Sedan starten med bandet Gyllene Tider har artisten Micke Syd Andersson en given plats i svenskt musikliv och våra medvetanden. Med åren har hälsan fått en allt mer framskjuten plats, bland annat genom medverkan i programmet ”Du är vad du äter”, studier i kinesologi och en passion för träningsformen Crossfit. Numera är det Mindful Tapping som gäller.
Musikern Micke Syd Andersson går från tandläkaren inne i stan hem till villan ute i Enskede där vi ska mötas. Han går dagligen långa, raska promenader men fick den här dagen kasta sig i en taxi för att Kureras utsända var tidigt ute.
Mån om att behålla hälsan
Micke äter enligt modellen periodisk fasta och väl hemma i köket snor han ihop en sen frukost på chiafrön och mandelmjölk, lite frukt och ett ägg som han äter medan vi pratar om hans inre och yttre resa. Han tycks ha en imponerande självdisciplin och är noga med att sköta om sig.
– Jag är inte ute efter att bli 150 år gammal men jag skulle vilja dö frisk, säger Micke.
Kroppen och själen hänger ihop som han ser det och det ena kan inte fungera om inte det andra gör det. Det handlar om balans och om att känna och tycka om sig själv men också att jobba med och förändra saker hos sig själv där det behövs.
Föredrag om Mindful Tapping
På kvällen ska han hålla ett föredrag på Hotel Amaranten om hur metoden Mindful Tapping som han arbetar med fungerar i arbetslivet. Ofta kan missnöje på arbetsplatsen bero på att man inte kommer överens med en kollega eller att kollegan triggar något hos oss menar Micke. Det behöver inte ha med personen att göra utan det kan vara djupt lagrade minnen som väcks till liv och så går vi igång förklarar han.
– Då är det lätt att tro att bara jag slipper jobba med den och den personen så blir allt bra.
Men det är sällan så enkelt menar han, nästa gång blir det kanske någon annan som triggar oss och så dras karusellen igång igen.
Utbildad kinesolog
Om vi istället vänder blicken inåt och ser vad det är i oss som triggas och fokuserar på att komma tillrätta med det, kan vi få en större och mer bestående sinnesro som gör oss mindre utifrånstyrda och reaktionsbenägna menar Micke. Han sätter det även i ett större perspektiv.
– Vi kan inte begära att det är fred på jorden så länge vi inte har fred inuti oss själva.
Det märks att Micke jobbat mycket med sig själv, det hörs på hans ordval och han säger själv att när han hittade Mindful Tapping kändes det som att han hittat hem. Micke har provat på en hel del på vägen dit och har bland annat utbildat sig till kinesolog.
– Mitt liv har alltid präglats av nyfikenhet, säger Micke.
Trummis i Gyllene Tider
Micke kommer från Harplinge i Halland och slog igenom som trummis med Halmstadbandet Gyllene Tider när han var arton år. Sedan följde en rad år med turnerande och sammanlagt gav bandet med sångaren Per Gessle i spetsen ut ett tiotal album med låtar som ”Sommartider” som kommit att bli en del av vårt kollektiva medvetande. Bandet har återförenats med jämna mellanrum och gjort bejublade spelningar för en månghövdad publik. Per gick vidare, först med Roxette och gjorde sedan en solokarriär. Micke – Syd kallad för att inte blandas ihop men en annan musiker med samma namn – fortsatte även han med musiken och mötte sin hustru när han körade i Melodifestivalen. Idag har han slagit sina påsar ihop med Tommy Ekman från bandet Style och tillsammans är de ute och spelar Gyllene Tider- och Stylelåtar men istället för att sitta bakom trummorna står Micke numera bakom micken och sjunger, något han tycks trivas bra med. När han inte gör det är det alltså Mindful Tapping som gäller, Micke är certifierad lärare.
LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping – energipsykologi som går på djupet
Ändrar invanda mönster
Något som var viktigt att förändra för Micke själv var hur han reagerade i olika situationer, särskilt tillsammans med sina barn. Han beskriver hur han lätt kunde gå i fällan och bli precis som sin egen pappa i vissa situationer.
– Jag blev sura gubben och kunde inte stoppa det, det bara hände. Det drabbade hela familjen. Och sådant kostar, kärlek i förlängningen – vi tar ju det från det kontot, säger Micke.
Det han beskriver är hur det lätt kan bli när vi reagerar med automatik.
– Mycket av det som ställer till det, våra beteenden och känslor är ju sådant vi plockat upp från andra i vår omgivning och det kan sträcka sig flera generationer bakåt. Vi är ju så otroligt mycket våra föräldrar.
Men Micke nöjde sig alltså inte med det utan ville istället se om det fanns något annat sätt att göra saker på.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: ”Att be är att öka hållbarheten”
Tog bort panikattack
För att ge ett exempel så att jag ska förstå hur Mindful Tapping kan fungera berättar Micke om en elev som kom fram till honom efter ett föredrag på en skola. Hon frågade om han kunde hjälpa henne – hon hade fått en panikattack. Micke förklarar hur han kunde se hur spänningen släppte allt eftersom han arbetade med henne och hur flickan slappnade av. När han var klar reste hon sig upp och gick – känslan av panik var helt borta. Dagen efter ringde Micke för att höra hur hon mådde och fick veta att hon sovit för första gången på länge.
