Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Artisan Glass

Nu nalkas sommar, bad och värme – och allt fler ekologiska glassar!

Ekotrenden i Sverige är tydlig. Så även när det gäller glass.
I år lanseras till exempel 21 nya KRAV-märkta glassar! Nu finns totalt 46 KRAV-märkta sorter att välja mellan.
Visst, även ekoglass innehåller socker och mejeri men däremot inga konstgjorda sötningsmedel eller färg- och aromämnen - plus alla ingredienser är obesprutade.
Så håll med - ska man äta traditionell glass är väl ändå eko the way to do it?

I år finns det fler ekologiska glassar än någonsin. Både traditionella smaker och nya, mer oväntade smaker som röda vinbär och älggräs. Spännande!

Läs också: 10 skäl att välja ekologiskt

Föredrar du vegansk glass utan socker?
Det är också lätt att göra sin egen glass - och då går det ju verkligen att se till det blir eko, naturligt och tillsatsfritt. Ja, till och med sockerfri och helt vegansk glass. Ta gärna några minuter och botanisera runt bland Kureras många goda glassrecept här.

Hårda regler
Men ibland är man på stan och vill bara ha en glass NU. Då kan faktiskt köpeglass ibland kännas som något riktigt bra. Och det som är bra med eko och KRAV-märkt är man slipper oroa sig för en hel massa saker.
Till exempel måste KRAV-märkta produkter vara framställda så naturligt som möjligt. Reglerna är hårda. I KRAV-märkt glass är bland annat konstgjorda färg- och aromämnen inte tillåtna. Inte heller några konstgjorda sötningsmedel.

 

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Det här är innehållet i KRAV-märkt glass: 

  • Mjölk och grädde som är KRAV-märkt och kommer från kor som fått vara ute och betat gräs - och som fått KRAV-märkt foder, odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel leder i sin tur till renare vattendrag och större mångfald av vildbin, fjärilar och fåglar kring odlingarna.
  • KRAV-märkta ägg från hönor som fått gå ute i gröngräset och picka och fått bada sandbad. Också de har fått KRAV-märkt foder.
  • KRAV-märkt socker, kakao och vanilj från odlingar där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts och där hänsyn tas till mänskliga rättigheter, som rätten att engagera sig fackligt.
  • KRAV-märkta bär som plockats på godkända områden med skyddszon till föroreningskällor och där det tagits hänsyn till mänskliga rättigheter för plockarna, som bland annat ska ha kollektivsavtalsenlig lön.

 

Du hittar hela listan över KRAV-märkta glassar här.
Du hittar Kureras ännu godare glassrecept här.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.