En ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 skulle kunna minska Sveriges vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom med 1,3 miljarder kronor.
– Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av omega-3 lyftas fram, säger Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.
Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. 24 procent i åldersgruppen 55 plus inom EU riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Siffran för Sverige är 20,6 procent.
► Läs också: Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl
1000 milligram per dag kan minska vårdfallen med 4,9 procent
Det är det oberoende undersökningsföretaget Frost & Sullivan som på uppdrag av Food Supplements Europe har undersökt vad EU skulle kunna spara i vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom om alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 milligram per dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.
Enligt resultaten kan antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom som kräver vård minskas med 4,9 procent.
”Förtydliga kostråden”
I undersökningen analyserades resultat från 18 randomiserade kontrollerade studier som undersökte sambandet mellan användning av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och fall av hjärt-kärlsjukdom.
Mats Nilsson är VD för branschorganisationen Svensk Egenvård. Han menar att det är dags att på myndighetsnivå fram behovet och betydelsen av fettsyror.
– Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av omega-3 lyftas fram, säger han.
► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller tvärtom?”
Vårdkostnaderna kostar Sverige 2,9 euro per år
I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till euro per år.
Denna beräkning överensstämmer med den rapport som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tog fram på uppdrag av Hjärt-Lungfonden 2010. De uppskattade de samhällsekonomiska kostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom i Sverige till 61,5 miljarder kronor, varav 25,1 miljarder kronor var kostnader för sjukvården.
► Läs också: Därför ska du äta fiskolja
Många hälsoeffekter med omega-3
Omega-3 fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) har många välkända hälsoeffekter.
Den Europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har flera godkända hälsopåståenden:
• EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion
• DHA och EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet
• EPA och DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck
• DHA bidrar till normal hjärnfunktion
• DHA bidrar till normal synförmåga
• Moderns intag av DHA bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
• Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
• Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder
► Läs också: Så sänker du ditt blodtryck med hälsokost
De långa omega-3 fettsyrorna EPA och DHA finns i:
• fet fisk som lax, sill, makrill
• vissa alger
• kosttillskott i form av fiskoljor
• kosttillskott i form av algoljor
Den medellånga fettsyran alfalinolensyra kan i viss utsträckning omvandlas till EPA och DHA i kroppen.
Alfalinolensyra finns i:
• rapsolja
• valnötter
Hela rapporten finns att läsa här.
► Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt
Av Redaktionen
Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook: