Redaktionens egna julbaksfavoriter | Kurera.se
kollage fyra recept

Redaktionens egna julbaksfavoriter

Vissa tycker alltid att dessertbordet är det trevligaste med alla bufféer – inte bara julbordets. Andra ser knappt åt det hållet. På Kurera finns personer av båda sorter.
Här avslöjar tidningens redaktionsmedlemmar vilka deras egna favoriter är – och varför. 

Julgodis och julbak hör julen till och de flesta brukar unna sig något under julen – oavsett hur strikt man lever i veckorna. Men gällande vad man då gillar att unna sig är smaken som baken. För att hitta dina egna favoriter kan du leta runt bland Kureras många recept på julbak, julgodis – och julmat.
Här är redaktionens personliga favoriter bland recepten på sidan.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Malin Holm

- grafisk formgivare och redaktör

Favorit: Saffransbiscotti

MC-spättan malin och hennes saffransbiscotti

– Ett naturligt glutenfritt fikabröd. Passar mig som inte gillar när det är för sött - och som dessutom är känslig för allt med gluten.
Recept här →

Therese Hagberg

- reporter

Favorit: Ischoklad
therese i sin brudklänning och hjärtformad ischoklad

– Jag ogillar verkligen vanligen ischoklad gjord på sådant där processat kokosfett i silverpaket. Det riktigt kryper i kroppen. Däremot ischoklad gjord på äkta, kallpressad kokosolja är ju en hälsobomb tillsammans med mörk choklad. Ett tips, och något som vi brukar göra ,är att ha i Crearoms ekologiska eteriska oljor som smaksättning. Min familjs favoriter är apelsin eller pepparmint. Vi brukar oftast göra tre sorter, en neutral med bara kokosolja och kakao, en med apelsin och en med pepparmint. Några droppar räcker. Smaka av så blir allt bra.
Recept här →

 

Daniel Humble

affärsutvecklare (och ständig hi-jacker av redaktionsbloggen)

Favorit: Kryddiga julnötter

Daniel Humble och hans juliga nötter

– Ett juligt recept för alla nötfans. Doftar gott och smakar ännu godare. En given favorit för mig.
Recept här →

Johanna Gustafsson

- redaktör

Favorit: Utsökt chokladkola

Johanna Gustafsson och chokladig julkola
– Den här chokladkolan är utan tvekan min favorit och ett måste på julaftonskvällen hos oss. Den är fantastiskt god, superenkel att göra och älskad av alla åldrar. Man kan även portionsförpacka dem snyggt och ge bort som present.
Recept här →

 

Isabelle G Hedander

- webbredaktör

Favorit: Barnvänliga raw saffran- och pepparkaksbollar

isabelle som den lille havfruen på plats i köpenhamn och rawfoodbollar

– Vi gör ofta rawfoodbollar hemma. Jag gillar det eftersom man kan slänga i lite vad som helst och det är ett roligt och enkelt sätt att baka med barn. Jag gillar även att de är veganska, tillsatsfria och sötade med naturlig sötning. Till jul brukar vi göra en juligare touch med till exempel saffran och pepparkakskryddor.
Recept här →

Mer julmatsrelaterad läsning?
• Baka nyttigt till jul - så gör du!
• 4 nyttigare recept till advent
• Så väljer du rätt på julbordet
• 6 fantastiska recept för ett nyttigare julfika!
Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.