk örtmedicin, Marie-Louise Eklöf lär sina elever att återerövra kunskapen om naturens läkande krafter i form av läkeväxter och örter. Marie-Louise har mottagning i Stockholm där hon också har sitt apotek och har skrivit en rad böcker nu senast ”Trädgårdsapoteket”.

Redaktionen

11 april, 2020
Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft
Dela inlägget

Hon är en nestor inom svensk örtmedicin, Marie-Louise Eklöf lär sina elever att återerövra kunskapen om naturens läkande krafter i form av läkeväxter och örter. Marie-Louise har mottagning i Stockholm där hon också driver sitt apotek och håller sina kurser. Hon har skrivit en rad böcker – nu senast ”Trädgårdsapoteket”.

Marie-Louise Eklöf kan man nog lugnt påstå är bland de absolut kunnigaste i landet inom terapeutisk användning av örter. I över trettio år har hon hållit på och sprida kunskap om naturlig läkning och hälsa, mat vi själva kan plocka i det vilda och sist men inte minst naturens apotek. För våra marker är fulla av potenta läkeväxter som kan hjälpa till och lindra en rad åkommor. Många har genom åren lärt sig egenvård men också utbildat sig till läkeörtsterapeuter hos Marie-Louise. Hon har dessutom givit ut fyra böcker, den senaste ”Trädgårdsapoteket” är ett resultat av att hon själv skaffat trädgård. I tidigare böcker har Marlie-Louise främst fokuserat på vilda växter, men här lär hon ut mer om vilka örter och läkeväxter vi själva kan odla i trädgårdslandet eller i balkonglådan.

En egen värld på Rörstrandsgatan
Nästan allra längst bort på Rörstrandsgatan i Vasastan i centrala Stockholm har hon de senaste 20 åren haft sitt gröna apotek, men också butik, kurslokal, mottagning och café. En riktig mötesplats alltså och det är där vi ses för att prata naturmedicin, eller komplementär medicin som Marie-Louise hellre vill benämna det hon ägnar sig åt. Hon bjuder på egenhändigt plockat och blandat te med bland annat smak av svartvinbär och mynta. Hon kallar det sällskapsté, för hon är noga med att skilja på det och de medicinska teer hon blandar åt sina kunder och klienter för olika besvär. Det är som att kliva in i en egen värld och Marie-Louise är så långt ifrån råriven, grovmald och hemvävd man kan tänka sig. Hon har en bakgrund som gymnastikdirektör och det är en proper affärskvinna som visar mig runt i lokalerna.
– Jag var tidigt en PT, säger Marie-Louise som berättar att hon var med och startade Master Training, träningsanläggningen för företagsledare som sedermera drevs av Daniel Westling.

Betraktades som häxkonster
När hon först började fördjupa sig i läkeörternas förtrollade värd var det inte väl sett och betraktades nästan som häxkonst minns Marie-Louise. Hon studerade fytomedicin i fyra år i England och på utbildningen undervisade både läkare, botanister och herbalister.
Här hemma praktiserade hon hos Lilly Johansson som drev Föllingegården och där fick hon omsätta sin nyvunna kunskap i handling.
– Hon körde med mig, säger Marie-Louise som fick jobba hårt och göra än teer och bad, än omslag.
– Det var så häftigt att se att det faktiskt funkade.
Personer som stod på väntelista för att amputera ben kunde ringa till sjukhuset och avboka efter att ha fått hjälp hos Lilly, berättar Marie-Louise.

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning

Annons

Fokus på vår inhemska flora
Marie-Louise är unik i det att hon fokuserar på vår inhemska flora och de örter som växer i skog och mark här hemma. Medan många andra örterapeuter och utbildningar använder sig av läkeörter från alla världens hörn och det är spännande att höra henne berätta.
– Jag tror stenhårt på att vi har det vi behöver runt omkring oss, annars hade vi varit utdöda här.
I hennes båda böcker ”Gröna apoteket” om vilda läkeörter och ”Vilda växter” om ätbara växter i naturen kan man läsa mer. Hon har även tillsammans med biologen och växtexperten Pelle Holmberg skrivit boken ”Svenska träd” om hur man kan använda sig av träden för terapeutiskt bruk. En bok som kom långt innan de flesta av oss hört talas om skogsbad.

LÄS OCKSÅ: Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Odla dina egna läkeväxter
I nya boken får man lära sig mer om vad vi kan göra av växter som vi lätt kan odla i den egna trädgården. Som exempel nämner hon kryddörterna timjan och oregano och att de går att använda även i egenvård. Oregano är bland annat bra för matsmältningen.
– Den är även bra för att motverka inflammatorisak processer i munhålan, säger Marie-Louise och syftar på tandlossning.
Timjan i sin tur är bra att koka té på när man lider av hosta tipsar hon.

