Annons

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Redaktionen

13 maj, 2019
Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?
Dela inlägget

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Det har utförts många studier bland annat apor, gnagare och maskar som visat att kalorirestriktion saktar ner åldrandet och, enligt vissa studier till och med förlänger livet.

Förlängde livet på apor
Till exempel visade en studie på apor att de apor vars intag av kalorier begränsades, levde längre än aporna i kontrollgruppen som fick fler kalorier. Vissa av aporna levde fortfarande när studien publicerades, varför man ännu inte sett den fulla effekten av det minskade kaloriintaget.
– Det är intressant då den här typen av apor är väldigt lika oss människor rent biologiskt. säger Lina Åhlén.

LÄS OCKSÅ: Enkla vardagstips för en hälsosammare kost

Lina Åhlén
Lina Åhlén.

Ökar nivån av viktigt enzym
I ett försök såg man att möss som fick begränsat med kalorier hade ökade nivåer av ett enzym vid namn SIRT3. SIRT3 behövs för bildningen av den kroppsegna antioxidanten superoxiddismutas (SOD), som motverkar oxidativ stress.
– Även studier på människor har visat på positiva hälsoeffekter, även om man ännu inte har utfört någon tillräckligt stor och långsiktig studie för att utforska effekten av kalorirestriktion på människors livslängd.
Resultaten från en studie som pågick i två år visade att de som åt 25 procent färre kalorier per dag minskade i kroppsvikt med i genomsnitt 10 procent. Blodtrycket gick ned, så även blodsockret samt markörer för inflammation även förekomsten av diabetes, hjärt-kärlsjukdom och stroke var lägre hos de som åt mindre. Andra omgången av samma studie visade på positiva resultat redan vid en 15 procentig minskning av kaloriintaget.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Minskar skadorna på celler
En av orsakerna till att kalorirestriktion har så positiva effekter tros vara att de skador på celler från fria radikaler som och DNA som uppstår när cellerna omvandlar kalorier till energi minskar vid lägre intag av kalorier menar Lina.
– Skador orsakade av fria radikaler och oxidativ stress förknippas med många kroniska sjukdomar, som exempelvis Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, cancer och diabetes med flera.
– Både fasta och kalorirestriktion utforskas främst för deras förmåga att främja god hälsa och för att öka livslängden, inte främst som viktminskningsmetoder, även om det kan fungera så för människor som bär på övervikt.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Ät tre fjärdedelar av vad du normalt äter
Kalorier finns i kolhydrater, fett och protein, det är den här typen av makronäringsämnen som man minskar på vid kalorirestriktion.
– Om du vill prova kalorirestriktion är ett förslag är att byta ut en del pasta, potatis och ris till grönsaker och rotfrukter och att äta generellt mindre portioner, säger Lina som menar att det kan hjälpa att använda sig av lite mindre tallrikar.
– I studien ovan fick deltagarna 25 procent mindre kalorier än normalt, vilket är ett bra riktmärke. Det innebär att du äter tre fjärdedelar av vad du normalt äter.
Naturligtvis är det viktigast att kraftigt minska på onödiga och onyttiga kalorier som snabbmat, godis och fikabröd förklarar Lina. De innehåller snabba kolhydrater och processade fetter som innehåller mycket kalorier och är skadliga för kroppen.
– Det är viktigt att komma ihåg att kalorirestriktion inte är samma sak som svält, som absolut inte är hälsosamt, och att inte minska på mängden mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler.

Av Nina Törmark

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar. Fram till och med 30 juni får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Annons