Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning. Samt äter en näringsrik kost, trots att det även slinker ner något mindre nyttigt ibland.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag.
– Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Han blev juniorvärldsmästare, tog ett VM-guld 2003 och blev europamästare 2004. Men när brottarmästaren klev av karriären och rakt in i danslokalerna och dessutom vann Let´s Dance 2007 blev han känd för hela svenska folket och folkkär kille som blev uppskattad för sitt ödmjuka sätt och trevliga personlighet.

– Inte hade jag någon aning om att jag kunde dansa. Jag och Lasse Brandby var ju sämst i första programmet. Men idrotten har lärt mig att den mentala inställningen är avgörande. Man kan om man vill och lägger ner tiden för det som krävs. Det var helt klart annorlunda att lämna svettiga brottarlokaler och komma in i finrummen och sätta på sig glitterbyxor och glamourkavajer, säger Martin Lidberg och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: Är du medberoende?

Morfar ledde vägen
Kurera träffar Martin på ett café i Hammarby sjöstad. Här bor han och har även sitt kontor i området. Martin föredrar att transportera sig på cykel när han inte ska långt. Att hålla sig i form är en livsstil och en stor del av honom själv.

Martin och hans äldre bror Jimmy är födda och uppvuxna i stockholmsförorten Farsta. Morfar Sivert var Martins manliga förebild, för pappa Tommy halkade snett tidigt och var sällan närvarande i sönernas liv.

 

– Morfar var löpare i Spårvägens IF. Han tog med Jimmy och mig på träningarna, men vi föredrog brottarlokalen framför friidrottsarenan. Hade inte morfar varit så envis kanske jag hade hamnat i ungdomsgäng och kriminalitet. Det är på pappas sida beroendegenen finns, och morfar förstod att om idrotten blev min ventil så skulle jag sannolikt inte halka snett i livet, säger Martin.

bokomslag

Idag den 18 oktober kommer Martin och Jimmy Lidbergs bok ut i handeln.

Morfar Sivert och mamma Vanja har varit tryggheten under Martins uppväxt. Det var mamma som höll ihop familjen när pappa Tommy halkade in i spelmissbruket.

– Pappa ägde illegala spelklubbar och fastnade i ett svårt spelberoende. Ena dagen kunde det ligga flera hundra tusen i kontanter på köksbordet och dagen därpå hade han spelat bort hela summan, säger Martin och fortsätter:

– Ibland hade vi lantställe och stora båtar och sedan ingenting alls. Periodvis när det var som värst hade vi inte mat på bordet. Lögner, spelskulder och besök av kriminella var normalt för mig. Det var inte förrän jag blev vuxen som jag förstod att det var allt annat än normalt.

Den mörka familjehemligheten skulle stanna inom familjen ända fram till idag. För idag släpps Martin och Jimmys bok, Brottarbröder – en fight för livet, som bröderna skrivit tillsammans med Theodor Lundgren.

– Ibland har det känts tungt att bära på hemligheten. Mamma ville inte att det skulle komma ut eftersom det var förknippat med så mycket skam, säger Martin.

– Pappa var en legend inom Stockholms spelkretsar och där var han både uppskattad och omtyckt. Jag minns att han inte kunde sova om han inte hade en spelkupong i handen. Så småningom utvecklade han alkoholproblem och det skapade en ännu djupare spricka inom familjen.

 

Martin och Jimmy blev ovänner ett tag eftersom Martin var den som blev medberoende och alltid räddade sin pappa ut svåra situationer. Jimmy, han blev arg och bitter och tyckte att Martin skulle strunta i pappan eftersom han förstört för bröderna i barndomen. Men Martin fanns alltid där för sin hopplösa pappa.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken

Kosttillskott som komplement
När Martin var i 20-års åldern började brottningen plötsligt gå dåligt. Han var trött och kunde inte prestera. Men det förändras drastiskt när han kom i kontakt med näringsfysiologen Magnus Nylander.

– Då fanns inte samma medvetenhet om kost och näringsbrister som det gör idag, men det var tack vare Magnus som jag fick reda på att tröttheten berodde på kraftig järnbrist och när vi åtgärdade det blev jag pigg och kunde prestera igen, berättar Martin.

Magnus upptäckte också att Martin hade magsårsbakterien, helicobacter pylori, och en antibiotikakur följt av probiotikatillskott reparerade skadan i magen.

– Det blev en vändpunkt i karriären och en viktig skjuts framåt. Från den dagen har jag ätit bra och basen för mig är alltid kosten. Men jag kompletterar med vitamin- och mineraltillskott samt med Q10 och fiskolja, säger Martin.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsmissbruk är ett växande problem visar ny studie

Från brottare till affärsman
Att Martin själv inte hamnat i beroende själv tror han beror på idrotten. Han menar att han ärvt pappas gen, men att dopaminkickarna som pappa Tommy fick av spelandet, det fick och får Martin när han tränar.

– Idrotten lärde mig också att man alltid har ett val. Vill du så kan du och det tycker jag är otroligt viktigt att framföra oavsett om jag föreläser för en grupp människor på ett företag eller om jag jobbar med personliga träning. Ofta vet man ju vad som är bra, men gör det inte. Då behövs vilja och beslutsamhet.

 

Det är 13 år sedan Martin lämnade brottningen och klev in i affärsvärlden. Han har hunnit med att skriva några böcker, varit programledare och startat hälsocamp samt hållit en rad föreläsningar och jobbat som personlig tränare. Och nu i höst öppnar han två gym i Bromma med några andra.

– Under brottartiden gick jag bara runt ekonomiskt, men efter att jag vann Let´s dance haglade erbjudandena in och jag fick ett rejält ekonomiskt lyft. Men jag har ju faktiskt svettats i många timmar för det, säger Martin och skrattar.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Har en god relation med pappa idag
I dag har Martin en bra relation med sin pappa, som fått hjälp att ta sig bort från sitt missbruk. För Martin betyder avslöjandet om familjens mörka hemlighet inte bara att han nu slipper dölja sanningen om sin uppväxt. Han hoppas den ska belysa ett utbrett problem som är fyllt av skam och som sätter många människor i svåra situationer. I sämsta fall med stora skulder och värsta fall – självmord.

– En psykolog jag pratade med tror att pappa hade en depression i grunden och spelandet blev ett sätt att döva känslorna. Han är i grund och botten en väldigt snäll person.

– Idag är det alldeles för lätt att sitta hemma och spela framför sin dator. Många förstör sina liv. Jag hoppas att vår bok lyfter problemet och kan inspirera andra att hitta en väg ur vilket missbruk man än har eller är medberoende till. Och att våga prata om familjehemligheterna för att kunna ta sig ur dom så att det inte längre påverkar livet negativt.

Av Inger Palm


Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning. Samt äter en näringsrik kost, trots att det även slinker ner något mindre nyttigt ibland.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.