Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället!
Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel.
Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön.
Dessutom går det knappast att äta mer efter säsong, eller hur?
Läs mer om varför du ska äta säsongssmart mat här.
En succépesto
Så här skriver Johannes och Theres i sin blogg:
”Bakom vårt hyreshus finns ett hav med kirskål. Men som tur är så håller sig kirskålen enbart där. Vi hade länge varit intresserade av att prova att göra något med detta ätbara ogräs. Så en dag plockade vi av de skrynkligaste bladknopparna och gjorde en ogräspesto av dem. Vi hade också upptäckt att löktrav växte lite här och där i vårt kvarter och blev nyfiken på om den kunde ersätta vitlöken i peston. Eftersom löktrav ofta växer under buskar i rabatter, så hade vi ett sjå att försöka hitta exemplar som troligen inte precis hade blivit gödslade av hundar.
Vi har en pestoälskande son som fick avgöra huruvida det var möjligt att göra pesto av ogräs eller ej. Det blev verkligen en succé och han åt med stor aptit en stor tallrik pasta med pesto. Snart är det dags igen att börja skörda och ta vara på naturens egna resurser.”
LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara
Fakta
Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader. Du kan använda den på samma sätt som spenat eller mixa i en smoothie. Plockar man dem direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare.
Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.
Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan köpa kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, enligt tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.
Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak.
God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gul lök och vitlök.
Receptet kommer från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras härligt inspirerande blogg Farbror Grön.
Ingredienser
7,5 dl kirskål
1 dl löktrav
flera dl olivolja
2 nävar finriven Parmesanost
1 dl solroskärnor
salt
Gör så här
Mixa alla ingredienser och späd med olja till önskad konsistens. Avsluta med att hälla lite olivolja överst. Förvara din ogräspesto i en glasburk med lock. Servera till nykokt tagliatelle.
Mer ogräsläsning?
Här hittar du mer läsning på temat ogräs.
Av redaktionen