Annons

Omega-3 kan förhindra allergi hos nyfödda

Antalet barn som föds med eller utvecklar allergier har ökat de senaste decennierna. Vad det beror på kan inte forskarna säga med säkerhet, men det finns olika teorier. Studier har visat att barn till kvinnor som tar fiskolja med fria omega-3-fettsyror under graviditeten är mindre benägna att utveckla allergier och eksem.

Redaktionen

23 juli, 2018
Omega-3 kan förhindra allergi hos nyfödda
Dela inlägget

Antalet barn som föds med eller utvecklar allergier har ökat de senaste decennierna. Vad det beror på kan inte forskarna säga med säkerhet, men det finns olika teorier. Studier har visat att barn till kvinnor som tar fiskolja med fria omega-3-fettsyror under graviditeten är mindre benägna att utveckla allergier och eksem.

Astma och allergier hos barn har ökat under de senaste 25-30 åren. I dag har så många som ett av tre barn någon form av allergi. När små barn blir allergiska handlar det oftast om något de inte tål i maten. Allra vanligast är att barn utvecklar en mjölkallergi. Men pollen- och pälsdjursallergi är också vanligt förekommande. Ofta försvinner mjölkallergin innan barnet fyllt tre år och äggallergi vid sex-sju år. Men barnen kan dessvärre få tillbaka sin allergi senare i livet – och då i en annan form, som pälsdjurs- eller pollenallergi. En nötallergi kan dock finnas kvar hela livet.
Allergiska reaktioner uppstår är när kroppens immunförsvar tror att ett ofarligt ämne är farligt. Ämnet som kroppen reagerar på kallas för allergen och när kroppen överreagerar på allergenen bildas allergi-antikroppar och allergin uppstår.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 – All info du behöver om omega-3 fettsyror

 

Miljö och ärftlighet
Flera decenniers studier har visat att allergier ofta är ärftliga. Om en av föräldrarna har en allergi ökar risken till cirka 25 procent att barnet ska få allergi. Om båda föräldrarna är allergiska fördubblas risken. Och om föräldrarna har flera allergier så ökar risken till hela 70 procent. Men är ingen av föräldrarna allergiska så minskar riskerna till runt tio procent.
Forskarna har olika förklaringar till vad de senaste decenniernas ökade allergier kan bero på. En förklaring som funnits länge är den så kallade bondgårdsflora-teorin. Den grundar sig på att barn som växer upp ute på landet där det finns kor, hästar, får och andra djur i ladugården exponeras för en bakterieflora som stärker barnens motståndskraft, vilket gör att de utvecklar färre allergier eller inga alls. Och eftersom inte lika många barnfamiljer lever på det viset i dag utsätts inte barnen för mångfalden av bakterier när de är små.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?

Instängda hus
En annan teori är att vi skandinaver lever för instängt under vinterhalvåret. Det vill säga, vi är inte ute i friska luften tillräckligt mycket, vi har alldeles för rent hemma, våra hus är väl isolerade och vi vädrar inte tillräckligt mycket. Allt detta bidrar till att vi inte exponeras för bakterier som vi faktiskt skulle må bra av.
En grupp svenska forskare vid Linköpings universitetssjukhus har intresserat sig för en annan förklaring till varför allergier ökar. De har undersökt om höga nivåer av omega-3 i blodet hos gravida kvinnor, men också hos små barn, kan bidra till färre allergier och bättre hälsa i tonåren.

LÄS OCKSÅ: Elva myter och missförstånd om omega-3

Fria omega-3-fettsyror
År 2009 gjordes en studie på 145 gravida kvinnor som gavs Bio-Marin Plus, ett omega-3-tillskott med fettsyrorna EPA och DHA. Bio-Marin Plus är en högkoncentrerad fiskolja med fria fettsyror som kroppen har lätt att ta upp, även av personer med nedsatt förmåga att absorbera fett, till exempel de som har någon form av inflammation i tarmen. Bio-Marin Plus innehåller även folsyra och vitamin B12. Produkten har gått igenom flera olika reningsprocesser och ligger långt under lagstadgade gränser för föroreningar. Fiskoljan är vetenskapligt dokumenterad och tillverkas under läkemedelsstandard.

LÄS OCKSÅ: Allergifri – utan medicin

Annons

Prisad studie
Studien från 2009 visade att de mammor som fått kosttillskottet under graviditeten födde barn som hade en bättre hälsa än de mammor som inte fick fiskoljan medan de väntade barn. År 2011 följde forskarteamet i Linköping samma kvinnor som nu hade barn upp till två år. Catrin Furuhjelm, överläkare på Barnkliniken Linköping, och en av forskarna i båda studierna säger:
– Vår studie gjordes på barn som redan från början hade ökad risk för allergi i barndomen. Tidigare forskning hade visat lägre halter av omega-3 i bröstmjölken hos mammor till barn med allergi och vi ville se om vi kunde påverka halten omega-3 i bröstmjölk och därmed också allergiförekomst.

