Upptäckten att bakterier är inblandade vid endometrios har potential att förändra hur man ser på och behandlar sjukdomen endometrios som många kvinnor lider av. Jenny Koos holistisk sexualrådgivare är skeptiskt hoppfull.
Igår kunde Kurera berätta om nya studier som visat på ett samband mellan endometrios och bakterier som e-coli och endotoxiner – en restprodukt från vissa bakteriers livscykel. En upptäckt som kan förändra både hur man diagnosticerar och hur man behandlar sjukdomen.
Vi kontaktade Jenny ”Vulverine” Koos, sexualrådgivare med funktionsmedicinsk inriktning och frågade hur hon ser på de nya rönen.
Vad betyder den här upptäckten för kvinnor som lider av endometrios?
– Främst av allt så förtydligas det att endometrios inte är något som uppstår bara för att en har en livmoder, det är alltså inget resultat av att ha en menscykel, och att radera menscykeln i sig genom p-piller eller andra hormonstörande behandlingar är ingen långsiktig lösning. Idag har vi inom vården ett väldigt ensidigt sätt att se på endometriosbehandling – det är smärtstillande medel, p-piller och liknande, eller operation.
Leder förhoppningsvis till ett holistiskt synsätt
För den som inte vill eller kvalificerar sig för någon av dessa behandlingar återstår enligt vården bara självvalt lidande, menar Jenny.
– De åtgärder som vidtas är alltså att dämpa smärta, försöka hindra sjukdomens utveckling eller ta bort existerande härdar. En upptäckt som denna kan förhoppningsvis leda till att man får ett mer holistiskt synsätt och inser att immunförsvaret har en nyckelroll i utvecklingen av endometrios, vilket i längden innebär att både livmoderbärare och deras vårdgivare kan börja anta ett läkande perspektiv.
LÄS OCKSÅ: Lindring vid endometrios och PCOS
Tror du det leder till att man kommer se andra behandlingar?
– Jag är skeptiskt hoppfull till när och om det kommer införas hållbara behandlingsformer för endometriospatienter, eftersom man inom den konventionella vården inte arbetar med grundpelarna för just ett fungerande immunförsvar och hormonbalans. Det vore förstås fantastiskt om ett protokoll för specifik pro- och antibiotika kunde utprövas, men frågan är hur mycket forskning som ska till innan det blir verklighet, och om ett läkemedel verkligen är lösningen, säger Jenny och fortätter:
– Vi som däremot arbetar inom den komplementära vården ser patienter bli av med symptom och ibland rentav bli friskförklarade från endometrios, efter att de helhjärtat gått in för att minska inflammation och styra upp underliggande problematik, ibland i kombination med väl utförd kirurgi.
LÄS OCKSÅ: Kan antiinflammatoriska tillskott lindra endometrios?
Kommer detta förändra hur vi ser på åkommor som myom och endometrios, i så fall hur?
– Det finns mycket annan forskning som visar på lymfsystemets roll i endometrios, på hur melatonin, akupunktur, vitamin A eller homeopatiskt östrogen med mera kan hjälpa, samt på hur det beter sig som en autoimmun sjukdom och hur vissa kan vara genetiskt predisponerade. Vården behöver lägga ihop ett och två med alla dessa olika vetenskapliga underlag och dra helhetliga slutsatser om vad det är som driver sjukdomen, och hur vi kan vända det. Att det därtill är en ”kvinnosjukdom” märks allt för tydligt i hur den generellt hanteras, med många års sökande efter diagnos och behandling för patientens del, och ibland rena kränkningar längs vägen.
LÄS OCKSÅ: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas
”Studera vad som hjälper!”
Enligt Jenny är det inte så enkelt att vi kan skylla på ”östrogendominans”, tamponganvändning eller baksug på mensen.
– Alla samlade teorier säger mig som holistisk praktiker att det helt enkelt är individuellt vad som är den ultimata triggern.
Det viktiga enligt Jenny borde nu vara att studera vad som faktiskt hjälper, bortom vad hon kallar de halvhjärtade insatserna med smärtstillande och p-piller, för att kunna hjälpa framtida patienter.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!