Annons

Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda

Det verkar som att även de allra minsta av oss kan uppskatta bra musik. Nu visar schweizisk forskning att specialkomponerad musik kan hjälpa till med utvekclingen av hjärnan hos för tidigt födda.

Redaktionen

30 juli, 2019
Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda
Dela inlägget

Det verkar som att även de allra minsta av oss kan uppskatta bra musik. Nu visar schweizisk forskning att specialkomponerad musik kan hjälpa till med utvekclingen av hjärnan hos för tidigt födda.

I Schweiz föds i likhet med andra länder i snitt en procent av alla barn för tidigt eller prematurt, det innebär att de föds före graviditetens 32:a vecka.

Stressig miljö stör hjärnans utveckling
De medicinska framsteg som gjorts innebär att majoriteten av dessa barn kommer att överleva, men ungefär hälften riskerar att utveckla neuropsykologiska störningar, så som inlärningssvårigheter eller känslomässiga störningar. Det beror på att hjärnan av förklarliga skäl ges andra förutsättningar jämfört med om de skulle varit kvar i livmodern hela graviditeten. Intensivvård kan till exempel vara en stressig och bullriga miljö, med dörrar som slår och larm som klämmer fast.

LÄS OCKSÅ: Varför kan jag inte få låten ur hjärnan?

Samarbete med en kompositör
Nu har Forskare vid Universitetet i Genève (UNIGE) och Genèves universitetssjukhus (HUG) undersökt om musik kan bidra till att motverka detta. Tillsammans med kompositören Andreas Vollenweider skapade man skräddarsydda ljud. ”Det var viktigt att dessa musikaliska stimuli var relaterade till barnets tillstånd”, säger Lara Lordier, forskare vid HUG och UNIGE.

Annons

”Vi ville strukturera dagen med trevliga stimuli vid lämpliga tider.” En viss sorts musik för deras uppvaknande, en musik som passar att somna till och en annan musik för att samverka under uppvakningsfaserna.” fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Stressa ned med musik

Tre olika ljudsekvenser
Vollenweider skapade tre ljudmiljöer för de små, var och en åtta minuter lång framförd antingen av en pungi – en indiansk ormtjusarflöjt, en harpa eller klockor.

Forskarna skannade barnens hjärnor med hjälp av magnetröntgen MRI och fann att att man såg förbättringar i resutatet av hjärnans utveckling hos de som lyssnade på musik jämfört med de som inte gjorde det. Barnen visade i synnerhet prov på ökad anslutning i hjärncirkulationen med ”salience network” – det som upptäcker inkommande information och bestämmer vad som är relevant – viktigt för lärande, kognitiva uppgifter och socialt beteende.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Annons

Hur påverkas barnen i förlängningen
De första barnen som tog del av projektet är nu sex år gamla och forskarna hoppas kunna följa upp och se om medverkan medfört några positiva fördelar för barnen när de blivit större.

Av redaktionen

Källa: Science focus

Annons