Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.
Demenssjukdomar är en av vår tids stora utmaningar eftersom det ofta innebär stort lidande för både drabbade och anhöriga. Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen, men många har flera diagnoser samtidigt. Lewy Body, frontallobsdemens och vaskulär demens är andra demenssjukdomar.
Varje år får drygt 25 000 personer en demensdiagnos och ungefär lika många dör i sin demenssjukdom. Siffror från Alzheimerfonden berättar att åtta procent av alla som är över 65 år har demens och 20 procent av de som är över 80 år. Vid 90 år och över har ungefär hälften av svenskarna demens. Även yngre personer kan drabbas av demens och idag har ungefär 10 000 svenskar demens. De flesta är mellan 60 och 65 år.
LÄS OCKSÅ: Grönsaker skyddar mot demens
Kvinnor drabbas oftare än män
När demens börjar utvecklas startar hjärnceller att förtvina och dö i onormal omfattning. Sjukdomen kommer smygande och den sjukes tillstånd försämras gradvis på grund av att delar i hjärnan skadas. En minnessjukdom är inte samma sak som glömska och är du orolig för dig själv eller för din någon i din omgivning är det en god idé att kontakta vården för en utredning.
Fler kvinnor än män drabbas av demenssjukdom. Det är osäkert varför, men en av många möjliga förklaringar är klimakteriet och den sjunkande östrogennivån. En annan förklaring är när den så kallade Kvinnostudien, som gjordes i Göteborg i slutet av 1960-talet på kvinnor i medelåldern, visade att de som hade höga nivåer av en viss aminosyra i blodet hade dubbelt så stor risk att flera år senare utveckla Alzheimers. När en person har brist på folsyra och andra B-vitaminer kan nivåerna av homocystein i blodet stiga.
LÄS OCKSÅ: God kondition i medelåldern skyddar mot demens
Fördomar och okunskap
När en familjemedlem drabbas av en demenssjukdom förändras livet för de närstående. Frågorna om hur livet kommer att påverkas och fortskrida är många. Därför har Alzheimerfonden publicerat en vetenskaplig rapport, som är den första i sitt slag, för att ge läsaren en grundläggande kunskap om de vanligaste demenssjukdomarna.
– Vi måste bryta den stigmatisering som råder om demenssjukdomar. Det finns så mycket fördomar, myter och okunskap som omgärdar dessa sjukdomar och det måste vi ändra på, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden i ett pressmeddelande.
Rapporten är en vetenskaplig sammanställning av de senaste forskningsprojekten i Sverige samt några internationella projekt. Här tar man bland annat upp hur när vi är ett botemedel, orsaker bakom sjukdomen och de ärftliga faktorerna. Sammanställningen visar på nya metoder för att diagnosticera sjukdomen och att den lyfter fram livsstilsförändringar som kan minska risken att drabbas.
LÄS OCKSÅ: Grönt te kan skydda mot demenssjukdomar
Spännande forskning
– Det finns många intressanta forskningsprojekt i Sverige och våra forskare är framgångsrika när det till exempel gäller diagnostik. Det finns också spännande forskning som syftar till att hitta en bromsmedicin inom de närmaste åren. Alzheimers sjukdom börjar i hjärnan upp till tjugo år innan de första symtomen blir tydliga. Det finns också intressanta forskningsprojekt som handlar om vad vi själva kan göra för att minska risken att drabbas av Alzheimers sjukdom, säger Liselotte Jansson.
Av Inger Palm
Källa: Alzheimerfonden, Demenscentrum och 1177.se
Vanliga tecken på en begynnande demens
Att du varje dag glömmer bort var du lagt ifrån dig saker.
Enkla sysslor blir svårare att utföra.
Problem att hitta hem från jobbet eller kända platser.
En del känner ångest och blir oftare aggressivare.
Tidsuppfattningen försämras.
Förmågan att formulera sig blir sämre.
Att upprepa frågor och något man sagt.
Kroppen blir stelare.
Ofrivilliga ryckningar och muskelkramper.