Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.
Försämrad syn går ofta hand i hand med ökad ålder. För en del räcker nya glasögon, men för andra kan ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan uppstå och bli riktigt besvärligt.
Ögonsjukdomen som drabbar gula fläcken heter makuladegeneration och är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos personer över 60 år. Det område som påverkas är i ögats mitt och bakom pupillen i näthinnan där vårt skarpseende sitter.
Gula fläcken-sjukan finns i en torr och en våt form. Den som får den torra formen får en långsam förändring, som kan börja i det ena ögat för att sedan drabba det andra. Den torra formen anses vara kronisk.
Den våta formen kan orsaka en väldigt snabb försämring av synen – vi talar om märkbar förändring på bara ett par veckor. Den torra formen är vanligast, och den orsakas av att nya blodkärl bildas under den gula fläcken som lätt blöder och ger svullnad. När den här processen har pågått ett tag bildas ärr som leder till att celler dör. Det i sin tur påverkar synen och synskärpan.
Synskadan gör att man ser raka linjer som krokiga eller förvrängda och mitt i synfältet ser man en fläck, vilket gör det svårt att läsa, köra bil och allmänt att navigera i livet.
LÄS OCKSÅ: Näringen som håller ögonen i god form
Olika behandlingar
Så fort man upplever en synnedsättning så ska man uppsöka läkare eller en optiker. Det finns olika slags behandlingar att få. Den traditionella vården kan erbjuda en inbromsning av synförsämringen, men än så länge kan bara den våta formen behandlas. Att kontrast-fotografera näthinnan ger besked om vilken form man har.
Den vanligaste behandlingen är injektioner som tätar tillväxten av läckande kärl. På så sätt bromsas förloppet upp vilket ger stabilare syn. Ofta får man upprepande injektioner fram till den dag det inte anses hjälpa längre.
I dag finns även något som kallas foto-dynamisk behandling, som stänger nybildade kärl. Denna behandling behöver också upprepas. Även laserbehandling syftar till att stänga blodkärl och förhindra försämringen.
Det är ännu inte klarlagt vad som orsakar ögonsjukdomen, men förutom hög ålder är rökning och övervikt riskfaktorer för gula fläcken-sjukan.
LÄS OCKSÅ: Blåbär skyddar ögonen
Antioxidanter kan bromsa
Precis som med mycket annat så minskar kroppens produktion av olika ämnen när vi blir äldre. Genom att tillföra dessa ämnen, som oftast är antioxidanter, kan vi bromsa upp åldrandeprocessen.
Ett amerikanskt forskarteam startade 1992 den idag välkända så kallade AREDS-studien, i syfte att studera åldersförändringar i ögat och vilka ögonsjukdomar som kunde uppstå med ökad ålder – samt vad som kunde bromsa upp förloppet.
Totalt deltog runt 4 500 personer i studien. Forskarna gav den ena gruppen C- och E-vitamin, zink och betakaroten medan en kontrollgrupp fick placebo. Nio år senare kunde man visa att risken att få en svår makuladegeneration minskade med 25 procent över en period på fem år med vitaminerna, zink och betakaroten.
2006 följde samma forskare upp den första studien med nya patienter. Denna gång deltog 8 000 personer. Nu ville man se om också zeaxanthin, lutein och omega-3 fettsyror kunde bromsa upp gula fläcken-sjukan, och dessutom ville man kolla om också grå starr påverkades av tillskotten.
Försökspersonerna följdes under totalt tio år och resultaten denna gång bekräftade den första studien. Och när man bytte ut betakaroten mot lutein och zeaxanthin minskade risken att behöva operera sig för grå starr med hela 32 procent.
Slutsatsen av försöken var att tillskott av rätt sammansatta vitaminer kan minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar. För vissa personer med upp till 30 procent.
Att ta tillskott botar dock inte gula fläcken-sjukan. Det återställer inte heller den syn som gått förlorad. Däremot visar forskning att om man tillför vissa ämnen så kan det bromsa upp en svårare sjukdomsutveckling och bibehålla synfunktioner.
LÄS OCKSÅ: Antioxidanter ger bevisat skydd mot ögonsjukdom
Näring för ögonen
Det finns en del kosttillskott innehållande dessa ämnen, men det är viktigt att kontrollera att de innehåller tio milligram lutein och två milligram zeaxanthin, vilket var den mängd som användes i AREDS-studien, eftersom just de här två ämnena är svåra att få i sig i den vardagliga kosten.
Lutein är ett ämne som finns i ögat, och som hjälper till att skydda näthinnan från skadligt UV-ljus. Det finns en del forskning som visar på att lutein skyddar mot grå starr.
Lutein finns i färgstarka grönsaker, framför allt i grönkål, men även i spenat, broccoli, ärtor, majs och brysselkål.
Zeaxanthin finns också i våra ögon, och då framförallt i gula fläcken. Zeaxanthin finns i majs, gojibär, paprika och ägg.
Antioxidanter förebygger ohälsa och C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin finns det gott om i nypon, röd paprika, persilja och broccoli.
E-vitamin är bra för torra ögon och finns i bland annat nötter, avokado och vegetabiliska oljor.
Zink finns redan i höga halter i ögat. Zink verkar kunna motverka grå starr och minska risken för synförändringar. Zink hittar du i kött, mejeriprodukter, nötter och musslor.
Av Inger Palm
Gula fläcken
… är en åldersrelaterad ögonsjukdom som gör att du ser krokigt, och mitt i synfältet finns en fläck som ger dig problem i vardagen. Det finns olika behandlingar och kosttillskott som kan bromsa upp sjukdomsförloppet. Kontakta alltid en läkare eller en optiker om du får problem med dina ögon.
AREDS-studierna
Amerikanska forskare har gjort två uppmärksammade studier som visade att kombinationen av näringsämnen kunde bromsa upp sjukdomar i ögat och även ge en bättre syn.
Försökspersonerna som ingick i AREDS2-studien fick följande:
Vitamin C: 500 mgVitamin E: 268 mg
Koppar: 2 mg
Zink: 25 mg
Lutein: 10 mg
Zeaxanthin: 2 mg