En studie med över 500 blodgivare visar att hälften av alla friska göteborgare har otillräckliga D-vitaminnivåer i blodet under vinterhalvåret.
Resultaten leder forskarna till slutsatsen att minst halva Sveriges befolkning kan behöva öka sina D-vitaminnivåer vintertid.
D-vitamin är viktigt för kroppens kalkbalans, skeletthälsa och immunsystem. Även om orsakssambanden inte är helt klarlagda har senare tids forskning associerat D-vitaminbrist med ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros, hjärtkärlsjukdom, cancer och nedstämdhet.
Läs också: D-vitaminbrist kan leda till demens – och flera andra sjukdomar
Solljuset räcker inte för att bilda D-vitamin
D-vitamin bildas i vår hud när vi exponeras för solljus. Problemet är att solljuset över Sverige och Norden inte räcker för att bilda D-vitamin under årets mörka månader.
Exakt hur illa det är ställt visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitets största fakultet vilka sysselsätter 900 forskare engagerade i nationella och internationella samarbeten för att förebygga, lindra och behandla sjukdom och ohälsa.
Tillskott behövs mellan november till april
I studien analyserade forskarna prover som 540 blodgivare och 75 trombocytdonatorer lämnade under ett års tid. Analysen visade att mellan november och april hade hälften av blodgivarna D-vitaminnivåer i blodet som var under 50 nanomol/liter, vilket är lägre än vad som rekommenderas internationellt av bland annat Institute of Medicine i USA.
Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
Låga nivåer även under sommaren
Enligt studien var de genomsnittliga D-vitaminnivåerna nästan dubbelt så höga i juli som i februari. Studien visade också att individer som hade låga D-vitaminnivåer jämfört med medelpersonen under tidig vår, också hade lägre nivåer än genomsnittet under sommaren.
Övervikt och rökning kopplat till lägre nivåer
I studien fick deltagarna även svara på frågor om solvanor, utlandsresor, användning av vitamintillskott, fysisk aktivitet och rökning. Studien visade endast ett svagt samband mellan intag av D-vitamintillskott och ökade D-vitaminnivåer, och då enbart under vinterhalvåret.
– Individer som den senaste månaden semestrat på sydligare breddgrader eller solat solarium hade signifikant högre D-vitaminnivåer, medan övervikt och rökning var kopplade till lägre nivåer, säger forskaren Eva Klingberg vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.
Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Begränsad effekt av multivitamin på grund av för låga doser
Även om solljuset är vår viktigaste D-vitaminkälla är solen också en riskfaktor för att utveckla allvarliga hudförändringar, understryker forskarna.
Samtidigt ger de multivitamintillskott som säljs i Sverige begränsad effekt på grund av D-vitamin i låga doser.
– Solhöjden och därmed ljusintensiteten varierar kraftigt över året. Under sommaren bildas tillräckligt med D-vitamin redan efter en kortare tid i solen, men under vintern är solljuset helt otillräckligt. Dessutom tycks många multivitaminpreparat ge endast en begränsad effekt på grund av en låg dos D-vitamin, säger Göran Oleröd vid Sahlgrenska akademin som också medverkat i studien.
Läs också: ”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”
Artikeln ”Seasonal variations in serum 25-hydroxy vitamin-D levels in a Swedish cohort” (länk till sammanfattning) publicerades i den vetenskapliga tidskriften Endocrine den 14 februari 2015.
Du hittar studien i sin helhet här.
Av Isabelle Hedander