Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.
Nicole vill inte säga att hennes sjukdom har hindrat henne, det har hon inte tillåtit. Men det är klart att det i perioder varit krångligt och smärtsamt. Allt började när hon var väldigt ung, bara tolv år. En känslig ålder för en tjej som älskade att spela fotboll och att vara med kompisar.
LÄS OCKSÅ: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS
Ont i magen
– Jag sprang på toa hela tiden och hade väldigt ont i magen till och från. Dessutom tog jag inte upp näringen i maten så jag blev ännu smalare än jag normalt var, till slut var jag utmärglad. När det kom blod när jag gick på toa så förstod vi att det var allvarligt och jag åkte in på sjukhus och fick näringsdropp. Då konstaterade läkarna att jag hade ulcerös kolit, berättar Nicole.
Att vara ung och ha en sjukdom förknippad med tarmen är både känsligt och jobbigt. Bara att åka på ett vanligt fotbollsläger blev lite extra krångligt med täta toalettbesök och mat som kunde göra att hon fick magknip.
– Det finns medicin att få och jag har provat många. Vissa fungerade inte alls och andra har fungerat bättre. Någon fick jag förhöjda levervärden av, så dem slutade jag med direkt, en annan tappade jag håret av, det var inte så kul. Men nu äter jag en som jag haft i många år och det fungerar bra, säger Nicole.
LÄS OCKSÅ: Äntligen en fungerande mage
Värre i perioder
Eftersom sjukdomen går i skov så är det alltid lite bättre eller lite sämre läge. Nuförtiden kan hon få uppsvälld mage eller ont, men det kommer inte så ofta. Men det är svårt att veta om det är sjukdomen eller en vanlig magåkomma eftersom sjukdomen är så nyckfull.
– När jag är i skov så innebär det oftast att jag får springa på toa flera gånger per dag och att jag har diarré. Men så en gång hade jag ordentliga magkramper under flera veckor och då förstod jag inte att det var sjukdomen, för så hade jag aldrig känt förut. Jag menar, även jag kan ju få ont i magen och det måste inte vara min sjukdom, säger hon och ler.
När hon var yngre åt hon mycket Losec vilket hon inte skulle rekommendera någon att göra. Idag väljer hon hellre att komplettera sin medicin, som hon tar vid behov, med kosttillskott, probiotika och mer naturliga åtgärder. Hon utesluter mjölkprodukter helt och hållet, för det klarar inte hennes mage.
Reser mycket
– Jag tar Silicea mag-tarm kiselgel för min mage och tycker att det är underbart, som bomull för magen. Nu har jag även testat Detoxner, jag körde intensivkuren och kände skillnad direkt. Magen blev lugnare och mindre uppsvälld, det var jätteskönt, säger Nicole.
Nu är magen inte längre uppsvälld och utan smärta och hon känner sig lugnare. För det är inte bara mat och dryck som påverkar tarmen utan också stress och oro.
– Jag reser mycket och då är alltid min mage bättre. Det är säkert för att jag är mer avslappnad och har semester. För även om jag inte är speciellt stressad eller orolig så sätter sig allt sådant i min mage. Det märks direkt, säger hon.
LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen
Intensivkur igen?
Med hjälp av det nya tillskottet kan Nicole fortsätta med sitt aktiva liv som innan. Hon träffar gärna kompisar och sin familj, tar ett glas vin, yogar eller tar en löprunda. Och även om hon alltid kommer att känna av sin mage så vill hon inte låta den bestämma över hennes takt.
– Nu när magen är lugnare så kan jag släppa det och det är skönt. Det tar så mycket energi att fundera på sjukdomen hela tiden, för funkar inte magen så funkar inte mycket. Nu funderar jag på om jag kan köra en intensivkur till för det var så väldigt bra, säger hon och ler.
Av Inger Palm
Nicole Jansson
Ålder: 32 år.
Gör: Jobbar i butik i Höllviken.
Familj: Föräldrar, syskon.
Så mår jag bra: Reser gärna och mycket. Har varit mycket i Sydamerika och Brasilien och Argentina är två favoriter, liksom Hawaii. Umgås med kompisar, springer och yogar.
Ulcerös kolit
…är en inflammatorisk tarmsjukdom i tjocktarmen och ändtarmen som innebär att det blir sår på tarmen som inte läker. Det ger fruktansvärd smärta, blod i avföringen, diaréer och kan ge magknip efter att ha ätit. Eftersom tarmen har svårt att ta till sig näring går man ofta ner i vikt och blir trött. Sjukdomen går i skov och därför kan man ha bättre och sämre perioder.
Detoxner innehåller en bioaktiv förening som utvinns av växter, prebiotika och psylliumfibrer som kallas 2QR. Föreningen neutraliserar de skadliga bakterierna i tarmfloran samtidigt som de stöder utvecklingen av de goda bakterierna som vi behöver för att må bra. Det gör att balansen i tarmen neutraliseras och flera symtom som uppsvälldhet, förstoppning, diarré och andra IBS-liknande symtom lindras. Detoxner finns i flera varianter: Intense, en detoxkur där man äter tillskottet i fem dagar i sträck och Maintenance som är en dospåse som man tar varannan dag i 30 dagar.