kollage fyra recept

Redaktionens egna julbaksfavoriter

Vissa tycker alltid att dessertbordet är det trevligaste med alla bufféer – inte bara julbordets. Andra ser knappt åt det hållet. På Kurera finns personer av båda sorter.
Här avslöjar tidningens redaktionsmedlemmar vilka deras egna favoriter är – och varför. 

Julgodis och julbak hör julen till och de flesta brukar unna sig något under julen – oavsett hur strikt man lever i veckorna. Men gällande vad man då gillar att unna sig är smaken som baken. För att hitta dina egna favoriter kan du leta runt bland Kureras många recept på julbak, julgodis – och julmat.
Här är redaktionens personliga favoriter bland recepten på sidan.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Malin Holm

- grafisk formgivare och redaktör

Favorit: Saffransbiscotti

MC-spättan malin och hennes saffransbiscotti

– Ett naturligt glutenfritt fikabröd. Passar mig som inte gillar när det är för sött - och som dessutom är känslig för allt med gluten.
Recept här →

Therese Hagberg

- reporter

Favorit: Ischoklad
therese i sin brudklänning och hjärtformad ischoklad

– Jag ogillar verkligen vanligen ischoklad gjord på sådant där processat kokosfett i silverpaket. Det riktigt kryper i kroppen. Däremot ischoklad gjord på äkta, kallpressad kokosolja är ju en hälsobomb tillsammans med mörk choklad. Ett tips, och något som vi brukar göra ,är att ha i Crearoms ekologiska eteriska oljor som smaksättning. Min familjs favoriter är apelsin eller pepparmint. Vi brukar oftast göra tre sorter, en neutral med bara kokosolja och kakao, en med apelsin och en med pepparmint. Några droppar räcker. Smaka av så blir allt bra.
Recept här →

 

Daniel Humble

affärsutvecklare (och ständig hi-jacker av redaktionsbloggen)

Favorit: Kryddiga julnötter

Daniel Humble och hans juliga nötter

– Ett juligt recept för alla nötfans. Doftar gott och smakar ännu godare. En given favorit för mig.
Recept här →

Johanna Gustafsson

- redaktör

Favorit: Utsökt chokladkola

Johanna Gustafsson och chokladig julkola
– Den här chokladkolan är utan tvekan min favorit och ett måste på julaftonskvällen hos oss. Den är fantastiskt god, superenkel att göra och älskad av alla åldrar. Man kan även portionsförpacka dem snyggt och ge bort som present.
Recept här →

 

Isabelle G Hedander

- webbredaktör

Favorit: Barnvänliga raw saffran- och pepparkaksbollar

isabelle som den lille havfruen på plats i köpenhamn och rawfoodbollar

– Vi gör ofta rawfoodbollar hemma. Jag gillar det eftersom man kan slänga i lite vad som helst och det är ett roligt och enkelt sätt att baka med barn. Jag gillar även att de är veganska, tillsatsfria och sötade med naturlig sötning. Till jul brukar vi göra en juligare touch med till exempel saffran och pepparkakskryddor.
Recept här →

Mer julmatsrelaterad läsning?
• Baka nyttigt till jul - så gör du!
• 4 nyttigare recept till advent
• Så väljer du rätt på julbordet
• 6 fantastiska recept för ett nyttigare julfika!
Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

 

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

 

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

 

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.