12 naturliga sätt att lindra sommarplågor!
1. Aloe vera
Rakar du benen, armhålorna eller skägget så kan du ibland få små röda prickar. Aloe vera är en växt som har tjocka blad och från dessa kommer en slemmig vävnad som lagrar vatten. Detta är plantans fruktkött och det innehåller flera bioaktiva ämnen som bland annat hjälper vid hudskador som solsveda, men också om du skurit dig vid rakning eller på något annat. Ha alltid en aloe vera-gel med i väskan, den kyler och lugnar huden snabbt.
2. Bivax
Salvor gjorda på bivax kan användas på hela kroppen. I början av sommaren när man börjar gå utan sockor i skorna får man ofta blåsor som kan göra riktigt ont. Du kan först sätta ett plåster på blåsan och när den sedan spricker kan du använda bisalva. Det mjukgörande bivaxet brukar läka sår och sårskorpor ganska snabbt. Bivax mjukar upp huden och kan även få ordning på självsprickor, och ge fukt till torra läppar, händer och fötter.
3. Brännässla
Brännässlor innehåller mycket näring, bland annat kisel, klorofyll, garvämnen, kalium, kalk, fosfor och förstås mängder av C-vitamin och järn. Nässlan är god att göra soppa på. Växten har också renande, stärkande och sammandragande egenskaper samt att nässla i en salva eller olja kan göra huden mjukare. Den anses bra vid eksem, men också vid insektsbett och brännskada.
LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår
4. Daggkåpa
Daggkåpan växer lite här och var i Sverige. Man ser den ofta i trädgårdar och vid vägkanterna. Du kan både koka den och använda den som sammandragande ansiktsvatten. Daggkåpan kan hjälpa till att dämpa akne och andra hudinflammationer. De som lättare får nariga händer och torra fötter kan ha stor nytta av en salva eller en olja med daggkåpa. Växten är känd för att kunna lindra klimakteriebesvär.
5. Groblad
Det sårläkande grobladet innehåller mycket kisel som är bra för huden. Det innehåller också många slemämnen som placerar sig som en hinna över såret för att hjälpa till vid läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och är bra som omslag. Har du skurit dig, fått ett skrubbsår eller skavsår, eller bränt dig på nässlor – prova groblad. Det är också bra om du fått stickor eller nageltrång. Men hetta inte upp grobladet, då försvinner en hel del av dess kraft.
6. Lavendel
Doften av lavendel är ljuvlig. Men lavendel har också medicinska egenskaper. Det verkar lugnande som rumsdoft, och om du tar lite lavendelolja och smörjer på något ställe som gör ont så minskar värken. Till exempel om du slagit i tån eller klämt fingrarna. Lavendel är lugnande och effektiv vid irriterad hud och allergiska utslag. Den används också i hudvård för sin sammandragande och renande effekt.
LÄS OCKSÅ: Rödbetsskal kan stoppa mygg att föröka sig
7. Lingon
Om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Lingon innehåller tanniner som kan skölja bort bakterier som fäst på slemhinnan. Det gör att infektionen försvinner. Lingonjuice behöver inte vara kyld för att ha effekt. De verksamma tanninerna överlever upp till 70 grader för den som föredrar en varmare dryck. Drick också ordentligt med vatten. Det hjälper till att spola bort bakterierna.
8. Maskros
Sommarens grillkvällar kan få vilken mage som helst att knorra. Krånglar magen så är maskrosen något som stimulerar galla, ett ämne som behövs i samband med matsmältningen. Plocka maskros och lägg på salladen eller ta ett tillskott. Maskros är en effektiv läkeväxt som även är vätskedrivande och blodrenande. Den bittra maskrosen underlättar även tömningen av tarmen.
9. Morot
Tillhör du dom som bränner dig lätt ute i solen? Du ska självklart använda solskyddsfaktor och sola med måtta. Men du kan också se till att äta betakaroten. Det blir som en form av inre solskydd och hjälper huden så att du inte bränner dig lika lätt och samtidigt får en djupare och bättre solbränna. Betakaroten finns rikligt i morötter. Men också i persilja, grönkål, spenat, mango och papaya och koncentrerat i en rad olika tillskott.
LÄS OCKSÅ: Så här torkar du örter och kryddor
10. Ringblomma
Ringblomskräm eller salva är välkänd för sin lenande och läkande effekt på huden. Torra hälar, händer och armbågar mår bra och blir som nya med hjälp av ringblomssalva. Barn som lätt ramlar och får skrubbsår som kan göra riktigt ont kan få snabb lindring med ringblomma tack vare växtens bakteriedödande effekt. Även svårläkta sår och självsprickor kan lindras med salvan. Dessutom är den ätlig! Plocka blommor och blad och ha den i sallader – eller gör din egen örtolja.
11. Vitlök
Vill du slippa få fästingbett i sommar så ska du äta vitlök, eller om du hellre föredrar det; ett luktfritt tillskott med vitlök. Dessa kryp tål inte doften av vitlök på huden. Tar du ett kosttillskott så börja i god tid innan fästingarna kryper fram. Även myggor och andra insekter undviker doften av vitlök på huden och du får med stor sannolikhet vara ifred.
12. Tea tree olja
Myggbett och andra insektsbett hör sommaren till. En del blir bitna ofta och får stora utslag som kan bli sår och klia enormt mycket. Bettet försvinner inte men det slutar att klia. Se till att ha tea tree olja hemma och badda med. Aboriginerna i Australien har känt till tea tree oljans bakteriehämmande egenskaper i hundratals och troligen tusentals år. Det är löven man använt för att behandla diverse hudåkommor för dess desinfekterande
effekt.
Av Inger Palm