Annons

Räkna ut din måltids klimatpåverkan

Enligt Världsnaturfonden måste utsläppen från svenskars mat minskas med ungefär tre fjärdedelar om klimatmålen ska nås, rapporterar Dagens Nyheter. För att hjälpa oss ställa om har organisationen tagit fram ett koncept för restaurang och storkök och en kalkylator för privatpersoner som ska hjälpa oss komponera våra måltider på miljövänligast möjliga sätt.

Redaktionen

9 mars, 2018
Räkna ut din måltids klimatpåverkan
Dela inlägget

Enligt Världsnaturfonden måste utsläppen från svenskars mat minskas med ungefär tre fjärdedelar om klimatmålen ska nås, rapporterar Dagens Nyheter. För att hjälpa oss ställa om har miljöorganisationen tagit fram ett koncept för restaurang och storkök och en kalkylator för privatpersoner som ska hjälpa oss komponera våra måltider på miljövänligast möjliga sätt.

Världsnaturfonden ser mer grönsaker som enda vägen ur dagens ohållbara livsmedelskonsumtion. Mycket mer grönsaker, även om kött inte helt behöver uteslutas krävs ett helt annat medvetande. För att hjälpa oss räkna ut miljöpåverkan av våra måltider har miljöorganisationen med hjälp av forskare tagit fram ett koncept för klimatsmarta måltider och en kalkylator.

Konceptet ska hjälpa branchen
Konceptet kallas One Planet Plate, och ska på ett enkelt och smidigt sätt hjälpa till att skapa måltider som orsakar såpass lite utsläpp att vi ska kunna nå Parisavtalets mål på 1,5 graders global uppvärmning och samtidigt bevara den biologiska mångfalden, enligt DN.

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Dagens kosthållning förstör planeten
Hela tre fjärdedelar måste svenskens utsläpp från mat sänkas och för att det ska ske måste tyngdpunkten skifta från animaliska livsmedel till huvudsakligen vegetabiliska enligt WWF. Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre säger till DN att dagens matvanor förkortar våra liv samtidigt som de förstör planeten och att det krävs att vi ställer om vår matkonsumtion för att uppnå de klimatmål som satts.

Annons

LÄS OCKSÅ: Dagen då naturresurserna tar slut infaller allt tidigare

Från två ton till dryga 500 kilo
Enligt WWF:s uträkningar får en veckas måltider inte släppa ut mer än elva kilo växthusgaser. Idag ligger genomsnittssvensken på ungefär 2 ton per år varav 0,6 kommer från animaliska livsmedel. Det krävs inte allt för avancerade matematikkunskaper för att förstå att något drastiskt måste till för att uppnå en sådan förändring. Organisationens satsning riktar sig främst till måltidbranschen och ska hjälpa restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer på rätt väg.

LÄS OCKSÅ: Sifo: Allt fler vill äta ekologiskt

Enkel kalkylator
För att privatpersoner ska få hjälp att tänka rätt kring maten har man tagit fram en digital matkalkylator som på ett pedagogiskt vis tydligt visar hur stor klimatpåverkan en måltid har genom att användaren matar in andelen olika livsmedel på tallriken, kalkylatorn ger sedan utslag i rött, gult eller grönt. Tanken är att kalkylatorn ska vara ett hjälpmedel som synliggör matens klimatpåverkan, skriver DN. Till Svt Nyheter säger Anna Richert från Världsnaturfonden att bland det viktigaste man kan göra är att äta mer grönt och se över sin köttkonsumtion. Måltiderna bör enligt henne utgöras av en vegetarisk bas och den som sedan väljer till kött ska i så fall välja en mindre mängd av bättre kött.

Av redaktionen

Annons

Källor: Dagens Nyheter och Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta


Världsnaturfondens matkalkylator hittar du här.

Annons