barn får spruta

Offentliggjorda forskningsstudier ska ge mer rättvis bild

Nu ska hjälporganisationers medicinska studier gjorda på människor samlas i ett gemensamt register som ska offentliggöras för allmänheten.
Åtgärden kan leda till en minskning av partiska rapporteringsfaktorer, som att studier som inte gav önskat resultat undanhålls samt till en bättre och mer rättvis bild av det faktiska forskningsläget, som till exempel de eventuella riskerna med vaccin och läkemedel.
Detta meddelar Världshälsoorganisationen WHO i ett pressmeddelande.

Nu har en rad internationella hjälporganisationer beslutat att publicera alla sina studier i ett gemensamt register, berättar Sveriges radios Vetenskapsradion.

► Läs också: Forskningsfusk upptäckt i stor studie om kroniskt trötthetsyndrom

 

En skev bild av forskningsläget
Enligt Världshälsoorganisationen WHO visar undersökningar att många av dagens studier på människor idag inte offentliggörs. Detta på grund av att det då ofta handlar om att studierna inte nått önskat resultat.
Detta kan i sin tur leda till en skev bild av forskningsläget och eventuella faror med till exempel vaccin, skriver WHO i ett pressmeddelande.

"En ofullständig och potentiellt vilseledande bild av riskerna med vacciner och läkemedel"
Enligt flera undersökningar offentliggörs idag omkring 50 procent av de kliniska studierna inte, ofta för att resultaten är negativa, skriver Världshälsoorganisationen WHO.
De skriver vidare:
"Dessa orapporterade studieresultat lämnar en ofullständig och potentiellt vilseledande bild av riskerna och fördelarna med vacciner, läkemedel och medicinsk utrustning och kan leda till användning av suboptimala eller till och med skadliga produkter".

► Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

Inte längre några ursäkter
Dr Marie-Paule Kieny, biträdande generaldirektör för hälsosystem och innovation (Health Systems and Innovation) vid WHO, säger i ett uttalande:
– Forskningsfinansierare menar att det nu inte längre kommer att finnas några ursäkter till varför resultat från vissa kliniska studier förblir orapporterade långt efter att de har slutförts.

"Kommer minska partiskheten"
Åtgärden kommer att vara bra för både vetenskap och samhälle menar dr Jeremy Farrar, chef för Wellcome Trust:
– Att kräva att sammanfattande resultat av kliniska prövningar ska göras tillgängliga för allmänheten via öppna åtkomstregister inom 12 månader efter avslutad studie är bra för både vetenskap och samhälle. Det kommer inte bara att bidra till att dessa forskningsresultat blir mer upptäckbara, det kommer också att minska partiskheten när det gäller rapporteringsfaktorer, som för närvarande gynnar publicering av studier med ett positivt resultat, säger han i ett uttalande.

 

► Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Gemensamt register
De flesta av dessa studier och deras resultat kommer att vara tillgängliga via WHO: s internationella register för kliniska studier: WHO ICTRP, en unik global databas över klinisk forskning vilken sammanställer data från 17 register runt om i världen, bland annat USA:s clinicaltrials.gov, EU:s register för kliniska studier: EU Clinical Trials Register, kinesiska och indiska kliniska forskningsregister och många andra.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.