Annons

Ensamheten bland unga ökar

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

Redaktionen

29 juli, 2020
Ensamheten bland unga ökar
Dela inlägget

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

Forskning från Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm visar att sömnproblem och dålig hälsa ökat markant mellan åren 2000 och 2016 i den arbetsföra befolkningen. Det är framför allt unga, lågutbildade och kvinnor som rapporterar sämre upplevda hälsofaktorer.

Victoria Blom, en av de ansvariga forskarna vid GIH säger i ett pressmeddelande att det är alarmerande att ensamheten ökar hos unga och att sömnproblemen ökar i alla grupper, något hon menar behöver studeras ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Nu kan Jouni äntligen sova gott och länge

Uppgifter från unik databas
Studien är baserad på en unik databas där 335 625 män och kvinnor i åldrarna 18-74 år i den arbetsföra befolkningen ingår. Deltagarna har genomgått en hälsoprofilbedömning, där de bland annat har svarat på frågor om upplevd hälsa, stress, ensamhet och sömnproblem.

Annons

Resultaten visade att upplevda sömnproblem och upplevd dålig hälsa ökat signifikant mellan 2000 och 2016 medan upplevd arbetsstress minskat. Hos kvinnor och yngre studiedeltagare hade upplevd ensamhet ökat signifikant mer än hos män och äldre, och hos de med låg utbildning var ökningen av upplevda sömnproblem större än hos de med hög utbildning.

LÄS OCKSÅ: Den livsviktiga sömnen – en bortglömd hälsofaktor

Låg utbildning – en riskfaktor
Enligt studien har den sammanlagda risken att uppleva tre eller fler dåliga hälsofaktorer ökat på 16 år, framför allt hos unga och personer med låg utbildning. Kvinnor upplever också fler dåliga hälsofaktorer än män. Gunnar Andersson, metod- och forskningsansvarig vid HPI Health Profile Institute ser med oro på att andelen med sömnbesvär nästan har fördubblats, bland annat eftersom det finns samband mellan för lite sömn och risk för utmattningssyndrom.

Av Nina Törmark

Källa: GIH

Annons

Annons