Annons
Annons

Offentliggjorda forskningsstudier ska ge mer rättvis bild

Nu ska hjälporganisationers medicinska studier gjorda på människor samlas i ett gemensamt register som ska offentliggöras för allmänheten. Åtgärden kan leda till en minskning av partiska rapporteringsfaktorer, som att studier som inte gav önskat resultat undanhålls samt till en bättre och mer rättvis bild av det faktiska forskningsläget, som till exempel de eventuella riskerna med vaccin och läkemedel. Detta meddelar Världshälsoorganisationen WHO i ett pressmeddelande.

Redaktionen

31 maj, 2017
Offentliggjorda forskningsstudier ska ge mer rättvis bild
Dela inlägget

Nu ska hjälporganisationers medicinska studier gjorda på människor samlas i ett gemensamt register som ska offentliggöras för allmänheten.
Åtgärden kan leda till en minskning av partiska rapporteringsfaktorer, som att studier som inte gav önskat resultat undanhålls samt till en bättre och mer rättvis bild av det faktiska forskningsläget, som till exempel de eventuella riskerna med vaccin och läkemedel.
Detta meddelar Världshälsoorganisationen WHO i ett pressmeddelande.

Nu har en rad internationella hjälporganisationer beslutat att publicera alla sina studier i ett gemensamt register, berättar Sveriges radios Vetenskapsradion.

Läs också: Forskningsfusk upptäckt i stor studie om kroniskt trötthetsyndrom

En skev bild av forskningsläget
Enligt Världshälsoorganisationen WHO visar undersökningar att många av dagens studier på människor idag inte offentliggörs. Detta på grund av att det då ofta handlar om att studierna inte nått önskat resultat.
Detta kan i sin tur leda till en skev bild av forskningsläget och eventuella faror med till exempel vaccin, skriver WHO i ett pressmeddelande.

”En ofullständig och potentiellt vilseledande bild av riskerna med vacciner och läkemedel”
Enligt flera undersökningar offentliggörs idag omkring 50 procent av de kliniska studierna inte, ofta för att resultaten är negativa, skriver Världshälsoorganisationen WHO.
De skriver vidare:
”Dessa orapporterade studieresultat lämnar en ofullständig och potentiellt vilseledande bild av riskerna och fördelarna med vacciner, läkemedel och medicinsk utrustning och kan leda till användning av suboptimala eller till och med skadliga produkter”.

Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

Inte längre några ursäkter
Dr Marie-Paule Kieny, biträdande generaldirektör för hälsosystem och innovation (Health Systems and Innovation) vid WHO, säger i ett uttalande:
– Forskningsfinansierare menar att det nu inte längre kommer att finnas några ursäkter till varför resultat från vissa kliniska studier förblir orapporterade långt efter att de har slutförts.

”Kommer minska partiskheten”
Åtgärden kommer att vara bra för både vetenskap och samhälle menar dr Jeremy Farrar, chef för Wellcome Trust:
– Att kräva att sammanfattande resultat av kliniska prövningar ska göras tillgängliga för allmänheten via öppna åtkomstregister inom 12 månader efter avslutad studie är bra för både vetenskap och samhälle. Det kommer inte bara att bidra till att dessa forskningsresultat blir mer upptäckbara, det kommer också att minska partiskheten när det gäller rapporteringsfaktorer, som för närvarande gynnar publicering av studier med ett positivt resultat, säger han i ett uttalande.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Gemensamt register
De flesta av dessa studier och deras resultat kommer att vara tillgängliga via WHO: s internationella register för kliniska studier: WHO ICTRP, en unik global databas över klinisk forskning vilken sammanställer data från 17 register runt om i världen, bland annat USA:s clinicaltrials.gov, EU:s register för kliniska studier: EU Clinical Trials Register, kinesiska och indiska kliniska forskningsregister och många andra.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons