Monika Björn är 48 år, PT, yogalärare och en entreprenör inom träning och utbildning. För två år sedan fick hon en rad otrevliga kroppsliga besvär samtidigt som den dagliga träningen gick trögt. Först förstod inte Monika att hon hamnat i klimakteriet. Bristen på upplysning fick henne att ta reda på hur hon kunde må bättre. Den samlade kunskapen om menopaus resulterade hon i boken ”Stark genom klimakteriet”.
Det var ingen inom vården som upplyste Monika Björn att hennes olika kroppsliga symtom berodde på klimakteriet. Det var hon själv som i sitt letande efter orsak och verkan insåg vad som var fel på henne. Hon hittade sin väg till ett bättre mående och det beskriver hon i sin bok om klimakteriet.
Vad var det som fick dig att förstå att du hamnat i klimakteriet?
– Det var först när jag fick värmevallningar som jag kopplade ihop de andra symtomen med klimakteriet. För drygt två år sedan började träningen kännas ovanligt tung och det mesta kändes oinspirerande. Jag fick vaglar i ögonen, något jag aldrig haft tidigare och samma år hade jag två urinvägsinfektioner i kombination med att jag fick torra slemhinnor. Jag tyckte att det var konstigt att jag tappade så mycket hår och när jag sökte hjälp inom vården så var det ingen som nämnde klimakteriet.
LÄS OCKSÅ: Snart möjligt att få bioidentiskt progesteron i Sverige
För vem har du skrivit din bok ”Stark genom klimakteriet”?
– Den är förstås skriven för de kvinnor som är där just nu och de som är på väg in där. Men det är även en bok för män, familj och vänner och för alla som jobbar med kvinnor inom frisk- och sjukvård. Klimakteriet är ett komplicerat tillstånd. Därför finns det olika sätt att må bättre. Klimakteriet är början på en ny fas i livet. Då föds den mognare versionen av dig själv, en kvinna som samlat erfarenhet och som levt. Boken handlar därför inte bara om forskning, medicin och träning utan också om den känslomässiga, sociala och spirituella delen av livet under menopaus som kan bli riktigt bra beroende på hur man handskas med förändringarna.
Du är ju mitt inne i klimakteriet nu, men mår bättre – hur gjorde du?
– Jag har gjort en hel del. Basen i mitt liv är träningen. Det är bra att svettas när man har vallningar, då mår man bättre. Men gå inte på myten att smal är lycklig. Några extrakilon kan vara bra för hälsan. Kraftig övervikt ökar dock på klimakteriebesvären. Jag lärde mig att när kroppen producerar lägre nivåer av östrogen störs endorfinproduktionen i hjärnan. Endorfiner är viktigt för hjärnans temperaturreglering och när produktionen minskar ökar risken för vallningar. Både konditionsträning och styrketräning ökar kroppens endorfinproduktion på ”naturlig” väg och det är en av många orsaker till att träning minskar vallningsbesvär. Sensommaren 2017 insåg jag att jag behövde kosttillskott som ett komplement till kosten, så jag satte ihop en mix av vitaminer som jag trodde att jag behövde. Och jag vill poängtera att jag varit en skeptiker till kosttillskott, men efter att ha tagit bland annat zink, magnesium, B- och D-vitaminer samt MSM under tio veckor kom inspiration och kreativitet tillbaka, och träningen gick bra. Även min hårkvalitet blev som förr. För mig var detta en aha-upplevelse. Men kroppen anpassar sig till alla förändringar och jag insåg att jag inte kunde öka på dosen av tillskott och gick till gynekologen för att få bioidentiska hormoner. Jag fick bråka ett tag men sedan fick jag östrogenplåster och bioidentiskt progesteron utskrivet och på bara några dagar kände jag en enorm skillnad.
LÄS OCKSÅ: Liten guide till yoga! Vilken form passar dig bäst?
Om du fick ge ett stärkande råd till kvinnor som är i klimakteriet?
– Att kvinnor ska vara stolta och våga ta plats och oblygt låta mognad bli en positiv bild. Se inte på klimakteriet som en livstragedi utan snarare som en övergång och en period som ger djup i personligheten och att den tid som kommer blir en ny spännande fas i livet. Du kanske blir 80, 90 eller varför inte 100 år. Våga tro att åren kommer att bli bra och att du kommer att vara en klokare version av dig själv.
Känn dig tryggare i din kropp och bry dig mindre om vad folk tycker. Du kommer inte att vara lika ängslig som när du var 20 år och du kommer inte att ödsla tid på det du inte vill eller ogillar. Du rör på dig för att må bra och kunna sova bättre. Och du kan faktiskt ha sex utan att bli ofrivilligt gravid – och eftersom du är mer självaccepterande är sex oftast bättre när du blir äldre.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Monika Björn
Ålder: 48 år.
Bor: Göteborg.
Yrke: Yogainstruktör, PT och entreprenör inom hälsa och utbildning.
Familj: Min man Peter, sonen Robin nio år samt katterna Mimmi och Morris.
Livsmotto: ”Walk your talk”, vilket fritt översatt betyder att leva som man lär.
På gång under 2019: Fler yogalärarutbildningar och yogaretreats både i Sverige och utomlands – läs mer på Yoga247.se
Tips! Sistersister
Monika har podden Sistersister tillsammans med två andra kvinnor runt 50. I podden pratas det om allt i livet runt 50, som klimakteriet, sex, tonårsbarn, karriär och vänskap.