Antibiotikaförsäljningen har minskat kraftigt under coronapandemin.
Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.
Våren 2020 har inneburit en kraftig minskning av antibiotikaförsäljningen. Försäljningen var hela 31 procent lägre i maj 2020 jämfört med samma period ifjol, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.
LÄS OCKSÅ: Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur
Syns i alla åldrar
Den största minskningen ses bland de antibiotika som oftast skrivs ut mot luftvägsinfektioner, där försäljningen var 46 procent lägre i maj 2020 jämfört med maj 2019. Minskningen syns i alla åldrar, men särskilt i åldrarna 0 till 6 år – där var den 76 procent.
– Förmodligen beror minskningen på att färre personer söker sjukvård. Den fysiska distanseringen, högre medvetenhet om handhygien och smittskyddsåtgärderna till följd av covid-19-pandemin kan också ha resulterat i färre luftvägsinfektioner, säger Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Manukahonung mer effektiv än antibiotika
Hoppas att den onödiga användningen minskar
Även antibiotika mot andra infektioner än luftvägsinfektioner minskade, till exempel urinvägsinfektioner och hudinfektioner, visar den nya statistiken. Dessutom minskade den totala försäljningen av antibiotika på recept under det senaste året. Minskningen syns i alla regioner i landet.
Det pratas om antibiotikaresistens som vår tids största hot då tio miljoner människor riskerar att dö årligen på grund av antibiotikaresistens efter 2050.
– Vi hoppas att det här leder till att den onödiga användningen av antibiotika minskar ännu mer på lång sikt, och att minskningen inspirerar i arbetet med att få till en mer ansvarsfull användning av antibiotika, säger Vendela Wiener.
Av Tina Harr