Annons

Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

En dansk studie visar att coenzym Q10 nästintill halverar risken att dö i förtid för patienter med kronisk hjärtsvikt. Coenzymet ökar energiomsättningen i hjärtat och gör det starkare. Genombrottet kan leda till en förändring i behandlingen för patienter med kronisk hjärtsvikt.

Redaktionen

1 maj, 2015
Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
Dela inlägget

En dansk studie visar att coenzym Q10 nästintill halverar risken att dö i förtid för patienter med kronisk hjärtsvikt. Coenzymet ökar energiomsättningen i hjärtat och gör det starkare. Genombrottet kan leda till en förändring i behandlingen för patienter med kronisk hjärtsvikt.

Hjärtsvikt är en mycket allvarlig sjukdom som innebär att hjärtat har en nedsatt pumpfunktion och därmed inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen. Orsaken kan vara att hjärtat har en nedsatt förmåga att dra ihop sig eller att hjärtat inte fylls tillräckligt med blod innan det pumpas ut. Idag är 250 000 svenskar drabbade och årligen insjuknar 30 000 nya. Sjukdomen kräver livslång behandling som huvudsakligen syftar till att underlätta hjärtats arbete och minska olika riskfaktorer.
Ny forskning visar att den konventionella behandlingen kan förbättras med tillskott av Q10.

Läs också: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Ny dansk studie
Patienter med kronisk hjärtsvikt, som behandlades med traditionella mediciner, erbjöds att delta i den dubbelblinda Q-SYMBIO-studien. Av deltagarna intog hälften 100 mg coenzym Q10 tre gånger dagligen, i form av produkten Bio-Quinon Q10, medan den andra hälften fick placebokapslar. Studien omfattades av 420 patienter från sjukhus i nio olika länder, däribland Danmark, Sverige, Österrike, Polen och Australien, och pågick i två år.
– Man har länge vetat att Q10 har potential att hjälpa hjärtpatienter, men resultaten av Q-SYMBIO är överraskande positiva, säger forskningsledare och överläkaren Svend Aage Mortensen från The Heart Center vid Köpenhamns Universitetssjukhus.
Tidigare studier har visat förbättring av patienternas symptom samt hjärtats pumpfunktion när de fick Q10, men ingen studie har haft tillräcklig statistisk styrka för att påvisa ett samband mellan behandling med Q10 och överlevnad.

43 procent färre hjärtrelaterade dödsfall
Resultaten av Q-SYMBIO, som nyligen offentliggjordes i den ansedda tidsskriften Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, visar att patienterna i Q10-gruppen nästintill hade en halverad risk att dö i förtid jämfört med placebogruppen.
– Risken att drabbas av återfall i hjärtsvikt var också mindre hos de patienter som fick Q10-behandling. Dessa har även fått en förbättring av symptom som trötthet och andfåddhet, berättar Svend Aage Mortensen.
Att behandla hjärtsvikt med tillskott av Q10 är ett helt nytt behandlingsalternativ. Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som är invalidiserande och har hög dödlighet inom några år.
– Q10 är ett tillägg till den föreskrivna medicinen och den ger en konstaterad effekt hos patienterna förutom den effekt de har haft av den konventionella läkemedelsbehandlingen. Baserat på de positiva resultaten och mycket få biverkningar kommer man rekommendera att behandling av hjärtsvikt ska kompletteras med Q10, säger Svend Aage Mortensen.
Läkemedelsbehandling av hjärtsvikt fokuserar bland annat på att hämma olika hormonella faktorer som är vanliga och som belastar hjärtat.
– Med Q10 går man in och stödjer de cellulära processerna kring energiproduktionen varvid den försvagade hjärtmuskeln får nya krafter. Men det bör tilläggas att Q10 är ett nödvändigt och viktigt coenzym även för resten av kroppens organ, som blir lidande på grund av det sviktande kretsloppet, berättar Mortensen.

