1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.
Q10 är en fettlöslig antioxidant som är mycket starkare än exempelvis vitamin E. Q10 finns både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas. På 1980-talet upptäckes Q10 i LDL-kolesterol där det bland annat skyddar fetterna i blodet mot oxidation. Tillsammans med selen värnar Q10 om hjärta och kärl.
Utan Q10 och selen i kroppen skulle vi inte överleva, eftersom dessa ämnen är involverade i många livsuppehållande processer. De fungerar ungefär som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Om nivåerna av Q10 sänks får vi sämre energiproduktion, vilket gör Q10 till ett särskilt viktigt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Q10 finns i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.
Med stigande ålder minskar kroppens produktion av Q10 och i hjärtmuskeln är den halverad när vi kommer upp i 80-årsåldern. Q10 i sin tur är beroende av selen för att bli aktivt. Ett problem vi har i Sverige, som vi även delar med övriga Europa är att vi har selenfattiga jordar.
LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat
Tydlig studie
Cancerforskaren Mikael Björnstedt, som var den som initierade den så kallade KiSel-10-studien där 443 friska pensionärer i Kinda fick tillskott av Q10 och selen under fyra år säger:
– Vi hade upptäckt att selen kan aktivera Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad dessa två ämnen har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. Eftersom vi i hela Europa har selenfattiga jordar, och den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10, bestämde man sig för att kombinerade de båda ämnena i KiSel-10 studien.
Resultaten av studien, som analyserats i flera omgångar och i så kallade spin-off-studier, var häpnadsväckande. Ingen kunde väl ana att Q10 och selen skulle mer än halvera risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar. Betablockerare, som är det traditionella läkemedlet som oftast ges till hjärtsjuka, minskar som en jämförelse dödligheten med 20 procent.
– Resultaten är inte riktigt jämförbara då patienter som behandlas med betablockare har en diagnos och alltså löper i en betydligt större risk än de friska pensionärer som deltog i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.
LÄS OCKSÅ: Q10 och selen samverkar för bättre hjärthälsa
Q10 kan normalisera
Det som är centralt hos hjärtsjuka personer är att de har pågående inflammationer i kroppen. När forskarna tittade på graden av inflammation i kroppen hade de som fått selen och Q10 klart mindre inflammation i sina kroppar, vilket oftast orsakas av felaktig kost som så småningom leder till åderförkalkning.
– KiSel-10-studien var en liten studie. För att kunna dra slutsatser som leder till behandlingsalternativ för hjärtpatienter behövs flera större studier med några tusen deltagare, förklarar Mikael Björnstedt.
Många hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Problemet med statiner är att dessa minskar kroppens produktion av Q10 – och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt. När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 av statiner. Men med tillskott av Q10 så kan värdena normaliseras.
Studien var liten men analyserna pekar i en riktning: Brist på selen och Q10 som återställs i balans gör sannolikt att vi mår bättre, får bättre motståndskraft mot sjukdomar – och troligen lever vi längre.
Av Inger Palm
Selen och Q10
Q10 är ett ämne som tarmen kan ha svårt att ta upp. I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10 och SelenoPrecise på grund av deras dokumenterade upptag i kroppen.
Selen och Q10
Q10 är ett ämne som tarmen kan ha svårt att ta upp. I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10 och SelenoPrecise på grund av deras dokumenterade upptag i kroppen.