Kunskap och tålamod viktiga redskap
Kunskap är ett av de redskap – hon kallar det så – hon lär ut och ger dem som går hennes kurser och utbildningar. Det är det absolut viktigaste för utan kunskap kan det ta en ände med förskräckelse, det finns en mängd giftiga örter i naturen som det kan vara förödande att få i sig. Det andra redskapet är tålamod.
– Det finns ingen quick fix i naturen, utan man måste jobba från grunden säger hon.
Att bereda tinkturer, plocka och torka örter tar tid. Även behandlingarna kan ta tid innan de ger resultat men när de väl gör det kan man vara säker på att det skett på ett skonsamt sätt för både kroppen och miljön.

Gräv där du står
För den som vill vara på den säkra sidan och inte vågar sig ut på egna exkursioner som hon kallar sina örtvandringar, är odling av medicinalväxter i trädgården ett bra alternativ. Då vet man vad man planterat var och behöver inte oroa sig för att av misstag få med sig något giftigt. I nya boken hjälper hon läsaren att bekanta sig mer med sin trädgård och lära sig ta tillvara på den på ett annat sätt och man behöver som sagt inte ha en trädgård för att kunna odla sitt eget husapotek, det går alldeles utmärkt med en blomlåda. Viktigt är dock att använda sig av de ursprungliga arterna.
– Det är mycket i trädgårdssammanhang som är muterat, säger Marie-Lousie.

Annons

Bra örter att börja med är enligt Marie-Louise mattram mot huvudvärk och citronmeliss som verkar, kramplösande, lindrar oro och lugnar uppkörda magar. Blodtopp är också bra att odla då den hjälper till att läka sår. Lavendel är en annan favorit – även ringblomma som båda är bra för hudvård.
– Rosmarin är det låga blodtryckets ört, säger Marie-Louise som tipsar de med lågt blodtryck att testa att dricka té gjort på den populära kryddörten.

Odla för fjärilarna
I boken som hon skrivit tillsammans med trädgårdsmästaren Ingemar Blomqvist står det också att läsa vilka fjärilar som dras till vilka örter. Något som var viktigt för Marie-Louise själv när hon anlade sin trädgård i 1800-tals-gården i Dalarna.
– Jag har haft som fokus att jag vill dra dit fjärilar.
Och något vi alla kan ha glädje av inte minst fjärilarna i dessa tider när vi alla behöver göra vad vi kan för att bidra till att bevara den biologiska mångfalden.

LÄS OCKSÅ: Nobelpriset i medicin 2015 – en fjäder i hatten för örtmedicin

Många kursdeltagare arbetar inom vården
Marie-Louise hoppas mycket på att örter och annan integrativ medicin ska hitta sin väg in i vården så fler kan ta del av den den vägen och slipper äta läkemedel i onödan.
– Jag ser det gröna apoteket som ett komplement till vården och drömmer om att få uppleva den integrativa medicinens genombrott.
Många av de som går hennes kurser och utbildning är yrkesverksamma inom vården.
– De får inte använda sina kunskaper men de är intresserade och många av dem tror att det kommer ändra sig, berättar Marie-Louise.

Tillverkar även hudvårdsprodukter
Marie-Louise har även en liten produktion av hudvård och hygienartiklar som schampo, krämer och ett serum med fuktighetsbevarande daggkåpa som hon säger är populär bland kabinpersonal.
Hon använder sig även några av nunnan Hildegard av Bingens mer kända recept från 1100-talet. På en hylla står några flaskor Hjärtvin och Marie-Louise berättar att hon tycker det är roligt att se vad det är i dem som har effekt ur ett modernt vetenskapligt perspektiv.
– Det är viktigt att ha en modern blick på det så man kan förklara för människor varför det har effekt.

Marie-Louise är nyligen 65 år fyllda och har inga planer på att gå i pension. Hon hyser heller ingen oro att hennes kunskap inte kommer leva vidare den dagen hon drar ned på takten.
– Det känns som staffetpinnarna redan är utdelade säger Marie-Louise som litar på att kunskapen kommer leva vidare hos hennes elever.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Marie-Louise Eklöf

Yrke: Komplementärmedicinare med specialisering svenska terapeutiska växter och utbildare i läkeörtsmedicin.
Bakgrund: Gymnastikdirektör drev redan som 20-åring hälsohem på Lidingö utanför Stockholm, för att sedan anordna hälsoresor till Spanien och Västindien.
Gör: Har drivit Inspira den gröna apoteket och utbildning till läkeörtspedagog och terapeut i 25 år. Och givit ut flera böcker
Aktuell med: Boken ”Trädgårdsapoteket”, i vilken Ingemar Blomqvist trädgårdsmästare på Hildasholm bidrar med odlingsråd. Tidigare böcker av Marie-Louise, ”Gröna apoteket”, ”Vilda växter – till mat, krydda och bättre hälsa” och ”Svenska träd”
Mer info: Läs mer om Marie-Louise på hennes hemsida, det går också att följa Gröna Apoteket på Facebook och lyssna på hennes podd ”Inspira ett grönt apoteks podcast” på podbean. Det finns även örtfilmer med Marie-Louise på Youtube för den som är intresserad och vill veta mer.

Annons