– I vår grupp fanns det allergi hos både barn till mödrar som ätit omega-3 och barn till mödrar som fått placebo. De barn vars mammor fått tillskott av omega-3 hade dock lindrigare symtom och färre positiva allergitester än barnen i placebogruppen. Studien var liten och man måste göra fler liknande studier för att det ska leda till allmängiltiga råd. Jag vill poängtera att när man är gravid skall man följa Livsmedelverkets råd om kosten.
Resultatet av den senare studien belönades med Stora Barnmedicinpriset.

LÄS OCKSÅ: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans

Mindre fisk än rekommendation
Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att undvika viss typ av fisk på grund av de höga halter av toxiner som finns i många fiskar. Det kan innebära att de har brist på omega-3-fettsyror. För att få i sig omega-3 kan att ett dagligt tillskott av fiskolja var en god idé att ta.

Forskare vid Karolinska Institutet har nyligen publicerat en artikel i The Journal of Allergy och Clinical Immunology, som beskrev en analys av 940 barns blodprov. De barn som vid åtta års ålder hade höga nivåer av omega-3-fettsyror i blodet hade bättre förutsättningar att ha en god hälsa vid 16 åra ålder än de barn som hade haft lägre nivåer av de essentiella fettsyrorna i blodet när de var åtta år gamla.’

LÄS OCKSÅ: atopisk allergi

Mer godis än fisk
I Sverige äter vi fisk i snitt 1,4 gånger per vecka, vilket är långt under Livsmedelsverkets rekommendation. Och ju yngre vi är desto mindre fisk äter vi. Vad som är anmärkningsvärt är att svenska hushåll konsumerar ungefär fem gånger så mycket godis som fisk och skaldjur under en vecka. Det visar rapporten Sjömat i Sverige 2017.
Våra kroppar kan inte själva tillverka omega-3-fettsyror utan dessa måste tillföras via kost eller kosttillskott. Experter rekommenderar ett dagligt intag av 250 milligram fiskolja för hjärt-kärlhälsan.
Att inta Bio-Marin dagligen kan ge samma hälsofördelar som att äta fisk fem gånger per vecka, har en finsk studie visat. Tillskott av de fria fettsyrorna i Bio-Marin sänkte triglyceridvärdet i blodet lika effektivt som intag av fisk fem gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Expertens tips för dig med PMS!

Även mot PMS
Andra studier på fiskoljetillskottet Bio-Marin Plus visade att kvinnor med PMS-besvär som buksmärta, illamående och humörsvängningar får en signifikant förbättring när de tar fiskolja.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Omega-3

Omega-3-fettsyror är livsnödvändiga, fleromättade fettsyror som huvudsakligen finns i fet fisk som sill, lax och makrill. Kroppen kan inte producera dem själv, utan man måste få i sig dem via mat eller kosttillskott. De två viktigaste omega-3-fettsyrorna är EPA och DHA.
Redan i slutet av 1970-talet visade två danska läkare, Bang och Dyerberg att eskimåerna på Grönland på grund av sin stora konsumtion av fisk och havsdäggdjur i allmänhet hade bättre hälsa än den danska befolkningen i övrigt.
Om du inte äter fisk, eller tillräckligt mycket fisk, kan det vara en fördel att ta ett tillskott av omega-3-fettsyror för att säkerställa en tillräckligt intag av dessa nyttiga ämnen. Vi bör sträva efter att hålla balansen mellan omega-3 och omega-6 (en grupp av fettsyror som finns i växter).

HJÄRTA, HJÄRNA OCH SYN
EPA och DHA har flera positiva effekter. Till exempel bidrar ett intag på 200 mg per dag av DHA till normal utveckling av hjärnan och ögonen hos foster samt hos barn som ammas. Hos vuxna bidrar 250 mg DHA per dag till bibehållande av normal hjärna och syn. Dessutom bidrar ett totalt intag på 250 mg DHA och EPA per dag till normal funktion av hjärtat.

EPA OCH DHA
Det är endast de längre fleromättade fettsyrorna EPA och DHA från fisk och fiskolja, som har visat sig ha extra hälsobringande egenskaper och bland annat förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Det beror sannolikt på att DHA bidrar till lägre hjärtfrekvens och minskar risken för arytmi.
EPA/DHA minskar även kolesterol och triglycerider i blodet. Det finns många studier som tyder på att EPA/DHA skyddar mot demens och alzheimer. Visst stöd finns även för att EPA/DHA kan öka läs- och skrivförståelse, lindra depressioner och hjälpa barn som är hyperaktiva.

Annons