På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.
Blotta tanken på att plocka stickiga nässlor kan nog ge vem som helst obehag. Vem minns inte att man som barn ryckte till när ben och armar kom i närheten av de brännande nässlorna.
Men bli vän med nässlorna, använd långa byxor och handskar och ge dig ut bland nässlorna. De innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver inte vara orolig att de tar slut.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta nässlor
Brännässlor nyttiga även för huden
Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar och nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande. De är rika på klorofyll, och är stärkande för immunförsvaret. På våren kan man använda hela nässlan men närmare sommaren kan den bli stor och då kan du använda dig av bladen i toppen av växten. Och klipper du ner nässlan så kommer nya skott. Du kan torka nässlorna och mala dem till ett näringsrikt pulver eller torka dem och smula ner dem till lagom bitar för te.
LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård
Kirskål mot gikt
När du känner dig klar med nässlorna, så plocka kirskål. Dessa växer vilt och har spridit sett över nästan hela landet. Du kan använda den på samma sätt som du använder spenat, mixa i smoothie eller direkt i en sallad. Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande. Kirskål påminner om mästerrot och tillhör den flockblommiga familjen där tre av landets giftigaste växter finns – odört, sprängört och vildpersilja. Men kirskål utmärker sig med sina trefingrade, parvis och tandade småblad.
Maskrosor för matsmältningen
Det är vårt vanligast ogräs i trädgården och många rynkor nog på näsan åt maskrosen. Men den är effektiv medicinalväxt och framförallt är maskros, med sin bittra smak, bra för matsmältningen, den är renande, urindrivande och leverstärkande. Bladen kan användas i sallad, pesto eller smoothie, men välj de små bladen – äldre blad kan bli lite väl bittra i smaken. Även blommorna och roten är ätliga.
Av Inger Palm