– Det finns förstås inga garantier att det inte kommer tillbaka men det kan också vara så att det är borta för alltid, ibland kan det ligga annat bakom och då får man jobba med det förklarar Micke.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Tidig med crossfit
När Micke och hans fru Helena medverkade i TV-serien ”Du är vad du äter” med Anna Skipper för ungefär tio år sedan hade de en personlig tränare som var en av de första som tog träningsformen crossfit till Sverige. Micke var tidigt ute med att prova och blev helt biten, något som resulterade i att han var med och startade en av de första träningsställena för crossfit – box som det kallas – i landet. Han är inte längre inblandad men tankesättet har han kvar och träningsformen är enligt Micke optimal.
– I crossfit brukar man säga att vi tränar för vad än livet slänger i vår väg och Mindful Tapping är crossfit för insidan.
Jobbat med sitt eget bagage
Han återkommer till det här med att ha hittat hem. Efter att ha provat flera olika metoder och gått några varv i personlig utveckling för att lära känna sig själv bättre har han hittat något han vill vara en del av och sprida till andra.
– Det som Kjell och Ann-Sofi* har skapat är något helt unikt, säger Micke.
Micke minns inte mycket från sin barndom men berättar att han är äldst i syskonskaran. Han har en tre år yngre bror och en elva år yngre syster och kallar sig själv en omhändertagare.
– Jag fixar, tar hand om, ser och kollar upp. Och visst har det hänt grejer, jag har en del minnen av sådant som är skitjobbigt.
En frågeställning Micke jobbat mycket med är att vara den som ställer upp och klarar skivan.
– Vi gör ju vad som krävs för att inte bli uteslutna ur gemenskapen, säger Micke.
Han förklarar att det handlar om en rädsla för vad som händer om man står upp för sig själv och säger emot vissa i flocken.
– Det finns ingen logik i det egentligen men det sitter i mina kroppsminnen. Det är det jag jobbat med mest och jag är inte riktigt färdig än.
Gör ingen stor sak av sin resa
Vad tycker kompisarna om detta undrar jag, vad har han mötts av för reaktioner?
Micke svarar att han egentligen inte pratat så mycket om det, ibland om han fått frågan har han svarat. Några tyckte det var spännande när han studerade kinesologi men annars har han inte gjort någon stor sak av det han sysslat med.
– Jag har aldrig varit offentlig med det, inte förrän nu.
Nu känner han att han skulle vilja nå ut till fler och ett steg i det är att han registrerat Tappiness – ett koncept för att få ut Mindful Tapping i skolorna. Något han tror kan göra stor skillnad för barn och unga.
Micke tror vi är skapta för att hjälpa varandra.
– Det är vårt innersta väsen men vår uppväxt har präglat oss så mycket att vi blivit rädda för det.
Orolig över skärmtid och näthat
Micke är orolig för hur skärmtid och beteende påverkar barn och ungas sätt att interagera med och möta varandra. Han är även orolig för hur lätt det blivit att vara elak, när vi längre inte ser andra bli ledsna och efterlyser lite mer ”instant karma” som han kallar det.
– Tänk om vi istället direkt kände det den andre kände, då skulle det bli förändring. Om vi förstod hur våra ord och handlingar påverkar varandra, det är svårt när man inte ser konsekvensen och reaktionen på det man till exempel skrivit i sociala medier.
Micke berättar om hur tapping använts för att hjälpa barn i krigsdrabbade Rwanda att komma över posttraumatisk stress och vill nu ge svenska skolbarn samma verktyg.
– Om man kan hjälpa barn som sett sina föräldrar bli dödade så kan man hjälpa barn som är stressade eller mår dåligt över något.
Inre och yttre hänger ihop
Jag undrar om det faktum att han i grunden är musiker och konstnärligt lagd har gjort honom mer benägen att jobba med sig själv på det sätt han gör.
– Ja, det har det. Sedan är det personlighet också, jag känner ju många konstnärer som aldrig skulle komma i närheten av det. Jag tror att det är en grundförutsättning att du är lite fri och öppen.
För Micke handlar hälsa om helhet och om vi inte är hela och friska trots att vi gör allting rätt så är det något som inte stämmer menar han. Där tror han att Mindful Tapping kan vara till stor hjälp.
– Om man jobbar med den delen av hälsan kan man även komma åt till exempel hur vi äter, det gäller bara att börja i rätt ände.
För Micke är det också glasklart att vi även kommer må bättre fysiskt om vi tar hand om vårt bagage, då det enligt hans synsätt bidrar till att vi blir sjuka.
Avslutningsvis delar han med sig av sin vision för framtiden.
– Tänk om det fanns en massa människor som mådde bra och hade frid i kroppen och sinnet som inte var religiöst betingad, vad skulle kunna hända då?
Av Nina Törmark
*Kjell och Ann-Sofi Forberg är de som grundat Mindful Tapping.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.