Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Olga Rönnberg, personlig tränare

Foto: Håkan Rönnberg.

Olga Rönnberg visar den gyllene medelvägen till formtoppen

Olga Rönnberg är personlig tränare med inriktning på gravida och nyblivna mammor. I sin nya bok vänder hon sig till alla kvinnor som på ett eller annat sätt blivit skadade av alla dieter och trender – och guidar till en naturlig relation till mat, fri från känsloätande och självsabotage.

Olga Rönnberg, som även är grundare av konceptet Mamma Fitness och Mama bootcamp, har flera böcker inom kost, träning och hälsa i bagaget. I ”Olgas utmaning” (Bonnier fakta), som är en praktiskt upplagd bok där läsaren själv får plats att notera och planera, vill Olga hjälpa den som vill få kontroll över maten och toppa formen.

 

Till varje dag i fyra veckor finns recept till alla måltider planerade, och även dagliga avstämningar för energi, humör, mättnad och plats för egna anteckningar.

LÄS OCKSÅ: 5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Vilka läsare vill du nå med den här boken och vad hoppas du uppnå med den?

– Alla vi har blivit skadade på ett eller annat sätt av alla dieter, trender, filmer, sociala medier…vi vet inte längre hur vi ska äta och har förträngt det vi tycker om och vilken mat just vi behöver äta. Vi vet inte längre hur det känns att vara hungrig eller mätt, en del är rädda att bli hungriga och tror att de tappar alla muskler och andra tror att hungern är bra för då är det ett tecken på att man bränner fett, men det gör man inte. Vi befinner oss konstant mellan strikt mat och överätning… Jag vill visa den gyllene mellanvägen.

Hur skulle du vilja beskriva matfilosofin bakom "Olgas utmaning"?

–Det är ingen direkt matfilosofi utan ett sätt att leva. Inga förbud, ingen strikt kost, inga skuldkänslor för det man ätit.

LÄS OCKSÅ: Nya rön: Därför går du upp i vikt när du blir äldre

Olga äter idag allt, men inte alltid. (Foto: Håkan Rönnberg)

Hur har din egen inställning till kost och dieter förändrats genom livet och hur äter du själv för att må som bäst nu?

– Jag har gått genom alla möjliga dieter och regler, precis som många andra kvinnor. Idag äter jag allt men inte alltid, jag har inga förbud, men 90 procent av tiden består maten av sund proteinrik, fiberrik kost med alla näringsämnen i.

 

Boken är väldigt ”interaktiv” med både övningar, uppgifter och utrymmen att anteckna olika saker. Berätta om hur du kom fram till det upplägget!

– Det är en bok som kräver läsarens närvaro, det är ingen bok som man bara hastar sig genom. Ska du ändra ett beteende så måste du gå på djupet. Jag erbjuder den möjligheten genom att ställa de rätta frågorna.

LÄS OCKSÅ: Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.