Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.
Övergångsåldern, klimakteriet eller menopausen, infinner sig förr eller senare i alla kvinnors liv. När den inträffar kan variera. En del får känningar redan före 50-årsåldern, medan andra känner av symtomen först när de närmar sig 60. Rent medicinskt brukar man säga att menopausen utgör den period då menstruationsperioden blir långsammare och mer oregelbunden för att till slut upphöra. Denna period kan variera ganska mycket i längd, från ett halvår ända upp till tre år. I Sverige har man gjort studier som visar att menopausen i genomsnitt inträffar vid 51 års ålder.
Över en halv miljon kan få lindring
Uppskattningsvis två tredjedelar av alla svenska kvinnor har någon form av dagliga besvär med klimakteriet. Vanligast besvären är svettningar och värmevallningar, men också humörsvängningar och problem med sömnen. En relativt liten andel kvinnor väljer att behandla sig med östrogen, medan en stor majoritet väljer bort hormonbehandlingar av olika skäl. Det kan vara allt från ovilja att hormonbehandla kroppen till att besvären känns så lindriga att man hellre står ut med dem.
För alla som inte vill använda hormoner finns möjlighet till dokumenterat effektiv, naturlig hjälp.
LÄS OCKSÅ: Nej, du är inte galen! Du är i förklimakteriet
Pollen – effektivt mot värmevallningar
Kliniska studier av ett patenterat extrakt från visar tydlig effekt på klimakteriebesvär, kallat G60. Främst minskar extraktet värmevallningar som är det absolut mest upplevda klimakteriebesväret. Extraktet har fler fördelar, bland annat ökar det känslan av välbefinnande. Men extra intressant är att det faktiskt kan användas av pollenallergiker tack vare en patenterad process som eliminerar allergenerna, men bibehåller pollenets medicinska egenskaper.
LÄS OCKSÅ: Första hjälpen i klimakteriet
Påverkar sömn och humör
Under kvinnans fertila period i livet mognar en äggblåsa varje månad. När hon närmar sig menopausen sker detta allt mer sällan, och då sjunker mängden östrogen i kroppen. När kroppen ska kompensera för detta, frigörs andra hormon och det är dessa som kan orsaka besvär som värmevallningar och svettningar.
När östrogennivån varierar, påverkas också ett annat hormon, nämligen serotonin. Detta hormon påverkar vår sinnesstämning och känslan av välbefinnande. Om östrogennivån sjunker så sjunker också serotoninhalten, vilket kan orsaka att man blir lättirriterad och nedstämd och också orsaka sömnproblem. Ju sämre balans mellan hormonerna, desto värre blir besvären.
LÄS OCKSÅ: Värt att veta om klimakteriet
Minskar värmevallningar
EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har i ett mångårigt och omfattande arbete kartlagt de vetenskapliga stöd som finns för olika kosttillskott i syfte att lindra klimakteriebesvär. När det gäller pollen har man funnit att det minskar värmevallningar och ökar välbefinnandet under övergångsåldern. Pollen kan dessutom kombineras med vitamin B6 och B12 samt pantotensyra som bidrar till att minska tröttheten. Vitamin B2, niacin och biotin som stödjer slemhinnorna som annars riskerar att bli torrare och rödklöver som bidrar till att bevara en lugn och bekväm övergångsålder.
En naturlig behandling under övergångsålder som drar nytta av vetenskapens slutsatser, kan effektivt hjälpa mot de absolut vanligaste (och jobbigaste) besvären under övergångsåldern som förutom värmevallningar, svettningar och humörsvängningar också kan yttra sig som sköra slemhinnor, sömnproblem och ömma bröst.
Av redaktionen
Pollenextraktet G60
…finns i en produkt som heter Balans Plus som även innehåller vitamin B6 och B12 samt pantotensyra, som bidrar till att minska tröttheten. Genom vitamin B6 får kroppen hjälp att reglera hormonaktivitetens. Vitamin B2, niacin och biotin stödjer slemhinnorna som annars riskerar att bli torrare.
Även den klassiska svenska rödklövern har en roll i klimakteriet, då den bidrar till att bevara en lugn och bekväm övergångsålder.