Enligt en ny studie kan nu ytterligare en grupp sjukdomar läggas till listan på de sjukdomar som motverkas av olivolja. Den här gången är det demens och allmän nedsättning av den kognitiva funktionen som sägs kunna förhindras.
Om man ska tro ny forskning bör alla lägga till extra virgin olivolja till sin diet – detta i syfte att hålla hjärnan ung. Den kallpressade olivoljan är rik på skyddande antioxidanter och är sedan tidigare känd för sina många hälsofördelar. Bland annat anses den motverka sjukdomar kopplade till åldrande, då särskilt hjärt-kärlsjukdom men nu visar forskning att oljan även kan bidra till att bevara minnet och att skydda hjärnan mot demenssjukdomar.
Skyddar mot fontallobsdemens
Resultaten i djurstudien som publicerades i tidskriften Aging Cell är de första som tyder på att olivolja kan skydda mot frontallobsdemens. En form av demens som påverkar områden i hjärnan nära öronen och pannan. Symtom uppstår vanligtvis mellan 40 och 65 år och yttrar sig bland annat som personlighets- och beteendeförändring, svårigheter med tal och skrift men det kan även visa sig som försämrat minne och nedsatt förmåga att lära av tidigare erfarenhet. Även Alzheimers sjukdom är en form av demens som främst påverkar hippocampus, hjärnans minnescenter.
LÄS OCKSÅ: Peter Wilhelmsons nya bok ska hjälpa till att rädda vår hjärnhälsa
Öppnar upp för nya möjligheter
Den senaste forskningen ger ytterligare en ledtråd till varför olivoljan kan bidra till att motverka kognitiv degeneration. ”Olivolja har varit en del av vår diet under mycket lång tid och har många gynnsamma effekter på hälsan, av orsaker vi ännu inte helt förstår,” säger en av forskarna bakom studien som menar att insikten om att oljan kan skydda mot olika former av demens öppnar upp nya möjligheter att lära sig mer om vad det är som gör att olivoljan skyddar hjärnan.
LÄS OCKSÅ: Folatbrist kan orsaka fler problem än tidagare känt
Skyddade mot Alzheimer
Tidigare forskningsarbete på möss med anlag att utveckla Alzheimers sjukdom visade att olivolja skyddade unga möss från att utveckla minnes- och inlärningssvårigheter när de åldrades. När forskarna tittade på hjärnvävnad från de möss som matats med olivolja fann man inga tecken på exempelvis plack – de proteiner som klibbar ihop kommunikationskanalserna i hjärnan – istället såg djurens hjärnor helt normala ut.
LÄS OCKSÅ: Trimma hjärna och minne med rätt näring
Ska undersöka om det kan bidra till att reversera
När forskarteamaet bakom studien undersökte hjärnvävnad från möss som matats med olivolja kom de fram till att den goda hjärnfunktionen troligen berodde på en bättre synapsfunktion hos de möss som fått olivolja. Något som i sin tur förknippades med högre nivåer än normalt av ett visst protein känt för att spela en viktig roll för bibehållandet av friska synapser.
Teamet planerar nu att utforska vad som händer när man ger kallpressad extra virgin olivolja till äldre djur som börjat visa tecken på nedgång i den kognitiva förmågan för att se om det kan bidra till att vända utvecklingen.
Av redaktionen
Källa: Medical News today