Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag.
– Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Han blev juniorvärldsmästare, tog ett VM-guld 2003 och blev europamästare 2004. Men när brottarmästaren klev av karriären och rakt in i danslokalerna och dessutom vann Let´s Dance 2007 blev han känd för hela svenska folket och folkkär kille som blev uppskattad för sitt ödmjuka sätt och trevliga personlighet.

– Inte hade jag någon aning om att jag kunde dansa. Jag och Lasse Brandby var ju sämst i första programmet. Men idrotten har lärt mig att den mentala inställningen är avgörande. Man kan om man vill och lägger ner tiden för det som krävs. Det var helt klart annorlunda att lämna svettiga brottarlokaler och komma in i finrummen och sätta på sig glitterbyxor och glamourkavajer, säger Martin Lidberg och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: Är du medberoende?

Morfar ledde vägen
Kurera träffar Martin på ett café i Hammarby sjöstad. Här bor han och har även sitt kontor i området. Martin föredrar att transportera sig på cykel när han inte ska långt. Att hålla sig i form är en livsstil och en stor del av honom själv.

Martin och hans äldre bror Jimmy är födda och uppvuxna i stockholmsförorten Farsta. Morfar Sivert var Martins manliga förebild, för pappa Tommy halkade snett tidigt och var sällan närvarande i sönernas liv.

 

– Morfar var löpare i Spårvägens IF. Han tog med Jimmy och mig på träningarna, men vi föredrog brottarlokalen framför friidrottsarenan. Hade inte morfar varit så envis kanske jag hade hamnat i ungdomsgäng och kriminalitet. Det är på pappas sida beroendegenen finns, och morfar förstod att om idrotten blev min ventil så skulle jag sannolikt inte halka snett i livet, säger Martin.

bokomslag

Idag den 18 oktober kommer Martin och Jimmy Lidbergs bok ut i handeln.

Morfar Sivert och mamma Vanja har varit tryggheten under Martins uppväxt. Det var mamma som höll ihop familjen när pappa Tommy halkade in i spelmissbruket.

– Pappa ägde illegala spelklubbar och fastnade i ett svårt spelberoende. Ena dagen kunde det ligga flera hundra tusen i kontanter på köksbordet och dagen därpå hade han spelat bort hela summan, säger Martin och fortsätter:

– Ibland hade vi lantställe och stora båtar och sedan ingenting alls. Periodvis när det var som värst hade vi inte mat på bordet. Lögner, spelskulder och besök av kriminella var normalt för mig. Det var inte förrän jag blev vuxen som jag förstod att det var allt annat än normalt.

Den mörka familjehemligheten skulle stanna inom familjen ända fram till idag. För idag släpps Martin och Jimmys bok, Brottarbröder – en fight för livet, som bröderna skrivit tillsammans med Theodor Lundgren.

– Ibland har det känts tungt att bära på hemligheten. Mamma ville inte att det skulle komma ut eftersom det var förknippat med så mycket skam, säger Martin.

– Pappa var en legend inom Stockholms spelkretsar och där var han både uppskattad och omtyckt. Jag minns att han inte kunde sova om han inte hade en spelkupong i handen. Så småningom utvecklade han alkoholproblem och det skapade en ännu djupare spricka inom familjen.

 

Martin och Jimmy blev ovänner ett tag eftersom Martin var den som blev medberoende och alltid räddade sin pappa ut svåra situationer. Jimmy, han blev arg och bitter och tyckte att Martin skulle strunta i pappan eftersom han förstört för bröderna i barndomen. Men Martin fanns alltid där för sin hopplösa pappa.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken

Kosttillskott som komplement
När Martin var i 20-års åldern började brottningen plötsligt gå dåligt. Han var trött och kunde inte prestera. Men det förändras drastiskt när han kom i kontakt med näringsfysiologen Magnus Nylander.

– Då fanns inte samma medvetenhet om kost och näringsbrister som det gör idag, men det var tack vare Magnus som jag fick reda på att tröttheten berodde på kraftig järnbrist och när vi åtgärdade det blev jag pigg och kunde prestera igen, berättar Martin.

Magnus upptäckte också att Martin hade magsårsbakterien, helicobacter pylori, och en antibiotikakur följt av probiotikatillskott reparerade skadan i magen.

– Det blev en vändpunkt i karriären och en viktig skjuts framåt. Från den dagen har jag ätit bra och basen för mig är alltid kosten. Men jag kompletterar med vitamin- och mineraltillskott samt med Q10 och fiskolja, säger Martin.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsmissbruk är ett växande problem visar ny studie

Från brottare till affärsman
Att Martin själv inte hamnat i beroende själv tror han beror på idrotten. Han menar att han ärvt pappas gen, men att dopaminkickarna som pappa Tommy fick av spelandet, det fick och får Martin när han tränar.

– Idrotten lärde mig också att man alltid har ett val. Vill du så kan du och det tycker jag är otroligt viktigt att framföra oavsett om jag föreläser för en grupp människor på ett företag eller om jag jobbar med personliga träning. Ofta vet man ju vad som är bra, men gör det inte. Då behövs vilja och beslutsamhet.

 

Det är 13 år sedan Martin lämnade brottningen och klev in i affärsvärlden. Han har hunnit med att skriva några böcker, varit programledare och startat hälsocamp samt hållit en rad föreläsningar och jobbat som personlig tränare. Och nu i höst öppnar han ett gym i Bromma med några andra.

– Under brottartiden gick jag bara runt ekonomiskt, men efter att jag vann Let´s dance haglade erbjudandena in och jag fick ett rejält ekonomiskt lyft. Men jag har ju faktiskt svettats i många timmar för det, säger Martin och skrattar.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Har en god relation med pappa idag
I dag har Martin en bra relation med sin pappa, som fått hjälp att ta sig bort från sitt missbruk. För Martin betyder avslöjandet om familjens mörka hemlighet inte bara att han nu slipper dölja sanningen om sin uppväxt. Han hoppas den ska belysa ett utbrett problem som är fyllt av skam och som sätter många människor i svåra situationer. I sämsta fall med stora skulder och värsta fall – självmord.

– En psykolog jag pratade med tror att pappa hade en depression i grunden och spelandet blev ett sätt att döva känslorna. Han är i grund och botten en väldigt snäll person.

– Idag är det alldeles för lätt att sitta hemma och spela framför sin dator. Många förstör sina liv. Jag hoppas att vår bok lyfter problemet och kan inspirera andra att hitta en väg ur vilket missbruk man än har eller är medberoende till. Oc att våga prata om familjehemligheterna för att kunna ta sig ur dom så att det inte längre påverkar livet negativt.

Av Inger Palm


Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

 

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

 

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

 

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.