Annons

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Redaktionen

15 mars, 2019
Nu slipper Marita nätter med värmevallningar
Dela inlägget

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Under klimakteriet avtar äggstockarnas aktivitet och hormonnivåerna blir lägre. Äggstockarna som under den fruktsamma delen ev en kvinnas liv producerar kvinnliga könshormon slutar producera och mensen upphör. Äggstockarna producerar både östrogen, progesteron och en liten mängd testosteron – hormoner som påverkar livmodern, underlivet, brösten, skelettet, huden, bindväven och hjärnan. Att det påverkar så många delar av kroppen förklarar varför klimakteriet är en så stor kroppslig och mental omställning, och varför klimakteriet drabbar kvinnor på så olika sätt.
En del får kraftiga symtom på hormonförändringen medan andra knappt känner något alls. Marita Karlström-Andersson, 51, började känna av den reducerade östrogenproduktionen för nästan två år sedan. Framförallt började hon svettas ymnigt. Värmevallningarna kom både natt och dag.

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar både pms och klimakteriebesvär

Kom utan förvarning
– I somras när det var varmt under flera månader forsade bara svetten från mig. Vallningarna kom helt utan förvarning och ganska ofta. Nästan varje natt vaknade jag sjöblöt och fick gå upp och tvätta av mig och byta nattkläder. Det var en jobbig period eftersom nattsömnen alltid blev störd, berättar Marita.

Det är vanligt att kvinnor erbjuds hormonbehandling med östrogen i samband med klimakteriet. Men långt ifrån alla klarar av en konventionell behandling medan andra kanske inte vill bli medicinerade. De som inte erbjuds östrogen är kvinnor med endometrios, de som genomgått en bröstcancerbehandling och de som inte tål gulkroppshormon (progesteron), varav den sistnämnda gruppen ofta kännetecknas av att de haft besvär med PMS. Marita hade ganska besvärlig PMS och hon har också en benägenhet att bilda proppar och därför tillhör hon den gruppen som inte får behandlas med traditionell östrogenbehandling.

Annons

Silverax minskar nattsvettningar
– En kompis till mig hade provat Klimadynon, ett växtbaserat läkemedel som hjälper mot svettningar och värmevallningar. I somras när mina besvär var som värst så provade jag också, och ganska snart märkte jag att svettningarna avtog. Det gick som i olika steg och jag tyckte att värmevallningarna successivt avtog. Efter en tid fick jag knappt några alls, säger Marita.

Klimadynon innehåller medicinalväxten silverax och har använts av indianer för att lindra värmevallningar, nattsvettningar och torra slemhinnor i underlivet. De senaste 45-50 åren har silverax använts flitigt i bland annat Tyskland, för lindring av klimakteriebesvär och det är där den mesta forskningen på växten är gjord.
– Jag jobbar som lärare på högstadiet på halvtid och andra halvan är jag ordförande och huvudskyddsombud på Lärarförbundet. Det innebär en hel del möten och när värmevallningarna var som värst kunde jag börja svettas så kraftigt att det bara sipprade om mig. Det blev extra besvärligt när jag undervisade och deltog i möten, eftersom jag inte bara kunde gå ifrån, säger Marita.

LÄS OCKSÅ: Skönare övergångsålder med örter

Östrogen och bröstcancer
Studier på silverax har visat att medicinalväxten kan minska svettningar och värmevallningar med upp till 80 procent. Det är växtens förmåga att öka tillgängligheten av dopamin och serotonin i hjärnan som skapar effekten. Silverax har nämligen liknande effekter på kroppen som östrogen, utan att innehålla östrogen eller fytoöstrogener, och lämpar sig därför utmärkt som behandling vid klimakteriebesvär för kvinnor som inte vill eller kan ta hormoner.

När rapporterna om att långvarig östrogenbehandling kan öka risken för bröstcancer kom blev det angeläget att ta reda på om silverax kunde stimulera cancertillväxt. Forskare undersökte både läkemedlet tamoxifen, som använts efter operation eller strålbehandling för kvinnor som behandlades mot bröstcancer, och silverax för att se om de kunde öka risken för bröstcancer. Resultatet visade att både silverax och tamoxifen dämpade tillväxten av bröstcancerceller medan östrogen ökade tumörväxten. Siffrorna är dock låga har det visat sig i senare analyser. När det gäller bröstcancer så drabbas cirka 45 av 1 000 kvinnor mellan 50 till 70 år som inte tar hormonbehandling. Bland 1 000 kvinnor som tar hormonbehandling under fem år kan man se en ökning av två extra fall.
Möjliga biverkningar av östrogen är huvudvärk, illamående, spänningar i brösten och benen. När det gäller progesteron kan man få akne, svullna ben, humörförändringar och svullen buk.

Annons

LÄS OCKSÅ: ”Klimakteriet en naturlig del av åldrandet – pyttsan!”

Nya vanor
Marita tänker lyssna på sin kropp för att känna efter om hon behöver tabletterna.
– Efter en och en halv månad var tabletterna slut och jag mådde bra, svettningarna var borta. Jag trodde att jag hade passerat den delen i klimakteriet som ger vallningar, men efter några dagar kom de tillbaka. Jag började ta tabletterna igen och vallningarna försvann då redan efter några dagar. Nu kommer jag att fortsätta ett halvår, för det står att man kan använda dem så länge innan man behöver prata med en läkare. Och sen får vi se hur jag mår, säger Marita.

Marita har haft några stressiga år på jobbet och det har satt sina spår. För lite drygt ett år sedan fick hon en TIA, vilket är en tillfällig syrebrist i hjärnan som orsakas av en propp som ganska snabbt löser upp sig själv. Vanliga symtom är minskad känsel i armen, synbortfall och talsvårigheter.
– En morgon när jag vaknade och skulle till jobbet kunde jag inte prata och åkte in till sjukhuset. Där konstaterade man att jag hade fått en TIA. Jag fick blodförtunnande medicin och strikta förhållningsregler om att inte fortsätta stressa. Det var fruktansvärt obehagligt och jag vill absolut inte hamna där igen, säger Marita.
Efter den händelsen har Marita sett över sin livsstil. Att hon sover bättre tack vare att svettningarna upphört får Marita att må bättre på dagarna. Hon är ute med hunden Nellie minst en timma varje dag och så tränar hon både kondition och löpträning någon gång i veckan.
– Stressen, och även klimakteriet, har gjort att jag lagt på mig några extra kilon, men TIA:n var en väckarklocka, och nu ska jag ta bättre hand om mig själv och komma i god form igen, avslutar Marita.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Marita Karlström-Andersson

Ålder: 51 år.
Bor: Dingtuna utanför Västerås.
Yrke: Lärare på en högstadieskola samt ordförande och huvudskyddsombud på Lärarförbundet.
Familj: Sambo, två barn och ett barnbarn plus två bonusbarn. Hunden Nellie.
Intressen: Läser mycket deckare och facklitteratur. Har precis blivit farmor och ägnar mycket tid åt barnbarnet, samt hunden Nellie.

Annons