Har du hört om något som heter telomerer? De kan liknas vid det yttersta plasthöljet på skosnören som hindrar dem från att fransas upp. Men i det här fallet sitter plasthöljet, alltså telomererna, längst ut på DNA-kedjan i varje kromosom i våra celler.
Telomerernas uppgift är att skydda arvsmassan vid celldelning och de är som längst när vi är unga, för att sedan bli kortare i takt med att cellen åldras. När telomererna har blivit tillräckligt korta kan cellerna inte längre dela sig.
Korta telomerer är förknippade med stress samt sjukdomar och hälsoproblem som diabetes, cancer, fetma och hjärt–kärlsjukdom. Telomererna är beroende av enzymet telomeras för att bildas och reparera sig. Detta visar forskning av nobelpristagaren Elizabeth Blackburn, som fick priset 2009 just på grund av sin forskning om telomerer och telomeras.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar mantran mot oro och stress
Meditation förlänger telomererna
De goda nyheterna är att vi kan påverka aktiviteten av enzymet telomeras och därmed även telomerernas längd! Bland annat genom att äta bra kost som är fri från tillsatser, undvika processad mat – och genom att meditera, vilket ger en avsevärt högre aktivitet av telomeras än hos personer som inte mediterar.
Under ledning av Kureras själsinspiratör Sara Emilionie testade Kureras utsända den specifika meditation, kallad Kirtan Kriya, som enligt forskningen förlänger våra telomerer. Sara Emilionie är mindfulnessinstruktör och yogaterapeut som har skapat MIMY – ett korttidsprogram i medicinsk yoga och mindfulness där Kirtan Kriya-meditationen ingår.
Ett visst mantra extra effektivt
Under den 12 minuter långa meditationen upprepar man mantrat ”sa ta na ma” både talande/sjungande, viskande samt tyst inne i huvudet i omgångar om 2-4 minuter vardera. För varje ord pressar man samtidigt även tummen lätt mot övriga fingrar på handen, i turordning. ”Sa ta na ma” är sanskrit och betyder födelse, liv, död, återfödelse.
Vi frågade Sara lite mer om denna meditation som verkligen ledde till en starkt berörande närvarokänsla och djupavslappning.
– Det nobelpristagaren Elizabeth Blackburn såg i sin forskning var att just Kirtan Kriya ökade halterna av telomeras med 43 procent. Vilket är mer än någon annan teknik eller program hon tittat på. Vad ökningen bland annat innebär är ökad livslängd på cellnivå i oss. Man har också, i flera andra studier på Kirtan Kriya, sett att den meditationen påverkar hippocampus på ett positivt sät. Något som ökar förmågan till känsloreglering och förbättrar minnet.
Andra former av meditation är alltså inte lika effektiva i att skydda och stärka hjärnan. Stämmer det?
– Meditation i sig är ytterst välgörande för balansen i hjärnan. Det Elisabeth Blackburn såg just i detta sammanhang, med telomerer och telomeras, var att om man bytte mantra till ett annat så ökade inte halterna av telomeras lika mycket. Istället för 43 procent så ökade det bara med 4-12 procent med andra mantran.
Hur länge behöver man meditera varje gång och under hur lång period för att nå fördelarna för hjärnan?
– Det man testat, i ett femtontal publicerade studier så här långt, är 12 minuter varje dag under vanligtvis åtta veckor. Man säger mantrat högt i 2 minuter, viskar det i 2 minuter, tänker det tyst inom sig själv i 4 minuter, viskar det igen i 2 minuter och avslutar sedan med att säga det högt igen i 2 minuter.
Nyfiken på meditationen? Här hittar du den!
Är du nyfiken på Kirtan Kriya-meditationen? Via Balansonline.se hittar du bland annat passet ”MIMY Fri från stress” där meditationen ingår, med tonsättning av en svensk kompositör. MIMY har lärts ut inom näringsliv, vård och skola sedan 2009.
Samma pass har ingått i två stora svenska studier, bland annat på Danderyds sjukhus där patienter med paroxysmalt förmaksflimmer tränade yoga under 12 veckor. Forskningen är publicerad och hör till en av världens största studier på yoga och hjärta.