Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ögon

Näring för skarpare syn

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Försämrad syn går ofta hand i hand med ökad ålder. För en del räcker nya glasögon, men för andra kan ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan uppstå och bli riktigt besvärligt. 

Ögonsjukdomen som drabbar gula fläcken heter makuladegeneration och är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos personer över 60 år. Det område som påverkas är i ögats mitt och bakom pupillen i näthinnan där vårt skarpseende sitter. 

Gula fläcken-sjukan finns i en torr och en våt form. Den som får den torra formen får en långsam förändring, som kan börja i det ena ögat för att sedan drabba det andra. Den torra formen anses vara kronisk. 

 

Den våta formen kan orsaka en väldigt snabb försämring av synen – vi talar om märkbar förändring på bara ett par veckor.Den torra formen är vanligast, och den orsakas av att nya blodkärl bildas under den gula fläcken som lätt blöder och ger svullnad. När den här processen har pågått ett tag bildas ärr som leder till att celler dör. Det i sin tur påverkar synen och synskärpan.

Synskadan gör att man ser raka linjer som krokiga eller förvrängda och mitt i synfältet ser man en fläck, vilket gör det svårt att läsa, köra bil och allmänt att navigera i livet.

LÄS OCKSÅ: Näringen som håller ögonen i god form

Olika behandlingar

Så fort man upplever en synnedsättning så ska man uppsöka läkare eller en optiker. Det finns olika slags behandlingar att få. Den traditionella vården kan erbjuda en inbromsning av synförsämringen, men än så länge kan bara den våta formen behandlas. Att kontrast-fotografera näthinnan ger besked om vilken form man har. 

Den vanligaste behandlingen är injektioner som tätar tillväxten av läckande kärl. På så sätt bromsas förloppet upp vilket ger stabilare syn. Ofta får man upprepande injektioner fram till den dag det inte anses hjälpa längre.

I dag finns även något som kallas foto-dynamisk behandling, som stänger nybildade kärl. Denna behandling behöver också upprepas. Även laserbehandling syftar till att stänga blodkärl och förhindra försämringen.

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakar ögonsjukdomen, men förutom hög ålder är rökning och övervikt riskfaktorer för gula fläcken-sjukan. 

LÄS OCKSÅ: Blåbär skyddar ögonen

Antioxidanter kan bromsa

Precis som med mycket annat så minskar kroppens produktion av olika ämnen när vi blir äldre. Genom att tillföra dessa ämnen, som oftast är antioxidanter, kan vi bromsa upp åldrandeprocessen. 

 

Ett amerikanskt forskarteam startade 1992 den idag välkända så kallade AREDS-studien, i syfte att studera åldersförändringar i ögat och vilka ögonsjukdomar som kunde uppstå med ökad ålder – samt vad som kunde bromsa upp förloppet.

Totalt deltog runt 4 500 personer i studien. Forskarna gav den ena gruppen C- och E-vitamin, zink och betakaroten medan en kontrollgrupp fick placebo. Nio år senare kunde man visa att risken att få en svår makuladegeneration minskade med 25 procent över en period på fem år med vitaminerna, zink och betakaroten.

2006 följde samma forskare upp den första studien med nya patienter. Denna gång deltog 8 000 personer. Nu ville man se om också zeaxanthin, lutein och omega-3 fettsyror kunde bromsa upp gula fläcken-sjukan, och dessutom ville man kolla om också grå starr påverkades av tillskotten.

Försökspersonerna följdes under totalt tio år och resultaten denna gång bekräftade den första studien. Och när man bytte ut betakaroten mot lutein och zeaxanthin minskade risken att behöva operera sig för grå starr med hela 32 procent.

Slutsatsen av försöken var att tillskott av rätt sammansatta vitaminer kan minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar. För vissa personer med upp till 30 procent. 

Att ta tillskott botar dock inte gula fläcken-sjukan. Det återställer inte heller den syn som gått förlorad. Däremot visar forskning att om man tillför vissa ämnen så kan det bromsa upp en svårare sjukdomsutveckling och bibehålla synfunktioner. 

 

LÄS OCKSÅ: Antioxidanter ger bevisat skydd mot ögonsjukdom

Näring för ögonen

Det finns en del kosttillskott innehållande dessa ämnen, men det är viktigt att kontrollera att de innehåller tio milligram lutein och två milligram zeaxanthin, vilket var den mängd som användes i AREDS-studien, eftersom just de här två ämnena är svåra att få i sig i den vardagliga kosten.

Lutein är ett ämne som finns i ögat, och som hjälper till att skydda näthinnan från skadligt UV-ljus. Det finns en del forskning som visar på att lutein skyddar mot grå starr.

Lutein finns i färgstarka grönsaker, framför allt i grönkål, men även i spenat, broccoli, ärtor, majs och brysselkål.

Zeaxanthin finns också i våra ögon, och då framförallt i gula fläcken. Zeaxanthin finns i majs, gojibär, paprika och ägg.

Antioxidanter förebygger ohälsa och C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin finns det gott om i nypon, röd paprika, persilja och broccoli.

E-vitamin är bra för torra ögon och finns i bland annat nötter, avokado och vegetabiliska oljor.

Zink finns redan i höga halter i ögat. Zink verkar kunna motverka grå starr och minska risken för synförändringar. Zink hittar du i kött, mejeriprodukter, nötter och musslor.

Av Inger PalmGula fläcken

… är en åldersrelaterad ögonsjukdom som gör att du ser krokigt, och mitt i synfältet finns en fläck som ger dig problem i vardagen. Det finns olika behandlingar och kosttillskott som kan bromsa upp sjukdomsförloppet. Kontakta alltid en läkare eller en optiker om du får problem med dina ögon.

AREDS-studierna
Amerikanska forskare har gjort två uppmärksammade studier som visade att kombinationen av näringsämnen kunde bromsa upp sjukdomar i ögat och även ge en bättre syn.
Försökspersonerna som ingick i AREDS2-studien fick följande:
Vitamin C: 500 mgVitamin E: 268 mg
Koppar: 2 mg
Zink: 25 mg
Lutein: 10 mg
Zeaxanthin: 2 mg

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.