För fem år sedan började Ewa Larsen få svår migrän var och varannan dag. Hon testade olika behandlingar, men det var först när hon provade coenzym Q10 som värken lindrades. Idag känner hon knappt av huvudvärken.
Ewa Larsen är 43 år. Hon bor i Tönsberg, en mindre stad en bit utanför Oslo, tillsammans med sin man och deras två barn. Hon är mån om sin hälsa, äter bra och rör på sig lite lagom. För fem år sedan fick hon migränanfall från en dag till en annan. Plötsligt hade hon svår huvudvärk, och kunde inte riktigt begripa varför.
– I början var det inte så besvärligt. Jag vaknade på morgonen och hade huvudvärk, och gick till jobbet som vanligt. Oftast släppte värken på eftermiddagen. Det tog nog ett halvår innan huvudvärken blev så kraftig att jag hade svårt att handskas med den och det var i samband med att det påverkade mitt vardagsliv negativt som jag började leta efter en effektiv behandling, säger Ewa Larsen.
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har runt 15 procent av världens befolkning migrän. I Sverige lider en av fem kvinnor och ungefär var tionde man av migrän. I Norge har var tredje ungdom migrän.
LÄS OCKSÅ: Coenzym Q10 kan förebygga migränanfall
Frossa och feber
Migrän kan utlösas av viss mat och dryck som rödvin, starka ostar, citrusfrukter och choklad. Den kan också triggas av stress, sömnbrist och hormonförändringar – eller av starka parfymdofter. Vad som orsakar anfallen varierar stort bland den miljard människor världen över som lider av återkommande attacker.
Ewa lade märkte till att det var flera saker som triggade igång hennes migrän. Åt hon lite kolhydrater på kvällen så vaknade hon upp med migrän, och när hon helt avstod kolhydraterna blev värken inte lika kraftfull. Bara att ta en apelsin kunde utlösa migrän dagen efter.
Blåste det extra mycket när hon var på väg hem från jobbet så kunde migränen hålla i sig i tre dagar. Och vissa nätter var migränen ett resultat av att hon sov dåligt när barnen vaknade och påkallade uppmärksamhet. Stress var en annan orsak som bidrog. När tempot var för högt blev hon ofta stel i nacken på kvällen och natten. Den stela nacken var ytterligare en bidragande orsak till migränen.
– Ett tag trodde jag att det kanske berodde på en hormon-obalans. Jag blev rekommenderad en hormonspiral, och satte in den trots att jag var skeptisk. Och jag hade rätt, den förändrade inte min migrän, säger Ewa som fick en infektion av spiralen och tog ut den efter ett halvår.
När migränen var som svårast satte hon sig i badkaret och släckte ljuset. Då lättade trycket i huvudet. Dessa morgnar fick också maken ta barnen till dagis. De tuffa anfallen kunde också innebära frossa och feber.
– Tack och lov var det sällan det blev så jobbigt för mig. De vanliga syntetiska migränmedicinerna fungerade aldrig på mig. Jag fick kraftiga biverkningar med synförändringar och hög puls. Ibland svimmade jag.
LÄS OCKSÅ: Så behandlas migrän enligt österländsk medicin
Kombinationsmigrän
Ewa fortsatte sitt letande efter hjälp mot värken och provade på akupunktur, som hjälpte för stunden. Migränen försvann inte, men den blev mindre intensiv. Det blev dyrt i längden att gå på behandling två gånger i veckan, och eftersom det bara fungerade under kort tid letade Ewa Larsen vidare efter en mer bestående smärtlindring.
– Akupunktören upptäckte att ena näsgången var trång och det var anledningen till att jag ofta var täppt i näsan på den sidan. Den upptäckten ledde till att jag bokade tid hos doktorn och där scannade man mitt huvud. Men mot migränen fanns fortfarande ingen bra behandling.
Så provade hon medicinsk yoga, som hjälpte samma dag, men inte dagen efter. Hon gick till en kiropraktor för stelheten i nacken, och när nacken blev bättre blev anfallen lindrigare.
Vändningen kom för två år sedan när Ewa träffade en väninna från studietiden som även hon haft problem med migrän men tack vare en bok, skriven av en läkare, läst om att coenzym Q10 kan ha effekt på migrän. Samtidigt besökte hon ett privat specialistteam för att få hjälp.
