Annons

Norsk helomvändning – återigen fritt fram för vitaminimport

Minns ni debattartikeln i Kurera för några veckor sedan som tog upp norska folkets upprördhet och demonstrerade gällande landets nyinförda vitaminförbud? Nu har norska Läkemedelsverket gjort en helomvändning - och i måndags blev det fritt fram för privatpersoner att importera vitaminer igen. "Detta visar att det lönar sig att säga ifrån", säger hälso- och omsorgskommitténs Kari Kjønaas Kjos.

Redaktionen

18 november, 2015
Norsk helomvändning – återigen fritt fram för vitaminimport
Dela inlägget

Minns ni debattartikeln i Kurera för några veckor sedan som tog upp norska folkets upprördhet och demonstrerade gällande landets nyinförda vitaminförbud?
Nu har norska Läkemedelsverket gjort en helomvändning – och i måndags blev det fritt fram för privatpersoner att importera vitaminer igen.
– Detta visar att det lönar sig att säga ifrån, säger hälso- och omsorgskommitténs Kari Kjønaas Kjos (FRP) till norska tidningen Dagbladet.

I måndags ändrade regeringen reglerna för vad som klassificeras som läkemedel. Det blir därmed återigen tillåtet för enskilda individer att genom näthandel importera kosttillskott och vitaminer från utlandet.
– Det innebär fullt stöd för dem som vill importera vitaminpreparat själv, säger Sveinung Stensland (H) till Dagbladet. Tillsammans med hälso- och omsorgskommitténs Kari Kjønaas Kjos (FRP) har han kämpat hårt för att få till en lagändring.

Läs också: ”Norge demonstrerar mot vitaminförbud – i Sverige tiger vi!”

Klassas inte längre som läkemedel
Den första oktober 2015 stramade norska Läkemedelsverket åt reglerna och privatpersoner fick då bara lov att importera receptfria läkemedel (extern länk) med tillstånd att säljas i Norge. Tillskott med vitaminer i doser högre än de norska myndigheterna har satt som rekommenderad daglig dos räknas som läkemedel.

Regleras nu likt livsmedel
Av den anledningen drabbades kost- och vitamintillskott av åtstramningen.
– Vitaminer regleras från och med nu som livsmedel och kan därmed privatimporteras. Detta visar att det lönar sig att säga ifrån. Vi är mycket nöjda med hur ministeriet hanterat detta, säger Kari Kjønaas Kjos (FRP), till norska tidningen Dagbladet.
Vitaminer och mineraltillskott som innehåller mer än den tillåtna dagliga dosen i Norge kommer inte längre att automatiskt klassas som läkemedel.

Annons

Läs också: Legemiddelverket.no: ”Vitaminer ikke lenger klassifisert som legemidler” (extern länk)

Stort engagemang
När importen av vitaminer stoppades genererade detta ett stort engagemang hos det norska folket. Invändningarna var många.
– Redan i Stortingsbehandlingen noterade vi att dessa regler måste omvärderas, särskilt med tanke på gränsvärdena för vad som anses vara ett läkemedel. Vi fick därför anta att den norska praxisen skulle gås igenom, säger Stensland.

Läs också – Svensk Egenvård: ”Förlorarna är konsumenterna”

”Den massiva responsen gör ju ett intryck”
Han säger att det har varit en anstormning av människor som har kontaktat honom efter importen av vitaminer förbjöds. Det har också varit demonstrerats framför parlamentet.
– En del av oss såg att detta kunde bli ett problem. Det har vi nu löst.
– Den massiva responsen gör ju ett intryck, säger Stensland.
Nu har departementet beslutat att upphäva klassificeringen av vitaminer som läkemedel. Läkemedelsklassificerings-föreskriften ändrades i måndags.

Ingen ändring för homeopatiska läkemedel
För homeopatiska läkemedel inte blir någon förändring.
– Ett av kraven är att produkterna inte kommer med medicinska påståenden, säger Steinar Madsen, medicinsk teknisk direktör för norska Läkemedelsverket. Han betonar att människor fortfarande måste vara försiktig med vad de köper.
– Speciellt de som har en allvarlig sjukdom och använder flera läkemedel, måste alltid ta upp användningen av kosttillskott med sin läkare. Kosttillskott kan störa effekten av läkemedel, säger Madsen till Dagbladet.

Annons

Läs också – Debatten fortsätter: ”Kosttillskott en väg till bättre hälsa”

Läkemedelsverket: ”Med vitaminer är inte risken lika stor”
Norska läkemedelsverket var fullt medvetna om att åtstramningen även skulle påverka importen av vitaminer. Den politiska beslut som nu har fattats säger sig Madsen vara nöjd med.
– Först och främst är vi ute efter att stoppa importen av läkemedel, dopningspreparat, smärtstillande medel, potensmedel och antibiotika – medel där risken anses vara ganska hög. Med vitaminpreparat är inte risken lika stor, säger Madsen.

Läs också: Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin

Illegala droger
Syftet med den begränsning som först genomfördes var att stoppa importen av olagliga och falska läkemedel. Undersökningar genomförda av norska Läkemedelsverket visar nämligen att så många som 62 procent av de läkemedel som erbjuds på nätet är falska.
– Vi vill uppmana människor att vara försiktiga. Om du köper produkter från utlandet kan du aldrig vara riktigt säker på vad du får. Vi vet att det finns många falska produkter och produkter som inte innehåller vad som anges på bipacksedeln, säger Madsen.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Varning för falska produkter
Han får medhåll av Sveinung Stensland.
– Människor måste vara medvetna. Förfalskade produkter kan utgöra en risk för hälsan, säger han. Han tillägger:
– Konsumenter bör vara medvetna om att det finns en omfattande försäljning av falska och dåliga produkter på Internet. Många av dessa är tillverkade i Asien. Bakom står organiserade kriminella nätverk.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

När lagen om vitaminförbud trädde i kraft i Norge den första oktober 2015 sa det norska folket ifrån.
Många upprördes över beslutet och menade att det var ett grovt övergrepp på rätten att bestämma över den egna hälsan. Bland annat hölls en stor demonstration framför Stortinget. Vissa politiska partier protesterade och läkare uttalade sig och menade att Norge var omoderna. Uttalandet ”Norge är som en 80-åring som kör på motorvägen i fel riktning” kom bland annat från en läkare.
På Kurera.se skrev Rolf Forslund, legitimerad sjuksköterska och hälsorådgivare, en debattartikel i ämnet där han menade att Norge medvetet valt att sakta begå mord på folkhälsan. Han påpekade även att han ansåg det norska folket ha mer civilkurage än det svenska – eftersom vi, när liknande förbud inträffade här, valde att hålla tyst.
Läs debattartikeln om Norska förbudet här
Läs debattartikel om svenska förbudet här.

Annons