Redaktionens egna julbaksfavoriter | Kurera.se
kollage fyra recept

Redaktionens egna julbaksfavoriter

Vissa tycker alltid att dessertbordet är det trevligaste med alla bufféer – inte bara julbordets. Andra ser knappt åt det hållet. På Kurera finns personer av båda sorter.
Här avslöjar tidningens redaktionsmedlemmar vilka deras egna favoriter är – och varför. 

Julgodis och julbak hör julen till och de flesta brukar unna sig något under julen – oavsett hur strikt man lever i veckorna. Men gällande vad man då gillar att unna sig är smaken som baken. För att hitta dina egna favoriter kan du leta runt bland Kureras många recept på julbak, julgodis – och julmat.
Här är redaktionens personliga favoriter bland recepten på sidan.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Malin Holm

- grafisk formgivare och redaktör

Favorit: Saffransbiscotti

MC-spättan malin och hennes saffransbiscotti

– Ett naturligt glutenfritt fikabröd. Passar mig som inte gillar när det är för sött - och som dessutom är känslig för allt med gluten.
Recept här →

Therese Hagberg

- reporter

Favorit: Ischoklad
therese i sin brudklänning och hjärtformad ischoklad

– Jag ogillar verkligen vanligen ischoklad gjord på sådant där processat kokosfett i silverpaket. Det riktigt kryper i kroppen. Däremot ischoklad gjord på äkta, kallpressad kokosolja är ju en hälsobomb tillsammans med mörk choklad. Ett tips, och något som vi brukar göra ,är att ha i Crearoms ekologiska eteriska oljor som smaksättning. Min familjs favoriter är apelsin eller pepparmint. Vi brukar oftast göra tre sorter, en neutral med bara kokosolja och kakao, en med apelsin och en med pepparmint. Några droppar räcker. Smaka av så blir allt bra.
Recept här →

 

Daniel Humble

affärsutvecklare (och ständig hi-jacker av redaktionsbloggen)

Favorit: Kryddiga julnötter

Daniel Humble och hans juliga nötter

– Ett juligt recept för alla nötfans. Doftar gott och smakar ännu godare. En given favorit för mig.
Recept här →

Johanna Gustafsson

- redaktör

Favorit: Utsökt chokladkola

Johanna Gustafsson och chokladig julkola
– Den här chokladkolan är utan tvekan min favorit och ett måste på julaftonskvällen hos oss. Den är fantastiskt god, superenkel att göra och älskad av alla åldrar. Man kan även portionsförpacka dem snyggt och ge bort som present.
Recept här →

 

Isabelle G Hedander

- webbredaktör

Favorit: Barnvänliga raw saffran- och pepparkaksbollar

isabelle som den lille havfruen på plats i köpenhamn och rawfoodbollar

– Vi gör ofta rawfoodbollar hemma. Jag gillar det eftersom man kan slänga i lite vad som helst och det är ett roligt och enkelt sätt att baka med barn. Jag gillar även att de är veganska, tillsatsfria och sötade med naturlig sötning. Till jul brukar vi göra en juligare touch med till exempel saffran och pepparkakskryddor.
Recept här →

Mer julmatsrelaterad läsning?
• Baka nyttigt till jul - så gör du!
• 4 nyttigare recept till advent
• Så väljer du rätt på julbordet
• 6 fantastiska recept för ett nyttigare julfika!
Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.