Annons
Annons

Pigga ben med flytande magnesium

Magnesium mot restless legs? De vetenskapliga bevisen saknas, men för Marie-Louise Heidling har det fungerat. Hon blev av med både muskelsvaghet och myrkrypningar med magnesiumtillskott.

Redaktionen

29 juni, 2015
Pigga ben med flytande magnesium
Dela inlägget

Magnesium mot restless legs?
De vetenskapliga bevisen saknas, men för Marie-Louise Heidling har det fungerat.
Hon blev av med både muskelsvaghet och myrkrypningar med magnesiumtillskott.

Marie Louse Heidling har ätit medicin mot restless legs sedan tio år tillbaka. Därför har hon varit i princip symptomfri – tills för några månader sedan. Plötsligt kom myrkryningarna tillbaka trots medicinen. Benen kändes dessutom tunga och musklerna värkte.
– Det var jobbigt att gå ut på promenad med hunden och jag kunde inte träna så mycket som jag brukade, minns Marie-Louise.

Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Jürgen Vormann
Magnesiumexperten Jürgen Vormann.

Magnesium för musklerna
Marie-Louise hade läst om näringstillskottet Magnesium Diasporal och bestämde sig för att prova. Magnesiumbrist kan orsaka just muskelsvaghet. Det finns även studier som pekar på att magnesium förbättrar syresättningen i musklerna. Att magnesium hjälper mot restless legs är däremot ingen vedertagen sanning. Forskaren Jürgen Vormann är nutritionist och professor i biokemi och sedan många år engagerad inom magnesiumforskning, bland annat som ordförande för det tyska förbundet för magnesiumforskning.
– Det finns ingen stor klinisk studie på att magnesium hjälper mot restless legs, säger magnesiumforskaren Vormann. Det som finns är studier på sömnsjukdomen periodiska rörelsestörningar (PLMD), som ses som ett av förstadie till restlesslegs. Där har magnesium gett positiv effekt.
Mineralen har en lugnande effekt på hela kroppen.
– Magnesium har bevisat god effekt på sömnsvårigheter, vilket är ett symptom som ofta uppkommer i samband med restless legs, fortsätter Jürgen.

Marie-Louise Heidling. Foto: Ateljé Photos 4 U
Marie-Louise Heidling. Foto: Ateljé Photos 4 U

Piggare ben
Marie-Louise fick riktigt bra effekt av Magnesium Diasporal, berättar hon. Både myrkrypningarna och muskelvärken försvann. Hon har nu i samråd med sin husläkare beslutat att fortsätta ta Magnesium Diasporal i kombination med sin medicin, i stället för att höja läkemedelsdosen.
– Mina ben har blivit mycket bättre! Min läkare såg inte heller några problem med att kombinera medicinen med magnesium.

Läs också: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

”Ge det en chans”
Brist på magnesium är den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på Vitamin D är vanligare.
– I Tyskland uppskattar man att en tredjedel av befolkningen har magnesiumbrist, berättar Vormann. Förmodligen är det liknande siffror för Sverige eftersom vi har samma levnadssätt. Den utbredda magnesiumbristen beror främst på två saker. Dels äter många en kost som innehåller för lite magnesiumrika livsmedel. För lite fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och frön gör att vårt magnesiumintag blir alltför lågt. Den andra orsaken är att alla mediciner som påverkar levern – det vill säga en hel del vanliga mediciner – också inverkar negativt på magnesiumupptaget, säger Vormann.
Jürgen Vormann tycker att ett bra tillskott av magnesium kan vara värt att testa – trots att restless legs vanligen behandlas med läkemedel eller med tillskott på järn, B12 och folat.
– Jag skulle inte säga att magnesium är den mest givna botemedlet mot restless legs. Däremot tycker jag absolut att man kan ge det en chans, säger Jürgen.

Läs också: Magnesium – för hjärthälsa och bra humör

Lättupptagligt magnesiumcitrat
Ett tillskott av magnesium har normalt sett inga negativa effekter, en del erfar att de får lite diarré när de överskrider 500 mg magnesium per dag. Det finns olika typer av magnesium i tillskott, men magnesiumcitrat verkar vara den form som kroppen kan tillgodogöra sig bäst. Magnesium diasporal innehåller magnesiumcitrat som är biokompatibelt och snabbverkande. Biokompatibelt innebär att kroppen inte försöker stöta bort det.
Brist på magnesium har satts i samband med ökad risk för migrän, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck och benskörhet. Men då magnesium till stor del finns inne i cellerna så är det svårt att upptäcka en mindre magnesiumbrist via blodprov. Har man en svårare brist går det att diagnostisera. Vätskedrivande mediciner, höga blodsockervärden, högt alkohol- eller läskintag och troligtvis långvarig och negativ stress kan göra att man har brist på magnesium.

Läs också: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att…
magnesium är ett mineral som de allra flesta har brist på? Det finns uppgifter som säger att 80 procent av Sveriges befolkning inte har tillräckliga mängder magnesium.

Namn: Marie-Louise Heidling
Bor: Farsta, utanför Stockholm
Sysselsättning: Undersköterska inom demensvården
Familj: Man och tre döttrar
Fritid: Tränar på Friskis&Svettis, går med hunden, läser böcker
Mitt bästa hälsotips: Lyssna på din kropp!

Annons
Annons