– Jag fick reda på att jag hade en typ av kombinationsmigrän. Huvudvärken kom på morgonen och klingade av på eftermiddagen. Jag klarade ju av mitt jobb och har sällan behövt stanna hemma. Men Q10 kändes spännande och det var efter att jag börjat ta dessa kapslar som huvudvärken äntligen försvann.
LÄS OCKSÅ: Lindra sprängande huvudvärk och migrän – 9 sätt!
Inte lika känslig för stress
Boken gav Ewa nycklarna att förändra sin kost. Hon märkte att hon inte tålde vete och uteslöt alla veteprodukter. En annan viktig faktor var att lägga sig vid samma tid varje kväll och att verkligen försöka låta bli att stressa, och att tacka nej till aktiviteter när hon kände att hon inte hann.
– Jag minns att min man sa, efter kanske tre veckor med Q10, att jag inte varit dålig på ett tag. Dagarna med migrän blev betydligt färre. Första månaderna sjönk det från 15 till åtta dagar, anfallen var inte lika kraftiga och gick dessutom över snabbare. Nu kanske jag får ett kraftigt migränanfall med smärta en gång per kvartal och det är ju en enormt stor skillnad och hälsovinst.
Ewa berättar att hon har en faster i USA som är pensionerad sjuksköterska som berättade för henne att Q10 är en välkänd och populär hjärtmedicin.
– Tack vare Q10 spelar inte sol och vind någon roll längre. Inte heller gör det något att jag stressar eller att jag sover sämre vissa nätter. Det utlöser ingen migrän. Det jag är noga med är kosten – och förstås mina Q10-kapslar som jag tar i högre doser än den rekommenderade. När jag någon gång glömt Q10, då har migränen kommit tillbaka dagen efter. Så för mig är det tydligt att detta hjälper.
Av Inger Palm
Ewa Larsen
Ålder: 43 år.
Bor: Tönsberg, Norge.
Yrke: Lärare.
Familj: Man, två barn på 7 och 10 år, och en hund.
Så mår jag bra: Tar promenader i skogen, att gå på caféer, umgås med familjen, läsa matlagningsböcker och laga hälsosam mat.
Vad är Q10?
Q10 är ett coenzym som fungerar både som en antioxidant och är nödvändig för energiproduktionen i våra celler. Tarmen kan ha svårt att ta upp Q10 och i studier som jämfört olika preparat ser man stora skillnader i upptag. För att vara på den säkra sidan när det gäller upptag av Q10 är det en god idé att välja en välstuderad och dokumenterad Q10-produkt som Bio-Qinon Active Q10.
Brist på vitaminer
Migrän har länge förbryllat forskarna. Det går inte med säkerhet att säga vad smärtan beror på. Men forskarna kan vara en lösning på spåren. Ett forskningsprojekt som presenterats på American Headache Society visade en tydlig koppling mellan brist på vissa vitaminer och migrän. Otillräckligt med B2, D-vitamin, folat och Q10 kunde stimulera uppkomsten av en migränattack. I studien deltog 7 691 personer och deras vitaminnivåer mättes för att sedan jämföras med tendensen att få migrän. Analysen visade att fler kvinnor än män får migrän, vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre utsträckning reagerar på Q10-brist. Männen verkade reagera kraftigare på D-vitaminbrist.
Antal anfall halverades
En studie från 2017 på 80 patienter med migrän visade att Q10 kan tas i förebyggande syfte för att lindra och förhindra migrän. Patienterna fick hälften så mycket migrän per månad när de tog 100 milligram Q10 dagligen. Även svårighetsgraden på värken och tiden som anfallen varade halverades. En placebostudie från 2018, som bestod av 45 kvinnor mellan 18 och 50 år, som hade migrän, visade att Q10 reducerade antalet migränattacker. Q10-gruppen hade lägre värden av TNF-alfa, ett signalämne som produceras när kroppen aktiveras i en inflammation. TNF-alfa drar igång produktionen av andra signalämnen och kan liknas vid en snöboll som är svår att stoppa när den väl satts i rullning. Q10-gruppen hade också lägre CGRP-nivåer. Tidigare har forskare kunnat visa att det finns ett starkt samband mellan frisättning av CGRP under en migränattack och hur svår värken blir.