Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning. Samt äter en näringsrik kost, trots att det även slinker ner något mindre nyttigt ibland.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag.
– Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Han blev juniorvärldsmästare, tog ett VM-guld 2003 och blev europamästare 2004. Men när brottarmästaren klev av karriären och rakt in i danslokalerna och dessutom vann Let´s Dance 2007 blev han känd för hela svenska folket och folkkär kille som blev uppskattad för sitt ödmjuka sätt och trevliga personlighet.

– Inte hade jag någon aning om att jag kunde dansa. Jag och Lasse Brandby var ju sämst i första programmet. Men idrotten har lärt mig att den mentala inställningen är avgörande. Man kan om man vill och lägger ner tiden för det som krävs. Det var helt klart annorlunda att lämna svettiga brottarlokaler och komma in i finrummen och sätta på sig glitterbyxor och glamourkavajer, säger Martin Lidberg och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: Är du medberoende?

Morfar ledde vägen
Kurera träffar Martin på ett café i Hammarby sjöstad. Här bor han och har även sitt kontor i området. Martin föredrar att transportera sig på cykel när han inte ska långt. Att hålla sig i form är en livsstil och en stor del av honom själv.

Martin och hans äldre bror Jimmy är födda och uppvuxna i stockholmsförorten Farsta. Morfar Sivert var Martins manliga förebild, för pappa Tommy halkade snett tidigt och var sällan närvarande i sönernas liv.

 

– Morfar var löpare i Spårvägens IF. Han tog med Jimmy och mig på träningarna, men vi föredrog brottarlokalen framför friidrottsarenan. Hade inte morfar varit så envis kanske jag hade hamnat i ungdomsgäng och kriminalitet. Det är på pappas sida beroendegenen finns, och morfar förstod att om idrotten blev min ventil så skulle jag sannolikt inte halka snett i livet, säger Martin.

bokomslag

Idag den 18 oktober kommer Martin och Jimmy Lidbergs bok ut i handeln.

Morfar Sivert och mamma Vanja har varit tryggheten under Martins uppväxt. Det var mamma som höll ihop familjen när pappa Tommy halkade in i spelmissbruket.

– Pappa ägde illegala spelklubbar och fastnade i ett svårt spelberoende. Ena dagen kunde det ligga flera hundra tusen i kontanter på köksbordet och dagen därpå hade han spelat bort hela summan, säger Martin och fortsätter:

– Ibland hade vi lantställe och stora båtar och sedan ingenting alls. Periodvis när det var som värst hade vi inte mat på bordet. Lögner, spelskulder och besök av kriminella var normalt för mig. Det var inte förrän jag blev vuxen som jag förstod att det var allt annat än normalt.

Den mörka familjehemligheten skulle stanna inom familjen ända fram till idag. För idag släpps Martin och Jimmys bok, Brottarbröder – en fight för livet, som bröderna skrivit tillsammans med Theodor Lundgren.

– Ibland har det känts tungt att bära på hemligheten. Mamma ville inte att det skulle komma ut eftersom det var förknippat med så mycket skam, säger Martin.

– Pappa var en legend inom Stockholms spelkretsar och där var han både uppskattad och omtyckt. Jag minns att han inte kunde sova om han inte hade en spelkupong i handen. Så småningom utvecklade han alkoholproblem och det skapade en ännu djupare spricka inom familjen.

 

Martin och Jimmy blev ovänner ett tag eftersom Martin var den som blev medberoende och alltid räddade sin pappa ut svåra situationer. Jimmy, han blev arg och bitter och tyckte att Martin skulle strunta i pappan eftersom han förstört för bröderna i barndomen. Men Martin fanns alltid där för sin hopplösa pappa.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken

Kosttillskott som komplement
När Martin var i 20-års åldern började brottningen plötsligt gå dåligt. Han var trött och kunde inte prestera. Men det förändras drastiskt när han kom i kontakt med näringsfysiologen Magnus Nylander.

– Då fanns inte samma medvetenhet om kost och näringsbrister som det gör idag, men det var tack vare Magnus som jag fick reda på att tröttheten berodde på kraftig järnbrist och när vi åtgärdade det blev jag pigg och kunde prestera igen, berättar Martin.

Magnus upptäckte också att Martin hade magsårsbakterien, helicobacter pylori, och en antibiotikakur följt av probiotikatillskott reparerade skadan i magen.

– Det blev en vändpunkt i karriären och en viktig skjuts framåt. Från den dagen har jag ätit bra och basen för mig är alltid kosten. Men jag kompletterar med vitamin- och mineraltillskott samt med Q10 och fiskolja, säger Martin.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsmissbruk är ett växande problem visar ny studie

Från brottare till affärsman
Att Martin själv inte hamnat i beroende själv tror han beror på idrotten. Han menar att han ärvt pappas gen, men att dopaminkickarna som pappa Tommy fick av spelandet, det fick och får Martin när han tränar.

– Idrotten lärde mig också att man alltid har ett val. Vill du så kan du och det tycker jag är otroligt viktigt att framföra oavsett om jag föreläser för en grupp människor på ett företag eller om jag jobbar med personliga träning. Ofta vet man ju vad som är bra, men gör det inte. Då behövs vilja och beslutsamhet.

 

Det är 13 år sedan Martin lämnade brottningen och klev in i affärsvärlden. Han har hunnit med att skriva några böcker, varit programledare och startat hälsocamp samt hållit en rad föreläsningar och jobbat som personlig tränare. Och nu i höst öppnar han två gym i Bromma med några andra.

– Under brottartiden gick jag bara runt ekonomiskt, men efter att jag vann Let´s dance haglade erbjudandena in och jag fick ett rejält ekonomiskt lyft. Men jag har ju faktiskt svettats i många timmar för det, säger Martin och skrattar.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Har en god relation med pappa idag
I dag har Martin en bra relation med sin pappa, som fått hjälp att ta sig bort från sitt missbruk. För Martin betyder avslöjandet om familjens mörka hemlighet inte bara att han nu slipper dölja sanningen om sin uppväxt. Han hoppas den ska belysa ett utbrett problem som är fyllt av skam och som sätter många människor i svåra situationer. I sämsta fall med stora skulder och värsta fall – självmord.

– En psykolog jag pratade med tror att pappa hade en depression i grunden och spelandet blev ett sätt att döva känslorna. Han är i grund och botten en väldigt snäll person.

– Idag är det alldeles för lätt att sitta hemma och spela framför sin dator. Många förstör sina liv. Jag hoppas att vår bok lyfter problemet och kan inspirera andra att hitta en väg ur vilket missbruk man än har eller är medberoende till. Och att våga prata om familjehemligheterna för att kunna ta sig ur dom så att det inte längre påverkar livet negativt.

Av Inger Palm


Martin Lidberg

Ålder: 47 år.
Bor: Hammarby sjöstad.
Familj: Gift med Christina, fyra barn.
Gör: Föreläser, är konsult inom personlig träning och öppnar ett gym i Bromma i höst.
Så mår jag bra: Tränar fyra-fem gånger i veckan och varierar alltid träningen – styrka, kondition och balansträning. Samt äter en näringsrik kost, trots att det även slinker ner något mindre nyttigt ibland.
Aktuell: Med boken, Brottarbröder – en fight för livet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

 

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!