Foto: Ateljé Photos 4 U

Q10 och lagrad vitlök mot statinernas biverkningar

Vitlökens många goda egenskaper

Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien, som lagrats i 18-20 månader på stålfat. Den särskilda framställningsmetoden eliminerar illaluktande och fettlösliga svavelämnen, vilket resulterar i ett luktfritt extrakt som kan konsumeras utan att orsaka lukt. Tillverkningsmetoden gör att preparatet är skonsamt för magen.

Hjälper immunförsvaret
I en studie vid University of Florida fick deltagarna som intog 2 500 miligram lagrat vitlöksextrakt under 90 dagar, 61 procent färre dagar med förkylning eller influensa. Studien visade att tillskottet ökade motståndskraften genom att immunförsvaret arbetade mer effektivt.

Lagrat vitlöksextrakt
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. På senare tid har man kartlagt att många av vitlökens goda egenskaper beror på dess innehåll av allicin. Allicin är ett svavelämne som ger vitlöken dess starka lukt vilket är vitlökens skydd mot skadedjur.
Allicinet hjälper även oss människor. Att äta vitlök är ett mycket effektivt sätt att hålla virus och bakterier på avstånd och man har sett att både antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott.

Många studier på AGE
Allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid i magsäcken. Därför är det svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
I Japan började man därför att lagra vitlök. Den tekniken kombinerades sedan med vetenskap och resultatet blev så kallat AGE, det vill säga Aged Garlic Extract, något som visat sig mycket effektivt i de många studier som gjorts, däribland över 700 stycken på kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract, vilket innehåller det lagrade vitlöksextraktet.

Kolesterol- och blodtryckssänkande
Förutom att vitlöksextraktet stärker immunförsvaret, så sänker det även högt kolesterol och högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning samt är svamp- och parasitdödande.
Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som intensivkur när man är sjuk.

Kombination med Q10
Höga blodfetter kan sänkas naturligt med Kyolic. Använder man kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, påverkar det förmågan att producera Q10 och därför är Kyolic med Q10 en utmärkt kombination.

För sex år sedan påbörjade Hans Samuelson en statinbehandling som gav honom biverkningar och gjorde honom sjuk.
Efter en hjärtinfarkt rekommenderades han att äta ett kombinerat Q10- och vitlökstillskott.
Idag mår han bra och orkar göra allt han tidigare inte orkade. 

Det var för ungefär sex år sedan som Hans Samuelson, 75 år från Sigtuna, påbörjade en statinbehandling på grund av förhöjda kolesterolvärden. Det resulterade i att han blev sjuk. Han orkade ingenting och kroppen blev allt svagare.

► Läs också: 4 nyttiga fakta om fetter, kolesterol och statiner

 

Kan medföra flera besvärliga biverkningar
Behandling med statiner syftar till att sänka förhöjda kolesterolvärden men kan också medföra besvärliga biverkningar.
– De gick in för att sänka kolesterolet men kolesterol är också något som är livsnödvändigt. Jag hade så ont i benen att jag inte kunde gå, bara för att jag åt statiner. Jag låg inne på Karolinska i en hel månad, säger Hans Samuelson.

Slutade med statinerna – och muskelsmärtorna och tröttheten upphörde
Muskelsmärtor och trötthet var vardagen för Hans Samuelson. Hans tillstånd resulterade till slut i en hjärtinfarkt och han fick genomgå en hjärtoperation. Efter operationen slutade han att äta statinerna och muskelsmärtorna och tröttheten gav med sig.
– Det som skulle hjälpa mig stjälpte mig, berättar Hans Samuelson.

Rekommenderades äta extra Q10
Han fick rekommendationen att äta extra tillskott med coenzymet Q10 eftersom han troligen efter statinbehandlingen hade en stor brist på det. Q10 är ett vitaminliknande ämne som kroppen själv tillverkar men produktionen minskar med stigande ålder och till följd av behandling med statiner. Brist på Q10 ger symtom som muskelvärk och trötthet.

► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vitlök för att sänka blodtryck
Hans Samuelson började äta Q10 i kombination med ett lagrat vitlöksextrakt i form av tillskottet Kyolic med Q10.
– Jag äter det fortfarande och jag tycker det är jättebra. Man måste veta vad man håller på med. Vitlök är en gammal beprövad sak så det är inget att betvivla, säger Hans Samuelson.
Vitlök har länge använts traditionellt som naturmedicin främst tack vare sitt rika innehåll på nyttiga svavelföreningar. Idag finns det forskning och studier som visar på att vitlök sänker högt blodtryck och högt kolesterol. Vitlöken hjälper också till för att stärka immunförsvaret, vilket i sin tur skyddar mot förkylningar.

► Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Inte längre några biverkningar
Han gick från att motionera flitigt till att inte orka klippa gräsmattan. Innan han blev sjuk var han vältränad och sprang flera gånger i veckan, men statinerna bröt ner kroppen och han hade inte ork att göra någonting längre.
Idag mår Hans Samuelson bra och äter Kyolic med Q10 varje dag. Han klipper gräsmattan, vilket var något som hans fru fick göra när han var sjuk, och han är ute och går med stavar flera gånger i veckan.
– Jag hade tur, idag är alla besvär så gott som borta, berättar han.
Hans Samuelson har inga biverkningar idag och han känner sig som i sina unga år igen. Han menar att om han aldrig hade börjat äta Kyolic med Q10 hade det aldrig fungerat.

Läs också: Q10 – coenzymet som aldrig riktigt fått det kredd det förtjänar

Av Saara Olsson Sillanpää

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Vitlökens många goda egenskaper

Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien, som lagrats i 18-20 månader på stålfat. Den särskilda framställningsmetoden eliminerar illaluktande och fettlösliga svavelämnen, vilket resulterar i ett luktfritt extrakt som kan konsumeras utan att orsaka lukt. Tillverkningsmetoden gör att preparatet är skonsamt för magen.

Hjälper immunförsvaret
I en studie vid University of Florida fick deltagarna som intog 2 500 miligram lagrat vitlöksextrakt under 90 dagar, 61 procent färre dagar med förkylning eller influensa. Studien visade att tillskottet ökade motståndskraften genom att immunförsvaret arbetade mer effektivt.

Lagrat vitlöksextrakt
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. På senare tid har man kartlagt att många av vitlökens goda egenskaper beror på dess innehåll av allicin. Allicin är ett svavelämne som ger vitlöken dess starka lukt vilket är vitlökens skydd mot skadedjur.
Allicinet hjälper även oss människor. Att äta vitlök är ett mycket effektivt sätt att hålla virus och bakterier på avstånd och man har sett att både antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott.

Många studier på AGE
Allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid i magsäcken. Därför är det svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
I Japan började man därför att lagra vitlök. Den tekniken kombinerades sedan med vetenskap och resultatet blev så kallat AGE, det vill säga Aged Garlic Extract, något som visat sig mycket effektivt i de många studier som gjorts, däribland över 700 stycken på kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract, vilket innehåller det lagrade vitlöksextraktet.

Kolesterol- och blodtryckssänkande
Förutom att vitlöksextraktet stärker immunförsvaret, så sänker det även högt kolesterol och högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning samt är svamp- och parasitdödande.
Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som intensivkur när man är sjuk.

Kombination med Q10
Höga blodfetter kan sänkas naturligt med Kyolic. Använder man kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, påverkar det förmågan att producera Q10 och därför är Kyolic med Q10 en utmärkt kombination.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.