Annons

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

Inger Palm

18 februari, 2020
Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna
Dela inlägget

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Skidfantaster får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka på. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

Färre snödagar och mildare vintrar har skakat om skidanläggningar i mellersta och södra Sverige de senaste åren. Gröna backar och spår har gjort att man nu fått upp ögonen för snölagring, ett sätt att kunna hålla spår och anläggningar öppna. Just i vinter har denna fråga aktualiserats på grund av den uteblivna kylan. Att tillverka snö med snökanoner kräver vanligtvis minusgrader, svag vind och låg luftfuktighet.

Nina Lintzén är snöforskare vid Luleå tekniska universitet. Hon är huvudförfattare till en studie där man granskat olika metoder för lagring av snö. Forskarna har tittat på hur olika material lagrar snön bäst och hur snön ”andas” under bland annat sågspån, ensilage, bark och flis.

LÄS OCKSÅ: Upptäck pärlor i norska fjällen

Sågspån är bästa materialet
– I dag används framför allt geotextildukar och olika träbaserade material för lagring av snö. Dessa material är billiga och lätta att få tag på. I vår forskning kunde vi se att sågspån är väldigt bra för snölagring. Vi har faktiskt inte hittat något som är billigare eller bättre, säger Nina Lintzén i ett pressmeddelande.

Annons

Vad forskarna också kunde se var att trots att en hög med snö isolerats väl smälte mellan 15 och 30 procent bort till säsongen därpå, och om isoleringen var otillräcklig, då smälte ännu mer snö bort. När Nina och hennes kollegor tittade på hur verksamt sågspån som återanvändes var upptäckte man att visserligen kunde gammalt sågspån användas men nytt sågspån är bättre på grund av att de släpper igenom fukt samt att vattenavrinningen fungerar bättre.

LÄS OCKSÅ: Sköna underbara vinterlöpning

Inte svårt eller dyrt
När det kom till de andra materialen visade det sig att bark var sämre än sågspån men att textildukar är bättre än bark om det finns luft mellan snön och tyget. Om forskarna ska ge några råd hur man bäst lagrar snö för att kunna förlänga skidsäsongen så är det att hitta en plats med skugga och vara noggrann att smältvatten kan rinna undan så att du inte har is istället för snö kommande säsong. Du ska också tänka på att snön så tidigt som möjligt och helst innan det börjar smälta. Ytan på snöhögen ska var liten och inte brant så att materialet som täcker ramlar av. Värmen från luften har större påverkan än värme från marken.

Nina Lintzén menar att det är ganska enkelt att lagra snö men många vet inte riktigt hur de ska göra.

– Vi vill gärna nå ut med vår forskning, speciellt till mindre anläggningar. Det behöver inte vara särskilt dyrt att lagra snö. För att spara in på utgifterna kan alpina anläggningar vid säsongens slut skrapa ihop och lagra snö på plats i backen i väntan på nästa vinter, säger Nina Lintzén.

Annons

Av Inger Palm

Källa: Ny forskning om bästa sättet att lagra snö

Annons