Annons

Ny rapport: Kvinnor drabbas hårdare av åldersdiskriminering än män

Kvinnor drabbas hårdast av fördomar kring ålder – då de har svårt att få jobb och löneutvecklingen avstannar eller till och med minskar vid 50 års ålder. Det visar en ny rapport.

Redaktionen

1 november, 2019
Ny rapport: Kvinnor drabbas hårdare av åldersdiskriminering än män
Dela inlägget

Kvinnor drabbas hårdast av fördomar kring ålder – då de har svårt att få jobb och löneutvecklingen avstannar eller till och med minskar vid 50 års ålder.
Det visar en ny rapport.

När kvinnor och män söker sitt första jobb har de i princip samma lön – men redan vid 30 börjar männen dra förbi kvinnorna i löneutvecklingen.

Ny rapport undersöker löneskillnadena
I ålderskategorin 50–54 år så fortsätter männens löner att stiga och lönegapet ökar från dryga 4 000 kronor till dryga 10 000 kronor, medan kvinnornas löneökning avstannar helt.

I vissa fall går till och med kvinnor ner i lön efter 50 års ålder. Flera förklaringar brukar lyftas fram, bland annat att låglöneyrkena är kvinnodominerade.
I en ny rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek har man tittat på den så kallade oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män i akademikeryrken.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Annons

Kvinnor underskattar sin kompetens
Och det finns flera orsaker man kan misstänka ligga bakom löneskillnaderna, resonerar Ylva Ottosson, grundare av ID Entity och business manager HR på Jurek, i rapporten.
Dels har kvinnor lägre förväntningar på sin lön, då de förväntar sig i snitt 8 000 kronor mindre i lön jämfört med männen när de söker samma tjänst med samma kvalifikationer.
– Kvinnor underskattar ofta sin kompetens och nöjer sig därför också med en lägre lön, något som skapar ett orättvist utgångsläge, säger Ylva Ottosson i rapporten.

Vid 30 års ålder ökar männens lön markant i jämförelse med kvinnornas. Enligt rapporten kan man göra en tydlig koppling till att kvinnor fortfarande tar den största delen av såväl föräldraledighet som vab-dagar. Detta avspeglas tydligt i lönekuvertet under detta åldersspann, men det har också en fortsatt negativ påverkan på lönen långt upp i åldrarna.

Dessutom byter inte kvinnor jobb eller position i samma utsträckning – vilket gör att de går miste om löneökningen.
– Detta kan i sin tur härledas till olika risktagande. Att det blir svårare för kvinnor att byta jobb efter 50 kan således hänga ihop med att man tidigare i karriären varit mindre rörlig, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb

Kompetensbristen kostar miljarder
Att kvinnor inte ges samma chans att bidra med sin kompetens när de når 50 års ålder skapar ett snävare urval med färre kandidater som gör det svårare att tillsätta alla lediga jobb. Man räknar därför med att kompetensbristen kostar 18 miljarder kronor – bara i Stockholm.

Annons

En ljusning är att kvinnliga jurister inte följer samma trend. De är den enda gruppen där man ser en positiv löneutveckling efter 50.

Något som enligt rapportförfattarna delvis kan förklaras genom att det ofta finns en tydlig prislapp för vad en viss roll är värd och dels för att kvalifikationerna är så pass mätbara, vilket leder till en objektivare bedömning där kompetens och erfarenhet styr, inte kön.

Av redaktionen

Annons