Annons

Läs också: Vanligare än man trott med smärtor vid statinbehandling

Q10 bra för andra hjärtpatientgrupper
Det finns ett antal studier med Q10 på andra hjärtpatientgrupper, däribland patienter som ska genomgå en hjärtoperation, antingen bypass- eller hjärtklaffoperation. Dessa studier har visat på färre problem direkt efter operationen när patienterna behandlats med Q10 cirka två veckor innan operationen. En metaanalys över de studier som gjorts visar att Q10 också har en god effekt på högt blodtryck. Q10, tillsammans med bättre kost, motion och livsstil kan användas som tillägg till blodtrycksmedicinering, särskilt då patienten lider av biverkningar av den behandlingen.

Q10 och statiner
Patienter som tar kolesterolsänkande medicin, så kallade statiner, kan även de ha nytta av ett Q10-tillskott.
– Statiner sänker bildandet av Q10 i vår kropp och en del patienter får biverkningar i form av muskelvärk, vilket sannolikt är en effekt av lågt Q10, berättar Svend Aage Mortensen.
Den väsentliga effekten av Q10 sker i cellernas energifabriker, de så kallade mitokondrierna. Den andra signifikanta effekten av Q10 är som en antioxidant, där coenzymet effektivt bidrar till att hämma skadlig oxidation av LDL-kolesterol vilket kan orsaka förändringar i blodkärlsväggen och ge efterföljande sjukdomssymptom.
– Personligen skulle jag rekommendera patienter som går på statinbehandling att ta tillskott av Q10 för att mildra minskningen av Q10 som sker i kroppen på grund av statinerna, och jag förmodar att det kommer att ha en positiv effekt även om det finns ett behov av fler studier, menar Mortensen.

Läs också: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Få biverkningar
Q10 är väl tolererat och med mycket få och lätta biverkningar, man kan få lite magbesvär och illamående, vilket kan komma från den vegetabiliska oljan i kapslarna. Man har inte sett några allvarliga biverkningar. Detta är baserad på resultaten av många studier som har genomförts under de senaste 30 åren.
– Om patienterna tar blodförtunnande läkemedel kan extra kontroll av ett blodprov (INR) göras efter en till två veckor efter man börjar äta Q10. Likaså tror jag generellt att man bör nämna för sin läkare vilka tillskott man tar när går på läkarkontroll för annan medicinsk behandling, tycker Svend Aage Mortensen.
Vår kropp producerar själv Q10 , och det tillförs även med kosten, men förmågan att bilda Q10 minskar med åldern. Forskare vid Linköpings universitet har studerat effekten av en kombination av selen och Q10 hos äldre, i övrigt friska individer (KiSel-studien). De såg förbättrad hjärtfunktion och en halverad kardiovaskulärrelaterad risk att dö hos individer som fick aktiv behandling jämfört med placebo.
– Studien är mycket spännande och visar att förebyggande kan hjälpa äldre människor. De vanliga hjärtmedicinerna kan inte ersätta eventuella brister i dessa mikronäringsämnen, avslutar han.

Annons

Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Av Malin Duvstedt

Annons
Fakta

Fakta hjärtsvikt

Cirka 250 000 svenskar lider idag av hjärtsvikt och 30.000 insjuknar varje år. Både kvinnor och män drabbas, genomsnittsåldern är 75 år.
När man har hjärtsvikt orkar hjärtat inte pumpa ut tillräckligt med blod till kroppen, vilket gör att cellerna får för lite näring och syre. Det kan bero på att hjärtats förmåga att dra ihop sig är försvagad men kan även bero på att hjärtat inte fylls med tillräckligt med blod innan det pumpas ut, vilket kan bero på att man länge haft högt blodtryck, som har gjort hjärtmuskelväggen tjock och mindre elastisk.

Symtom
Hjärtsvikt utvecklas för det mesta gradvis och man kan ha haft det ganska länge innan man får tydliga symtom.
Vanliga symptom vid hjärtsvikt är trötthet, orkeslöshet, andfåddhet, att man får svårt att andas, snabbare puls, att man binder mer vätska i kroppen samt att man oftare behöver kissa på natten.

Psst…
vid intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Annons